null Tubettajapappi Jussi Koski valittiin Rekolan kirkkoherraksi: ”Erimielisyyksien sijaan pitää etsiä toisia kuuntelevaa yhteyttä”

Jussi Koski sai lähes puolet kaikista äänistä.

Jussi Koski sai lähes puolet kaikista äänistä.

Ajankohtaista

Tubettajapappi Jussi Koski valittiin Rekolan kirkkoherraksi: ”Erimielisyyksien sijaan pitää etsiä toisia kuuntelevaa yhteyttä”

Pastorific-kanavastaan tunnettu Jussi Koski oli nuoruudessaan kovaa vauhtia pyrkimässä kauppakorkeakouluun, kunnes hän tajusi, että oma kutsumus on sittenkin palvella pappina.

Rekolan seurakunnan kirkkoherraksi on valittu Jussi Koski. Hänen äänisaaliinsa oli 253, mikä oli 49,8 prosenttia annetuista äänistä. Toiseksi tulleen Harri Nurmisen äänisaalis oli 193. Kolmanneksi sijoittunut Pirkko Hänninen sai 62 ääntä.

Suorassa kansanvaalissa seurakuntalaiset äänestivät itse omaa suosikkiaan. Äänioikeutettuja eli vaalipäivään mennessä 18 vuotta täyttäneitä seurakuntalaisia oli vaalissa 9 724. Äänestysprosentti oli 5,22.

– Kyllähän tällainen luottamus hyvältä tuntuu. Se vetää myös nöyräksi. Vaalissa oli kolme hyvää ehdokasta, joilla jokaisella oli vähän erilainen profiili, Koski kommentoi.

– Piti tätä illalla vielä vaimon kanssa vähän juhlistaa.

Nuoruudessaan 1990-luvulla Jussi Koski haaveili kauppakorkeakoulusta. Isä oli ammatiltaan ekonomi, ja johtamisen haasteet kiinnostivat. Suvussa ei ollut pappeja, eikä Koskestakaan sellaista pitänyt tulla.

– Kesken valintakokeisiin valmistautumisen tuli itsellenikin vähän puun takaa ajatus, että ehkä minusta sittenkin pitäisi tulla pappi. Olin aina kyllä uskonut Jumalaan, mutta koin silti nuorena hengellisen heräämisen. Rukoiltuani ja pohdittuani asiaa vakuutuin siitä, että minun kutsumukseni on sittenkin tulla papiksi, Koski kertoo.

– Pidän pappeutta nimenomaan kutsumustyönä. Minulle parempaa paikkaa ei ole olemassakaan kuin pappeus.

Jussi Kosken Pastorific-kanavalla Youtubessa on yli 13 000 seuraajaa.

Jussi Kosken Pastorific-kanavalla Youtubessa on yli 13 000 seuraajaa.

”Kirkko on osa taivasten valtakuntaa”

Oma hengellinen vakaumus vaikuttaa selvästi siihen, miten Jussi Koski puhuu kirkosta ja papin tehtävistä.

– Pappeus on kirkon palveluvirka. Pappi on seurakunnalle paimen sikäli, että hän on rakentamassa seurakuntaa hengellisesti, ja toisaalta papin virka on asetettu sakramenttien jakamista varten.

– Vaikka palkattua henkilöstöä tarvitaan, kirkon itsensä täytyisi rakentua siten, että sen toimintoja ei voida järjestää ilman seurakuntalaisten omaa panosta. Vain sillä tavoin seurakunnan vapaaehtoisten työ voi olla merkityksellinen.

Kosken puhetavassa kirkko ei selvästikään ole ensisijaisesti mikään ihmisistä riippumaton organisaatio tai instituutio.

– Kirkkohan syntyy aina automaattisesti siitä, että kristityt kokoontuvat yhteen Jeesuksen nimessä. Kirkko ei ole ihmisistä irrallinen asia tai instituutio, jota ihmiset erityisesti tarvitsevat, vaan kirkko syntyy kristittyjen yhteydestä, Koski sanoo.

Tällaisella kirkolla on myös maailmassa tehtävä, jota millään toisella yhteisöllä ei ole.

– Kirkko on yhteisö, jossa maallinen ja hengellinen todellisuus yhdistyvät. Kirkko on osa taivasten valtakuntaa, joka on läsnä tässä elämässä, Koski muotoilee.

Tämä tehtävä epäonnistuu, jos seurakuntalaiset jäävät viihtymään omaan turvalliseen kirkkokuplaansa.

– Yksi vaaliteemoistanikin oli, että kirkon täytyy suuntautua ulospäin. Aitous on aina kiinnostavaa. Jos ihmiset näkevät, että teemme aidosti hyvää ja uskomme ydinsanomaamme, se puhuttelee.

– Ei ole salaisuus, että itse kannatan sitä, että kirkko ennen pitkää löytää Raamattuun perustuvan ratkaisun, jossa avioliitto voidaan ymmärtää nykyistä laajemmin mutta niin, että kaikkia näkemyksiä voidaan silti kunnioittaa, sanoo Jussi Koski.

– Ei ole salaisuus, että itse kannatan sitä, että kirkko ennen pitkää löytää Raamattuun perustuvan ratkaisun, jossa avioliitto voidaan ymmärtää nykyistä laajemmin mutta niin, että kaikkia näkemyksiä voidaan silti kunnioittaa, sanoo Jussi Koski.

”Ei ole salaisuus, että itse kannatan sitä”

Monissa pääkaupunkiseudun seurakunnissa on tehty päätös, että vaikka kirkolliskokous ei ole muuttanut kirkon virallista avioliitto-oppia, kirkkotiloja voidaan avata sateenkaariparien vihkimiseen. Ennen pitkää myös Rekolan seurakunnan seurakuntaneuvosto voi joutua äänestämään asiasta. Mikä on kirkkoherra Jussi Kosken kanta asiaan?

– Kysymys aiheuttaa paljon haastavia keskusteluja. Kirkkoherrana huolehdin, että seurakuntaneuvostossa ennen varsinaista päätöksentekoa voidaan Erätauko-säätiön työkaluilla käydä perusteellinen, toisia kuunteleva ja kunnioittava keskustelu. Sen jälkeen asiasta voidaan äänestää.

– Ei ole salaisuus, että itse kannatan sitä, että kirkko ennen pitkää löytää Raamattuun perustuvan ratkaisun, jossa avioliitto voidaan ymmärtää nykyistä laajemmin mutta niin, että kaikkia näkemyksiä voidaan silti kunnioittaa, Koski sanoo.

Vaikka yhteiskunnan ilmapiiri on kärjistynyt, ydinongelma ei Kosken mielestä ole se, että ihmiset ovat asioista eri mieltä.

– Varsinainen ongelma on keskustelukulttuuri, jossa toisia ei kuunnella. Samalla lailla kuin Pyhän Hengen tehtävä on yhdistää, myös kristittyjen tehtävä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa on keskustella siten, että puheenvuorot eivät riko vaan rakentavat ihmisten välistä yhteyttä.

Entä, aikooko kirkkoherra jatkaa tubettamista?

Pastorific-kanava on ollut nyt pienellä liekillä, mutta en aio sitä täysin lopettaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.