null Tutkija Laura Riuttanen: Monimuotoisuus suojaa luontoa, kun ilmasto lämpenee

Monimuotoinen lähiluonto on espoolaiselle Laura Riuttaselle tärkeä henkireikä. Riuttanen työskentelee yliopistonlehtorina Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskuksessa.

Monimuotoinen lähiluonto on espoolaiselle Laura Riuttaselle tärkeä henkireikä. Riuttanen työskentelee yliopistonlehtorina Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskuksessa.

Ajankohtaista

Tutkija Laura Riuttanen: Monimuotoisuus suojaa luontoa, kun ilmasto lämpenee

Retkeilyä harrastava ilmastotutkija Laura Riuttanen havahtui koronakuukausina siihen, että Suomen luonto on täynnä ihmisen jälkiä.

Osallistut piispa Kaisamari Hintikan koolle kutsumaan "murtumakeskusteluun", jonka teemana on ihminen ja elonkirjo. Miten tulit tietoiseksi siitä, että ihmisen ja luonnon suhteessa on murtuma, ilmastotutkija Laura Riuttanen?

– En pysty sanomaan ensimmäistä kertaa, mutta korona-aika on ollut minulle vahva herättäjä. Olen liikkunut paljon luonnossa ja havahtunut siihen, että koskematonta luontoa ei enää ole. Suomen kansallispuistotkin ovat täynnä roskaa ja ihmisten jälkiä. Se on pysäyttänyt miettimään sitä, miten ihmisen vaikutus on levittäytynyt maapallolla joka paikkaan.

Elokuussa IPCC julkisti uuden ilmastonmuutosraportin. Mikä raportissa on uutta?

– Tieto ilmastonmuutoksen syistä ja seurauksista on tarkentunut. Tämä näkyy esimerkiksi ilmastoherkkyydessä eli siinä, kuinka paljon ilmaston arvioidaan lämpenevän, jos hiilidioksidin määrä kaksinkertaistuu. Aikaisemmissa raporteissa haarukka oli 1,5–4,5 astetta. Nyt tutkijoiden paras arvio on se, että lämpenemistä tulisi kolme astetta.

Miten ilmaston lämpeneminen ja elonkirjo liittyvät toisiinsa?

– Muutoksissa tarvitaan resilienssiä eli kykyä selviytyä vastoinkäymisistä ja ylläpitää hyvinvointia. Monimuotoinen elonkirjo antaa luonnolle vastustuskykyä ja kestävyyttä. Jos metsässä on vain yhtä puulajia, yksittäinen tauti voi viedä ne kaikki. Ajattelen, että myös yhteiskunta kestää muutoksia paremmin, kun siinä on tilaa monenlaisille ajatuksille ja äänille.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.