Uusi teoria: Uskonto, laulu ja nauru tekivät nykyihmisen
Tutkijat uskovat, että uskonnot lisäävät merkittävästi ihmisten keskinäistä yhteydentunnetta.

Tutkijat uskovat, että uskonnot lisäävät merkittävästi ihmisten keskinäistä yhteydentunnetta.

Uusi teoria: Uskonto, laulu ja nauru tekivät nykyihmisen

Professori Robin Dunbarin mukaan uskonto lisää ihmisen kykyä muodostaa sosiaalisia suhteita.

Evoluutiopsykologian professori Robin Dunbar pitää uskontoa ratkaisevan tärkeänä innovaationa, jonka ansiosta nykyihmisestä tuli poikkeuksellisen sosiaalisen olento. Oxfordin yliopistossa työskentelevän Dunbarin tutkimushankkeesta kertoi The Washington Post.

Parinkymmenen vuoden takaisessa tutkimuksessaan Dunbar esitti, että kädelliset apinat pystyvät luomaan sitä laajemman sosiaalisen verkoston, mitä suuremmat aivot niillä on. Nykyihmisellä on kuitenkin niin paljon sosiaalisia suhteita, että pelkästään aivojen suuri koko ei riitä selittämään asiaa.

Dunbarin mukaan ihmisten kyky muodostaa sosiaalisia siteitä on hämmästyttävän samanlainen. Niin sanotun ”Dunbarin luvun” mukaan ihmisillä on noin viisi läheistä ystävää, 50 hyvää ystävää, 150 ystävää ja 1500 ihmistä, jotka voimme tunnistaa nimeltä.

Dunbar on myös esittänyt, että uskonnollisen ihmisen kokema läheinen suhde persoonalliseen henkiolentoon kuten Jumalaan tai Neitsyt Mariaan voi täyttää elämässä yhden läheisen ystävän paikan.

Yhdessä nauraminen, laulaminen ja tunteisiin vetoavien tarinoiden kertominen auttavat luomaan sosiaalisia suhteita.

Sittemmin Dunbar on etsinyt useissa tutkimuksissa selitystä ihmisen sosiaalisten suhteiden suurelle määrälle. Tähän mennessä Dunbar ja tämän tutkijakollegat ovat osoittaneet laboratoriokokeissa, että yhdessä nauraminen, laulaminen ja tunteisiin vetoavien tarinoiden kertominen parantavat ihmisen kykyä muodostaa suhteita toisiin ihmisiin.

Huhtikuussa Dunbarin tutkimusryhmä ryhtyy selvittämään uskonnon vaikutusta sosiaalisten verkostojen syntymiseen ihmisen evoluutiossa. Tutkimus kestää kolme vuotta. The Washington Postin mukaan tutkimusryhmä aikoo selvittää muun muassa uskonnollisten traditioiden kehittymistä ja muotoutumista.

Uskonnoissa on paljon elementtejä, jotka tukevat Dunbarin teorian mukaan ihmisten välisten siteiden muodostumista: laulaminen, rukoushelmien käyttö, kumartaminen ja tarinoiden kertominen. Tutkijoiden mukaan näiden asioiden tekeminen yhdessä toisten kanssa vahvistaa merkittävästi endorfiinien tuotantoa.

Lue The Washington Postin artikkeli Dunbarin tutkimushankkeesta täältä.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: