Töölön kirkolla tarjotaan lähileipomon ylijäämäherkkuja – "Maailmassa on paljon ylituotantoa"
Waste & Feast -kahviloilla tehdään maailmasta vähän parempaa paikkaa.
Vaaleanpunaisen kivikirkon pihalla paistaa aurinko. Orvokit kukkivat ja pihan täyttää makkaran tuoksu keskellä Töölöä.
Kahville on tullut kaksi Ritvaa. Naiset pohtivat, kasvavatko luumutomaatit tänä kesänä.
— Kun on aikaa, tulee muisteltua kaikkia nuoruuden hupsutuksiakin, toinen Ritvoista nauraa.
Töölön kirkolla aukaisi kesän alussa ovensa Waste & Feast -kahvila, joka tarjoaa läheisen leipomon hävikkiin meneviä herkkuja edullisesti. Tarjolla on pullaa ja sämpylöitä — sekä ruisleipää, joka maistuu kuulemma suomalaiselta, oikealta leivältä.
On kirkonkin tehtävä pitää esillä luomakunnan hyvinvointia ja tasapainoa.
- Diakoniatyöntekijä Maija Åker
Posliiniastiat ja vetokärry käytössä
Seurakuntien Waste & Feast -ravintolat ja -kahvilat liputtavat ekologisten arvojen puolesta. Waste kertoo ruokahävikin hyödyntämisestä, Feast taas tarkoittaa juhlaa ja yhteisöllisyyttä.
Töölön seurakunta innostui yhteistyöstä, kun lähileipomo otti yhteyttä.
— Maailmassa on paljon ylituotantoa. On hyvä, jos voimme auttaa leipomoa, kertoo diakoniatyöntekijä Maija Åker.
– Meillä juodaan kahvit posliiniastioista ja hävikkiruoka haetaan kirkolle jalkaisin kärryn kanssa.
Åkerin mielestä kirkolla on tärkeä rooli ympäristöasioihin vaikuttamisessa.
— On kirkonkin tehtävä pitää esillä luomakunnan hyvinvointia ja tasapainoa.
Kahvilan hinnat ovat huokeat. Kahvi maksaa 50 senttiä, ja herkkuja saa mukaansa myös kotiin.
— Halusimme, että kaikilla on mahdollisuus tulla kahville terassille varallisuudesta riippumatta, Maija Åker mainitsee.
Kahvila on matalan kynnyksen paikka. Alussa on hartaus, joskus musiikkia, yhteislaulua tai muuta ohjelmaa. Voi tulla myös ihan vain kahville.
Myöhemmin ehkä tukityöllistämistä
Nyt kahvilassa hääräävät vapaaehtoiset seurakuntalaiset. Seurakuntien Waste & Feast -ravintolat pyrkivät lisäämään yhteisöllisyyttä ja tarjoamaan työtä myös heikossa työmarkkina-asemassa oleville.
— Tulevaisuudessa mietimme mahdollisuuksia ihmisten tukityöllistämiseen. Siitä Töölön seurakunnalla on jo hyvää kokemusta, Åker kertoo.
Hävikkiruokaa hyödyntävät kahvilat
Café Töölö, Töölön kirkko, Topeliuksenkatu 4. Avoinna kesäkuussa ti ja pe klo 11–14, heinä–elokuussa ti klo 11–14.
Snellu Cafe, Matteuksen kirkko, Turunlinnantie 3. Tarjolla hävikkiruokalounasta 2 e hintaan arkisin klo 11–12.30. Kesätauko 16.–31.7.
Cafe Hermanni Hermannin diakoniatalolla, Hämeentie 73. Kahvila on kesällä auki ma ja to 9–12. Kaikille avoin diakoniaruokailu 1 euron hintaan ke klo 12–13.
ToivonCafé torstaisin klo 18.30 Munkkivuoren kirkolla, Raumantie 3.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Helsingin ruoka-apua ja yhteisöruokailuja kehitetään vauhdilla – Malmilla avautuu pian Waste&Feast-ravintola ja kansalaistoiminnan keskus
AjankohtaistaRuoka-apua kehitetään Helsingissä samaan suuntaan kuin Vantaalla. Tärkeää olisi löytää suuri hävikkiterminaali.