null Rippikoulu vaikuttaa myönteisesti nuorten hyvinvointiin – paitsi muunsukupuolisten harvemmin

Ajankohtaista

Rippikoulu vaikuttaa myönteisesti nuorten hyvinvointiin – paitsi muunsukupuolisten harvemmin

Helsingin rippikoulut arvioitiin pääkaupunkiseudun parhaiksi.

Rippikoulu oli ysi miinuksen kokemus. Sitä mieltä olivat kirkon vuotuiseen kyselyyn vastanneet rippikoululaiset Suomessa. Pääkaupunkiseudun tyytyväisimmät riparilaiset asuvat Helsingissä, jonka rippikoulut saivat arvosanaksi tasan yhdeksän.

Rippikoululaisten henkinen hyvinvointi oli pääkaupunkiseudulla hieman paremmalla tolalla kuin koko maassa. Sukupuolierot olivat kuitenkin hyvin suuria ja samansuuntaisia kuin valtakunnallisessa kouluterveyskyselyssä: siinä pojat voivat parhaiten, tytöt vähemmän hyvin ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat nuoret heikoimmin.

Miten rippikoulun käyminen sitten vaikutti nuorten hyvinvointiin? Varsin eri tavoin riippuen siitä, mitä sukupuolta vastaaja edusti ja missä hän kävi rippikoulunsa.

Helsinkiläisten poikien ja vantaalaisten muunsukupuolisten kokemien myönteisten rippikouluvaikutusten välillä on suurin kuilu, 27 prosenttiyksikköä.

On erilaista olla muunsukupuolinen eri paikoissa

Runsas puolet Helsingissä ja Espoossa rippikoulun käyneistä muunsukupuolisista koki riparin vaikuttaneen myönteisesti henkiseen hyvinvointiinsa, Vantaalla harvempi. Miksi?

Helsingin seurakuntayhtymässä rippikouluista vastaava Pauli Syrjö uskoo, että tyytyväisten nuorten taustalla on pitkäaikainen satsaaminen rippikouluihin ja monenlaiseen sateenkaaritoimintaan.

– Henkinen ajatusmaailma on Helsingissä sellainen, että lähimmäisenrakkaus kuuluu kaikille eikä vain joillekin. Pyrimme siihen, että jokaisella olisi rippikoulussa turvallista olla. Muunsukupuolisten kohdalla tässä on vielä paljon tehtävää.

Kasvatuksen asiantuntija Johanna Hirsto Espoon seurakuntayhtymästä kertoo, että rippikouluvastaavien kanssa on mietitty keinoja sateenkaarinuorten hyvinvoinnin tukemiseen. Se alkaa näkyä.

– Muunsukupuolisten tilanne Espoossa muuttui radikaalisti paremmaksi edellisistä vuosista.

Kasvatusasiansihteeri Iris Sotamaa Vantaan seurakuntayhtymästä pohtii, että jo muutaman muunsukupuolisen kielteinen kokemus voi erottua tilastoissa, koska heitä on vähän.

Rippikoulukyselyssä Vantaalla 28, Espoossa 24 ja Helsingissä 19 rippikoululaista valitsi sukupuolekseen muun. Joukko on varsin pieni, mutta sen vastaukset ovat samansuuntaisia koko maan muunsukupuolisten riparilaisten kanssa.

Muunsukupuolisia rippikoululaisia oli kirkon kyselyssä kaikkiaan 493. He antoivat rippikoululle muita alemman arvosanan 8,5.

Vantaalla käydään syksyn aikana läpi Turvallisemman tilan periaatteita seurakuntien nuorisotyössä. Tavoitteena on, ettei kenenkään tarvitsisi kohdata minkäänlaista syrjintää.

– Jokaisen kokemuksella on merkitystä, Sotamaa sanoo.

Miten hengellisyyden harjoittaminen vaikuttaa hyvinvointiin?

Rippikoululaisilta kysyttiin myös, koitko hengellisyyden harjoittamisen tukevan henkistä hyvinvointiasi. Alle puolet nuorista koki näin.

Sukupuolierot ovat jälleen suuria: Vantaan muunsukupuolisista harvempi kuin joka viides ja koko maan muunsukupuolisista joka neljäs koki hengellisyyden harjoittamisen tukeneen henkistä hyvinvointiaan paljon tai jonkin verran.

”Ajatuksiani kuunneltiin rippikoulussa”

Helsinkiläisten rippikoululaisten tyytyväisyys näkyy monessa kohtaa kirkon valtakunnallisessa kyselyssä. He olivat muita pääkaupunkiseutulaisia ja suomalaisia useammin samaa mieltä esimerkiksi seuraavien väittämien kanssa:

· Rippikoulussa käsiteltiin elämäni kannalta tärkeitä asioita

· Rippikoulumme hartaudet ja jumalanpalvelukset koskettivat minua ja elämääni

· Koen, että minun ajatuksiani kuunneltiin rippikoulussa

· Yhteyteni seurakuntaan vahvistui rippikoulun aikana

· Toivon, että rippikoulun jälkeen löydän oman paikkani seurakunnassa

· Haluan kuulua kirkkoon.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.