null Pappien asenteet seksuaalivähemmistöjen vihkimiseen muuttuneet nopeasti myönteisemmäksi

Pappien ja kanttoreiden asenteet samaa sukupuoleta olevien parien vihkimistä ja siunaamista kohtaan ovat muuttuneet myönteisemmiksi.

Pappien ja kanttoreiden asenteet samaa sukupuoleta olevien parien vihkimistä ja siunaamista kohtaan ovat muuttuneet myönteisemmiksi.

Ajankohtaista

Pappien asenteet seksuaalivähemmistöjen vihkimiseen muuttuneet nopeasti myönteisemmäksi

Kirkon ammattijärjestöjen tuoreen kyselytutkimuksen mukaan yli puolet papeista suhtautuu myönteisesti samaa sukupuolta olevien parien kirkolliseen vihkimiseen.

Pappien asenteet samaa sukupuolta olevien parien siunaamista ja vihkimistä kohtaan ovat muuttuneet nopeasti myönteisemmäksi. Tämä käy ilmi tuoreesta Kirkon Akateemisten eli AKI:n jäsenkyselystä.

Vuonna 2002 papeista ja teologeista 24 prosenttia kannatti samaa sukupuolta olevien parien kirkollista siunaamista ja 62 prosenttia vastusti. Vuonna 2018 siunaamista kannatti selkeä enemmistö, 69 prosenttia kyselyyn vastanneista papeista ja teologeista. Vastustajia oli 22 prosenttia.

Myös pappien asenteet samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkimistä kohtaan ovat muuttuneet. Vuonna 2014 samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkimistä kannatti 35 prosenttia ja vastusti 50 prosenttia. Tänä vuonna kannattajia oli 55 prosenttia vastaajista ja vastustajia 34 prosenttia.

– Etenkin pappien asenteet muuttuvat nopeasti, mikä tulee aiheuttamaan yhä kasvavia jännitteitä kirkon sisällä, jos nykyinen epäselvä tilanne avioliiton siunaamisen ja vihkimisen suhteen ei vähitellen ratkea, Kirkon akateemisten toiminnanjohtaja Jussi Junni arvioi AKI:n tiedotteessa.

Samaa sukupuolta olevien parien kirkolliseen siunaamiseen ja vihkimiseen liittyvistä asioista päättää Suomessa kirkolliskokous, johon kuuluu sekä maallikoita että pappeja.

Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan seurakuntien yhteinen verkkomedia Valomerkki kysyi kaksi vuotta sitten pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymien papeilta kantaa samaa sukupuolta olevien parien avioliittoon vihkimiseen. Silloin noin 70 prosenttia vastaajista oli valmis vihkimään avioliittoon myös samaa sukupuolta olevat parit. Suuri osa kertoi kuitenkin odottavansa kirkolta yhteistä kantaa asiaan. Valomerkin kysely tehtiin 372 papille, ja siihen vastasi 199 pappia.

Kirkon Akateemisten jäsentutkimuksessa kysyttiin myös kanttorien asenteita. Heistä vuonna 2018 samaa sukupuolta olevien parien kirkollista siunaamista kannatti 50 prosenttia ja vastusti 43 prosenttia. Vihkimistä kannatti 37 prosenttia kanttoreista ja vastusti 54 prosenttia. Myös kanttoreiden asenteet ovat muuttumassa suopeampaan suuntaan, mutta eivät yhtä nopeasti kuin pappien.

Kirkon akateemisten vuoden 2018 jäsentutkimus toteutettiin Kanttori-urkuriliiton, Pappisliiton ja Teologiliiton jäsenille alkuvuodesta 2018. Kyselyyn vastasi 858 henkilöä. Tutkimuksesta julkaistaan laajempi raportti elokuussa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.