null Topi Rautiainen, 25, vastaa somessa kärsivällisesti änkyröille, joiden mukaan homoseksuaalisuus vie helvettiin – ”Uskon, että Jumala on kutsunut minut homona papin työhön”

– Rukoilin nuorena, että Jumala muuttaisi minut heteroksi, Topi Rautiainen kertoo. Hän hiljentyy Helsingin tuomiokirkossa. 

– Rukoilin nuorena, että Jumala muuttaisi minut heteroksi, Topi Rautiainen kertoo. Hän hiljentyy Helsingin tuomiokirkossa. 

Hengellisyys

Topi Rautiainen, 25, vastaa somessa kärsivällisesti änkyröille, joiden mukaan homoseksuaalisuus vie helvettiin – ”Uskon, että Jumala on kutsunut minut homona papin työhön”

Helsingin yliopiston teologian opiskelija esittelee viisi väitettä, joita hän joutuu toistuvasti kommentoimaan uskoa ja seksuaalivähemmistöjä käsittelevissä somekeskusteluissa.

1. someväite: Miten voit väittää olevasi kristitty, kun olet homoseksuaali? Kuinka vastaat?

– Mikään osa ihmisen olemuksesta tai identiteetistä ei määritä hänen uskoaan vaan se, luottaako Jeesuksen sovitustyöhön ristillä. On yhtä monta tapaa olla kristitty kuin on kristittyjä.

– Uskon, että Jumala on kutsunut minut homona papin työhön. Tehtäväni on rikkoa stereotypioita ja tuoda ääripäitä yhteen. Somekeskusteluja käydessäni rukoilen Jumalaa antamaan minulle oikeat sanat.

2. someväite: Homoseksuaalisuus on valinta, joka johtaa helvettiin. Miksi et vain valitse toisin?

– Tämä on yleisin kohtaamani väite. Rukoilin nuorena, että Jumala muuttaisi minut heteroksi. Lopetin huomattuani, että toive ei tehnyt minulle hyvää. Tajusin, että minun on joko kärsittävä loppuelämäni tai oltava avoimesti ihminen, jollaiseksi Jumala on minut luonut. Miksi Jumala olisi antanut minulle seksuaalisuuden, joka on lähtökohtaisesti väärä?

– Jos homoseksuaalisuus olisi valinta, myös heteroseksuaalisuuden pitäisi olla sellainen. Onhan oltava vaihtoehtoja, joista valita.

– Homoseksuaalisen kristityn rooli on vaikeimpia, mitä ihmisellä voi olla. Saan konservatiivikristityiltä kuraa niskaan suuntautumiseni vuoksi, eivätkä kaikki seksuaalivähemmistöjen yhteisössä ymmärrä, miksi haluan kuulua myös kristittyjen yhteisöön. Miksi ihmeessä ottaisin näin epäkiitollisen roolin, jos minulla olisi vaihtoehtoja?

3. someväite: Homoseksuaalisuus ei ole Jumalan luomaa seksuaalisuutta. Mitä sanot?

– Ihmettelen, että jos Jumala isolla J:llä ei ole luonut homoseksuaalisuutta, niin kuka sitten on. Onko olemassa toinen voimakas jumalolento, joka pystyy muokkaamaan Jumalan luomistyötä? Itse en usko muihin jumaliin.

– Kohtaan usein somessa väitteen, että homot ovat pedofiileja, jotka haluavat raiskata poikia ja miehiä. Tietenkään toisten vahingoittaminen seksissä ei ole ok, ja väkivalta on Raamatussa selkeästi kiellettyä.

4. someväite: Raamatun luomiskertomuksessa Jumala käskee ihmisiä lisääntymään ja täyttämään maan. Miksi haluat kumppaniksesi Aadamin etkä Eevaa? 

– Jos katsotaan maapallon väestömäärää, niin mielestäni lisääntymiskäsky on aika hyvin täytetty. Maailmassa on järjettömästi lapsia, joista vanhemmat eivät syystä tai toisesta huolehdi ja jotka tarvitsevat perheen. Minusta heidät pitäisi päästää rakastavien adoptiovanhempien hoivaan riippumatta siitä, ovatko nämä samaa vai eri sukupuolta.

– Homosta voi tulla myös biologinen vanhempi. Esimerkiksi nais- ja miespari voivat päättää, että toinen miehistä luovuttaa siittiöt ja toinen naisista synnyttää lapsen. Silloin lapsella on neljä vanhempaa, mikä ei ole nykyään heterosuhteissakaan kovin poikkeuksellista. Monessa uusperheessä lapsella on kaksi isää ja kaksi äitiä.

Topi Rautiaisen teologian opinnot Helsingin yliopistossa ovat loppusuoralla. Hän valmistuu maisteriksi kolmen ja puolen vuoden opintojen jälkeen alkukeväästä 2023.

Topi Rautiaisen teologian opinnot Helsingin yliopistossa ovat loppusuoralla. Hän valmistuu maisteriksi kolmen ja puolen vuoden opintojen jälkeen alkukeväästä 2023.

5. someväite: Tuomitsen homoseksuaalisuuden, en homoja ihmisinä. Miten koet väitteen?

– Tuo on sama kuin sanoisi, että tuomitsen vasenkätisyyden, mutta en vasenkätisiä. En ymmärrä miten on mahdollista inhota jotain ihmisen ominaisuutta, jolle hän ei voi mitään, ja väittää samaan aikaan rakastavansa tätä.

– Moni sanoo, että kerron sinulle homoseksuaalisuuden syntisyydestä kaikella rakkaudella, jotta et joutuisi kadotukseen. Mutta ei se ole rakkautta, vaan hengellistä väkivaltaa. Kukaan meistä ei voi toimia Jumalana muille.

”Hemmetin siistiä, kun puolustat seksuaalivähemmistöjä”

Kristinusko on ollut Topi Rautiaiselle aina tärkeää. Hän oli ensin seurakuntanuori, sitten isonen ja sen jälkeen isosten isonen. Seurakuntahommien jälkeen tuntui luontevalta lähteä opiskelemaan teologiaa.

Rautiainen tuli 18-vuotiaana kaapista ulos pitkällä, yöllisellä vuodatuksella Facebook-seinälleen. Sen jälkeen hänet otettiin kotiseurakunnassa vastaan aivan kuten ennenkin.

Yliopisto-opintojen alussa muiden teologianopiskelijoiden suhtautuminen homouteen jännitti.

– Hyvin pieni vähemmistö teologianopiskelijoista vihaa homoseksuaaleja ja kutsuu heitä iljettäviksi. Yhdellä kurssillani kuulin puheenvuoron, jossa tuomittiin seksuaalivähemmistöt alimpaan helvettiin. Kurssin opettaja ja yliopiston häirintäyhdyshenkilö selvittivät asian perusteellisesti, mistä nostan hattua.

Rautiainen on saanut opiskelijatovereiltaan monesti kiitosta siitä, että on osallistunut somekeskusteluihin esimerkiksi Kirkko ja kaupungin Facebook-seinällä.

– Moni on sanonut yliopistolla, että hemmetin siistiä, kun puolustat seksuaalivähemmistöjä. Saan myös vierailta tällaisia yksityisviestejä somessa. Ne antavat voimaa, kun välillä mietin, miksi oikein osallistun keskusteluihin.

Toisinaan homojen ja homoseksuaalisuuden haukkuminen tuntuu niin pahalta, että Rautiaisen tekisi mieli antaa samalla mitalla takaisin.

– Silloin lasken kännykän kädestäni ja hengitän muutaman kerran syvään. Keskustelusta ei voi seurata mitään hyvää, jos minäkin lähden hyökkäämään.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.