null Kansa päättää, kenestä tulee Rekolan kirkkoherra – kaikki ehdokkaat ovat samaa mieltä yhdestä asiasta

Rekolan seurakunnan kirkkoherraksi ovat ehdolla Harri Nurminen (vas.), Pirkko Hänninen ja Jussi Koski.

Rekolan seurakunnan kirkkoherraksi ovat ehdolla Harri Nurminen (vas.), Pirkko Hänninen ja Jussi Koski.

Ajankohtaista

Kansa päättää, kenestä tulee Rekolan kirkkoherra – kaikki ehdokkaat ovat samaa mieltä yhdestä asiasta

Rekolan seurakunnan kirkkoherranvaali on suora kansanvaali. Kirkko ja kaupunki kysyi ehdokkaiden kantaa muun muassa samaa sukupuolta olevien avioliitosta ja kummiudesta.

Rekolan kirkkoherranvaalissa kirkkoherra valitaan kansanäänestyksellä. Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin vaalisijoille asettamia ehdokkaita on kolme: Hakunilan seurakunnan kappalainen Harri Nurminen, 61, Hyrynsalmen kirkkoherra Pirkko Hänninen, 51, ja Espoon Olarin seurakunnan seurakuntapastori Jussi Koski, 43. Kysyimme ehdokkailta neljä kysymystä.

1. Tapaat vantaalaisen, joka sanoo, ettei hän halua maksaa kirkollisveroa, koska kirkko ei vihi homopareja. Mitä vastaat?

2. Kasteperhe haluaisi kummiksi äidin lapsuudenystävän, joka on uushenkinen eikä kuulu kirkkoon. Miten suhtaudut tällaiseen pyyntöön?

3. Pitäisikö kirkon ottaa voimakkaammin kantaa politiikkaan?

4. Kuka olet, ja miksi haluat Rekolan seurakunnan kirkkoherraksi?

Harri Nurminen

1. Jokainen ihminen on kirkolle ja Jumalalle yhtä rakas riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta. Kirkko ei kuitenkaan vihi samaa sukupuolta olevia pareja, koska Raamatun mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto. Kirkko pohjaa avioliitto-opetuksensa Raamattuun, ja Raamattua ei mennä muuttamaan.

2. Kummin tehtävä on olla aikuinen ystävä lapselle. Kristinuskossa tähän olennaisesti sisältyy kristillinen kasvatus. Kummi rukoilee lapsen puolesta ja auttaa häntä kasvamaan kristittynä. Jos henkilö ei kuulu kirkkoon, tämä tehtävä voi toteutua kehnosti. Siksi kirkko edellyttää, että kummi on kastettu kristitty.  Kastetilaisuudessa perheelle läheinen ystävä voi toki omantuntonsa rajoissa vaikka lukea raamatunkohtia.

3. Riippuu, miten politiikka määritellään. Puoluepolitiikasta kirkon on syytä pysyä erillään, mutta jos politiikka tarkoittaa yhteisten asioiden hoitamista, niin erityisesti eettisissä kysymyksissä kirkolla on oma Raamatusta nouseva arvopohja, josta näkökulmasta sillä on paljonkin yhteiskunnallista sanottavaa.

4. Olen Harri-pappi, yhden vaimon mies ja kolmen tyttären isä. Olen koko ikäni asunut Vantaalla. Olin pitkään toimitusjohtaja menestyvässä yrityksessä. Tulevaisuudessa Vantaan seurakuntia halutaan yhdistää. Kirkkoherrana pystyisin puolustamaan Rekolan seurakunnan itsenäisyyttä. Pidän tärkeänä, ettei digitalisaatio vaikeuta elämää. Kolmanneksi haluan panostaa lähetystyöhön, alkaen kotiovelta. Jos vesi ei virtaa, se alkaa haista. Samalla lailla evankeliuminkin pitää virrata.

Ensimmäiselle vaalisijalle asetetun Harri Nurmisen vaalisaarna on 15.5.

Harri Nurmisen kotisivulle pääsee tästä.

Pirkko Hänninen

1. Vantaalla samaa sukupuolta oleva pari voi saada kirkollisen vihkimisen, koska Helsingin hiippakunnassa ei tällaisesta vihkimisestä rangaista pappeja. Esimiehenä haluan tietenkin kuulla Rekolan seurakunnan pappien oman kannan. Olen itse taustaltani körttiläinen, jolloin on luonteva ajatella, että kirkon tehtävä on palvella ihmisiä. Olisin itse valmis vihkimään.

2. Kastetilaisuudessa voi tällaiselle ystävälle antaa erilaisia tehtäviä, mikäli hän ei vastusta kasteeseen sisältyvää sanomaa. Virallinen kummius kuitenkin edellyttää, että kummi on kastettu ja konfirmoitu kirkon jäsen. Mikään ei kuitenkaan estä tulemasta ikään kuin epäviralliseksi kummiksi.

3. Olen pitänyt hyvänä, että kirkko on tosi vahvasti turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten tukena, kuten nyt Ukrainan sodan aikana. En myöskään pidä pahana, että seurakunnan työntekijä on aktiivinen politiikassa. Kullakin puolueella on oma maineensa, mutta en rajaisi, mihin on sopivaa liittyä ja mihin ei. Se olisi sanan- ja mielipiteenvapauden rajoittamista. Yksilöt eri puolueiden sisällä käyttäytyvät eri tavalla.

4. Olen syntyjäni kaupunkilainen, kotoisin Lappeenrannasta. Perheeseeni kuuluvat aviomies ja 14-vuotias Kiinasta adoptoitu lapsi. Haluan Rekolan seurakunnan kirkkoherraksi siksi, että koen Helsingin hiippakunnan arvot itselleni läheisiksi. Rekola on myös hyvin kaunis alue. Seurakunnan näkökulmasta on hyvä asia, että kiinteistöjä on vähän, koska taloudenpito on helpompaa. Minulla on juuri sopivasti kirkkoherrakokemusta, ja uskon, että vuorovaikutteisessa johtamistyylissä työyhteisö voi hyvin.

Toiselle vaalisijalle asetetun Pirkko Hännisen vaalisaarna on 22.5.

Pirkko Hännistä voi seurata Facebookissa ja Instagramissa.

Jussi Koski

1. Ymmärrän hyvin tämän näkemyksen. On tärkeää voida tukea niitä tahoja, jotka jakavat samat arvot. Tällä hetkellä kirkko on tämän asian kanssa myllerryksessä. Kannattaa seurata, miten kirkko kehittyy. Itse pyrin olemaan välittäjä eri tavalla ajattelevien välillä. Osa papeista on vihkinyt samaa sukupuolta olevia pareja. Oma kantani on, että sitten, kun kirkko itse on tähän valmis, minäkin haluan vihkiä.

2. Perheet kutsuvat kummeiksi juuri niitä ihmisiä, jotka ovat heille läheisiä. Kastetoimituksessa jokaiselle löytyy mielekäs rooli. Kirkossa kummiuteen kuuluu kuitenkin kristillinen kasvatus, ja siksi kummitodistuksen olen jakanut virallisille kummeille.

3. On tärkeää keskustella, kuka kirkon ääntä oikeastaan käyttää. Kirkon täytyy edistää lähimmäisen rakkauden toteutumista yhteiskunnassa. Sen vuoksi kirkon tulee yhteiskunnallisissa kannanotoissaan aina puolustaa niitä, jotka ovat muita heikommassa asemassa. Puoluepoliittisesti kirkon ei kuitenkaan pidä ottaa kantaa, koska kirkon tulee olla kaikkien ihmisten kirkko.

4. Olen 42-vuotias vantaalainen kolmen lapsen isä. Suostuin ehdolle, koska haluan vahvemmin sitoutua Rekolan seurakuntaan, jonka toimintaan perheemme jo osallistuu. Ensimmäinen vaaliteemani on hyvinvoiva yhteisö. Seurakunnan on oltava yhteisö, jossa työntekijät ja seurakuntalaiset voivat hyvin. Toinen teema on vaikuttava seurakunta. Kirkon täytyy tulla ulos omasta kirkkokuplasta. Kolmanneksi kirkko on Kristuksen asialla. Kirkolla on maailman tärkein tehtävä, joka on Jeesukselta saatu pelastuksen ja rakkauden tehtävä.

Kolmannelle vaalisijalle asetetun Jussi Kosken vaalisaarna on 29.5.

Jussi Kosken vaalisivut löydät täältä.

Juttua on korjattu 28.4. kello 13.20. Lisättiin tekstistä pois jääneet vastaukset kysymykseen numero 3.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.