Monessa Helsingin seurakunnassa on edullisia iltaruokailuja – Vartiokylän kirkolla saa kotiruokaa eurolla
Vartiokylän kirkolla ryhdytään syömään. Vasemmalta Liisa Rinne, Lyydia Ruppa, Heidi Ruppa, Hilja Ruppa ja Lassi Ruppa.

Vartiokylän kirkolla ryhdytään syömään. Vasemmalta Liisa Rinne, Lyydia Ruppa, Heidi Ruppa, Hilja Ruppa ja Lassi Ruppa.

Monessa Helsingin seurakunnassa on edullisia iltaruokailuja – Vartiokylän kirkolla saa kotiruokaa eurolla

Työ- ja hoitopäivän jälkeen perhe syö yhdessä kirkolla ja ehtii sen jälkeen vielä harrastuksiin. Vartiokylän kirkolla syödään maanantaisin perinteistä kotiruokaa.

Syyskuisena maanantaina, pian neljän jälkeen, ihmisiä alkaa saapua iltaruokailuun Vartiokylän kirkolle. Liikkeellä on koko Rupan perhe, vanhemmat Heidi ja Lassi sekä lapset Hilja, 4, ja Lyydia, 1.

– On aivan tavallista, että tulemme tänne. Kirkon ruokailu helpottaa lapsiperheen arkea, esittelee Heidi Ruppa. Samaan pöytään perheen kanssa istahtaa isoäiti Liisa Rinne.

Ruokailu käynnistyi kirkolla vuosi sitten. Marika Pakarinen kuuli siitä silloin vauvaperhekerhossa ja alkoi käydä saman tien poikansa Elmer Häggblomin, nyt 1 v 9 kk, kanssa.

– Ehdin tänne hyvin myös töiden jälkeen. Kun ruoan saa nopeasti tarhapäivän päätteeksi, voimme Elmerin kanssa jäädä ulkoilemaan saman tien, Marika Pakarinen kertoo.

Myös Rupan perhe kiittelee ruokailun ajoitusta. Sekä Lassi että Hilja ehtivät hyvin iltaharrastuksiinsa.

Syysillan menu: kaalilaatikkoa ja omenakiisseliä

Ruokailijoita on kymmeniä, joskus jopa 80, ja ruoka näyttää maistuvan. Tarjolla on perinteistä kotiruokaa, tällä kertaa kaalilaatikkoa, sen kasvisvaihtoehtoa sekä omenakiisseliä.

– Nykyajan äidit eivät taida juurikaan tehdä kaalilaatikoita ja kiisseleitä tai käyttää perunoita, arvelee Liisa Rinne.

– Totta, tein jo meille valmiiksi iltapalasmoothiet. Mutta täälläpä pääsee maistelemaan eri makuja ja saa ehkä ruoanlaittovinkkejäkin. Lisäksi näkee monenlaisia ihmisiä, lapsiperheitä, eläkeläisiä, työssä käyviä, Heidi Ruppa jatkaa.

Seurakunta maksaa raaka-aineet

Ruoan on valmistanut ja tarjoilee kuuden vapaaehtoisen joukko.

– Meitä on ringissä kymmenkunta, ja vuorottelemme jonkin verran. Mukavaa on, tänne tulee välillä silloinkin, kun ei ole oma vuoro, naiset vakuuttavat.

– Iltaruokailun idea syntyi Matteuksenkirkolla. Siellä eräs lastaan muskarissa kuljettava isä huokaili, että olisipa edes kerran viikossa valmis ruoka, muistelee Anne Salmia-Sarlin.

Seurakunta maksaa tarvikkeet, ja aterian hinta, yksi euro, on mennyt puiden istuttamiseen Afrikkaan.

Iltaruokailun järjestäminen tietää täyttä työpäivää ainakin sille, joka vastaa hankinnoista.

– Meidän kristillinen tekomme on tehdä ruokaa, Salmia-Sarlin tulkitsee. Hänen mieleensä on jäänyt etenkin kerta, jolloin muutamat alakouluikäiset pojat tulivat keskenään syömään, kolikot kourassa. 

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi