null Usko lisää onnellisuutta parisuhteessa

Hengellisyys

Usko lisää onnellisuutta parisuhteessa

”Uskonnollisten ihmisten parisuhteissa yhteiseen aikaan on panostettu enemmän”, sanoo Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula.

Uskonnolliset ihmiset ovat parisuhteissaan keskimäärin hieman onnellisempia kuin muut.

– Ero syntynee siitä, että yhteiseen aikaan on panostettu enemmän. Yhdessä vietetty aika lisää onnellisuutta, sanoo Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula.

Tieto parisuhdeonnesta on peräisin monesta FINSEX-tutkimuksesta, joilla on selvitetty suomalaisten seksielämää vuosien 1971–2015 aikana.

Tammikuussa 2024 julkaistussa kirjassaan Rakkaus mullistaa elämän (Into) Kontula kertoo, että samanlaiset arvot auttavat elämään pitkäaikaisessa parisuhteessa. Arvot voivat yhdistää paria, jolla on vaikkapa suuri ikäero tai jotka eroavat monilta muilta ominaisuuksiltaan toisistaan.

Uusi kirja perustuu yli 2500 naisen kertomukseen rakkauselämästään. Yksi heistä pohtii: ”Rakastumista varmasti edesauttoi se, että arvomaailma ja toiveet tulevaisuudelta olivat samanlaiset. Tunsin, että hänen kanssaan haluamme samanlaisia asioita ja näin yhteisen tulevaisuuden.”

Jotkut naiset olivat löytäneet rakkaansa kirkon järjestämästä tilaisuudesta, kuten seurakunnan leiriltä tai lapsen ristiäisistä. Osa koki johdatuksen ohjanneen hänet yhteen puolisonsa kanssa.

”Tapasimme kirkon tilaisuudessa. Uskon johdatukseen ja olin rukoillut, että kohtaan sen oikean. Kun tapasimme, hän jäi oudolla tavalla ensin mieleeni. Myöhemmin kun juttelimme syvällisesti, tajusin, että tarinamme oli alkanut jo kauan aiemmin tähtien tuolla puolen. Sydämeni vakuuttui, että hän ei ollut siinä sattumalta vaan Jumalan rakkaudesta.”

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kun rakkaus päättyy, siihen on syynsä, joista voi ottaa opikseen – parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow: ”On ihme, että meillä ylipäänsä on parisuhteita!”

Hyvä elämä

On hyödyllisempää nähdä oma osuutensa kuin syytellä exää. ”On ollut vaikeaa, vaikka lähdin itse suhteesta. Mietin välillä, teinkö liian hätiköidyn päätöksen”, 41-vuotias mies vastasi Kirkko ja kaupungin lukijakyselyyn.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.