null Turvallinen ripari vaatii jatkuvaa skarppausta – seurakuntien työntekijät opiskelevat hengenpelastusta ja mielen hyvinvointia

Leiriturvallisuus syntyy monesta eri osatekijästä. Seurakuntien työntekijöitä koulutetaan huolehtimaan henkisestä ja fyysisestä turvallisuudesta.

Leiriturvallisuus syntyy monesta eri osatekijästä. Seurakuntien työntekijöitä koulutetaan huolehtimaan henkisestä ja fyysisestä turvallisuudesta.

Ajankohtaista

Turvallinen ripari vaatii jatkuvaa skarppausta – seurakuntien työntekijät opiskelevat hengenpelastusta ja mielen hyvinvointia

Ripareilla tarvitaan nykyään myös ymmärrystä neuropsykiatrisista vaikeuksista ja sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta.

Kesä on aluillaan, ja pääkaupunkiseudun seurakunnissa se merkitsee leirikauden alkamista. Erityinen panostus ja ponnistus ovat rippileirit, joilla näkyy ikäluokan elämän koko kirjo.

Leirielämän erityispiirteet ja nuorten ajankohtaiset haasteet tarkoittavat seurakunnan työntekijöille osaamisen jatkuvaa päivittämistä henkisessä ja fyysisessä turvallisuudessa.

– Seurakunnat järjestävät rippikoulut ja me tarjoamme niihin tukea, sanoo nuorisotyön sihteeri Pauli Syrjö Helsingin seurakuntayhtymästä.

Helsingissä toteutuu tänä vuonna 134 ripariryhmää, Espoossa 103 ja Vantaalla 74. Rippikoulun käy näissä kaupungeissa yhteensä yli 7 000 nuorta. Kaikki eivät osallistu paikallisen seurakunnan rippikouluun, vaan osa käy esimerkiksi jonkin valtakunnallisen järjestön riparin.

Ettei kukaan leiriläinen hukkuisi

Leirin fyysisestä turvallisuudesta huolehtimiseen kuuluvat ensiapu-, alkusammutus- ja vesipelastustaidot. Jokaisella leirillä vähintään yhdellä työntekijällä on oltava voimassa SPR:n EA1-kurssi tai vastaava koulutus. Vaellusleirin vetäjältä vaaditaan EA2-koulutus.

Vesipelastuksen koulutusta on ollut työntekijöille tarjolla kaikissa seurakuntayhtymissä.

– Käytännön harjoituksia on tehty uimahallissa, kertoo Vantaan Tikkurilan seurakunnan rippikoulupappi Sari Hartikka.

Pauli Syrjön mukaan Helsingin seurakuntien leirikeskusten rantoihin on rajattu turvallisuussyistä poijuilla uima-alueet.

Seurakunnissa ympäri Suomen sai paljon huomiota tapaus, jossa kahdeksanvuotias hukkui Seinäjoen seurakunnan leirillä kesällä 2023. Tapaus on mietityttänyt työntekijöitä myös pääkaupunkiseudulla, sanoo rippikouluista vastaava kasvatuksen asiantuntija Johanna Hirsto Espoon seurakuntayhtymästä.

Tämän vuoden alussa syyttäjä totesi, ettei seurakunta ollut laiminlyönyt huolellisuusvelvoitettaan. Syytteitä ei nostettu.

Leirikesään valmistautuminen tarkoittaa lukuisten viranomaisohjeiden seuraamista. Esimerkiksi lääkkeiden suhteen linja on tiukentunut. Huoltajan on sovittava nuoren lääkkeiden antamisesta ja säilytyksestä aina erikseen seurakunnan työntekijän kanssa.

Työntekijöissä monia nepsy-valmentajaksi kouluttautuneita

Henkisen turvallisuuden puolella koulutusta on toivottu ja järjestetty muun muassa mielenterveydestä, neuropsykiatrisista haasteista sekä seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden kysymyksistä.

Tikkurilan seurakunnassa rippikoulutyötä tekevät kokoontuivat tänä vuonna Mieli ry:n järjestämään koulutuspäivään, jonka teemana oli nuoren mielen tukeminen.

– Tällaista oli toivottu jo pidempään. Viime vuonna Vantaan yhtymä järjesti koulutuksen nepsytematiikasta, kertoo rippikoulupappi Sari Hartikka.

Teemme parhaamme, että rippikoulut ovat turvallisia kaikilla mahdollisilla tasoilla.

- Johanna Hirsto

Johanna Hirsto toteaa, että rippikoulujen työntekijöissä alkaa olla jo monia nepsyvalmentajaksi kouluttautuneitakin.

Kaikkiaan ripareita räätälöidään yhä useammin nuorten tarpeiden mukaisiksi. Pienryhmäripareita järjestetään aiempaa enemmän.

– Koronavuodet näkyvät yhä niin, että osalla nuorista on vaikeuksia kiinnittyä ryhmään, Hirsto sanoo.

Pääkaupunkiseudulla pidetään ensimmäinen sateenkaareva rippikoulu

Espoon seurakuntien työntekijöille tehdyssä kartoituksessa moni koki, että mielenterveyden, seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden asioissa oma osaaminen on hyvää, Johanna Hirsto kertoo.

Tänä vuonna Espoossa toteutetaan pääkaupunkiseudun ensimmäinen sateenkaareva rippikoulu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluville nuorille ja asiaa pohtiville.

Helsingin seurakuntayhtymässä järjestettiin viime vuonna yhdenvertaisuuskoulutusta seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden teemoista ja nyt koulutuksesta on saatavilla videoversio. Helsingin ja Espoon hiippakuntien koulutuksessa puolestaan on perehdytty uuteen seksuaalirikoslakiin ja seksuaalisen häirinnän tunnistamiseen.

On tärkeää, että nuoret tuntevat oikeutensa

Aikuisten väärinkäytöksistä rippileireillä on noussut viime vuosina kohuja. Johanna Hirsto toteaa, että suurin osa leireistä sujuu hyvin, mutta on tärkeää, että nuoret tuntevat oikeutensa entistä paremmin.

Pauli Syrjö muistuttaa, että rippikoulu kestää puoli vuotta. Leirijaksolle ei lähdetä kylmiltään, vaan esitietolomakkeet on täytetty ja työntekijät ovat tutustuneet leiriläisiin ja huoltajiin.

– Teemme parhaamme, että rippikoulut ovat turvallisia kaikilla mahdollisilla tasoilla, Hirsto sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.