null Ihminen kaipaa luontoa ja omaa yhteisöä – Saara Liljan valokuvat pohjustavat Tikkurilan kirkon taidehetkiä

Saara Lilja on kuvannut lähiluontoaan, kuten katukivien välissä näkyvää kevätkynsimöä.

Saara Lilja on kuvannut lähiluontoaan, kuten katukivien välissä näkyvää kevätkynsimöä.

Hyvä elämä

Ihminen kaipaa luontoa ja omaa yhteisöä – Saara Liljan valokuvat pohjustavat Tikkurilan kirkon taidehetkiä

Saara Liljan ja Arto O. Salosen vetämissä Osaksi suurempaa -taideilloissa pohditaan yhteisöllisyyden merkitystä muun muassa kestävämmän yhteiskunnan rakentamisessa.

Pöydällä on kokoelma Saara Liljan pääosin lähiluonnosta ottamia valokuvia, jotka ovat tulossa esille Tikkurilan kirkon aulaan. Värejä tulvivissa kuvissa näkyvät keväinen puro, haavan runko, kevätkynsimöä katukivien välissä ja erikoinen koralli tai levä Lofooteilta.

– Käyn usein aamukävelyllä ja venyttelemässä läheisellä kalliolla. Lähettyvillä on myös puro. Näyttelyni Tie planeetalle kertoo siitä, miten ihminen voi lähiympäristönsä kautta kytkeytyä isompaan maailmaan, Lilja selvittää.

– Kaikilla ihmisillä on oikeus luontosuhteeseen. Ihmisen hyvinvointia lisää se, että hänellä on jokin tärkeä paikka luonnossa, oli se sitten pihapuu, puutarha, puisto tai metsä. On myös hyvä ymmärtää luonnon arvo osana omaa elinympäristöään ja tehdä siltä pohjalta elämässään luontoa suojelevia ratkaisuja.

Lilja puhuu planetaarisesta ajattelusta eli siitä, miten olemme joka tavalla yhteydessä ympäristömme kanssa. Hänen mukaansa planeetallamme on tällä hetkellä eksistentiaalinen kriisi, sillä etenevän ilmastonmuutoksen vuoksi pitäisi toimia kestävämmin ja yhteisöllisemmin.

– Ihminen voi yhteisössä ehkäistä ilmastonmuutosta esimerkiksi panostamalla joukkoliikenteeseen, tarjoamalla kyydin naapurille, kierrättämällä sekä osallistumalla eri tavoin vesistöjen kunnostamiseen ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen. Yhdessä toteutetut ideat vahvistavat samalla ihmisten luovuutta ja resilienssiä eli kykyä sopeutua muutokseen.

Saara Liljan mukaan ihmisen hyvinvointia lisää se, että hänellä on oma paikkansa luonnossa ja jossakin yhteisössä.

Saara Liljan mukaan ihmisen hyvinvointia lisää se, että hänellä on oma paikkansa luonnossa ja jossakin yhteisössä.

Valokuvat avaavat keskustelua

Itseoppinut valokuvaaja Saara Lilja on koulutukseltaan biologian ja maantiedon opettaja sekä maatalous- ja metsätieteiden tohtori. Hän opastaa ihmisiä Emergenssi-yrityksensä kautta toimimaan ympäristössään kestävämmin ja vastuullisemmin.

Ihminen on osana luontoa sosiaalinen eläin.

Liljan valokuvia oli jo viime vuonna nähtävillä Tikkurilan kirkossa. Silloin hän myös järjesti kirkon tiloissa ensimmäiset taidehetket yhteistyössä kestävän hyvinvoinnin asiantuntijan, professori Arto O. Salosen kanssa.

– Tikkurilan seurakunta on ihanan osallistava, ja olen tuonut taulujani tänne tuottamaan iloa ihmisille ja avaamaan keskustelua. Artoon otin yhteyttä kirkkoherra Janne Silvastin pyynnöstä, ja kävi niin, että meidän taidetta ja tiedettä sisältäneet iltamme vetivät joka kerran salin täyteen.

Näiden Olet jo perillä! -taidehetkien teemana oli hyvä elämä ja kestävä tulevaisuus. Tämänvuotisissa Osaksi suurempaa -taidehetkissä keskustellaan luontoon ja yhteisöön kuulumisen tärkeydestä.

Yhteisössä voi jakaa asioita

Saara Liljan valokuvat pohjustavat myös tulevia taidehetkiä. Hän kertoo tarinoita kuviensa synnystä, ja yhdessä taidehetkiin osallistuvien kanssa voidaan ihmetellä valokuvien yksityiskohtia. Samalla voidaan pohtia monimutkaisia muutoksia ilmastossa ja keinoja siihen, miten toimia arjessa kestävällä tavalla.

– Digitalisaatio ja tekninen kehitys ovat ajaneet yhteiskunnan yksilökeskeisyyteen. Irrallisuus ja juurettomuus sekä omat ja maailman ongelmat taas aiheuttavat ihmisissä pahoinvointia. Moni kokee itsensä yksinäiseksi, pieneksi ja riittämättömäksi, Lilja sanoo.

– Ihminen on kuitenkin osana luontoa sosiaalinen eläin, kekonisäkäs, kuten eräs aivotutkija asian ilmaisi. Ihminen tarvitsee toista ihmistä ja yhteisöä. Siksi olisi hyvä hakeutua mukaan vaikkapa seurakunnan tai jonkin harrastusryhmän toimintaan.

Liljan mukaan yhteisössä voi jakaa monenlaisia asioita, myös ilmastonmuutoksen ja erilaisten sään ääri-ilmiöiden aiheuttamaa ahdistusta ja niitä ehkäisevien toimenpiteiden opettelua.

– Jokaisen pitää kuitenkin lähteä liikkeelle itsestään ja suhteestaan muihin. Voimme rakentaa kestävää yhteiskuntaa omilla teoillamme.

Varautuminen uhkiin tarpeellista

Maailma on jatkuvassa muutoksessa, jota ilmastonmuutoksen lisäksi aiheuttavat myös sodat eri puolilla maailmaa.

– Varautuminen maailmanlaajuisiin uhkiin on yhteisöllisen viisauden rakentamista. Siihen liittyy se, miten ymmärrämme muita ihmisiä ja kulttuureja ja miten vahvistamme omavaraisuuttamme ja yhteisiä toimintatapojamme. Kaikki liittyy tavallaan kaikkeen, Saara Lilja toteaa.

Yhteisöllisyyden yhtenä voimavarana on se, että autamme yhdessä syrjäytyneitä ja vähävaraisia.

Lilja kokee elämän kiinnostavana tutkimusmatkana ja suhtautuu erilaisista uhkista huolimatta tulevaisuuteen positiivisesti. Hänestä esimerkiksi suomalaisten presidenttiehdokkaiden pyrkimys sivistyneeseen ja rakentavaan keskusteluun, eräänlaiseen tiimipelaamiseen, on antanut myönteistä signaalia tulevasta.

– Yhteisöllisyyden yhtenä voimavarana on se, että autamme yhdessä syrjäytyneitä ja vähävaraisia. Olisikin entistä paremmin ymmärrettävä ihmisten ja yhteisöjen erilaisuutta ja haettava yhdessä ratkaisuja yhteiskunnallisiin ongelmiin. On selvitetty, että esimerkiksi yksi syrjäytynyt lapsi maksaa yhteiskunnalle peräti miljoona euroa.

Tikkurilan kirkossa järjestetään alkuvuodesta kolme taidehetkeä. Jokaisessa niistä seurakunnan pappi Jaakko Hyttinen esittelee psalmin, josta löytyy kytkös päivän teemaan. Saara Liljan valokuvat ovat nähtävillä kirkon aulassa 18. helmikuuta saakka.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.