null Uusisilta: Emme voi rajalla ottaa vastaan pakolais-Jeesusta, koska ”meillä ei ole juuri nyt tilaa”

Puheenvuorot

Uusisilta: Emme voi rajalla ottaa vastaan pakolais-Jeesusta, koska ”meillä ei ole juuri nyt tilaa”

Maailmassa on tällä hetkellä 82 miljoonaa pakolaista. Suomeen heistä päätyy vain 0,04 prosenttia. Ja silti muka ”meillä ei ole juuri nyt tilaa”.

”Meillä ei ole juuri nyt tilaa”, toteaa majatalonpitäjä joulunäytelmässä viimeisimmillään raskaana olevalle Marialle ja tämän miehelle Joosefille. Se on myös fraasi, jolla me tänä päivänä perustelemme omaa välinpitämättömyyttämme läheisiämme kohtaan.

Maailmassa on tällä hetkellä enemmän pakolaisia kuin koskaan ennen. Kaikkiaan yli 82 miljoona ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ja etsimään uutta elämää muualta. Vielä kuukausi sitten uutisoitiin tiuhaan tahtiin siitä, miten jotkut näistä ihmisistä pyrkivät Puolan kautta Eurooppaan. Heitä kohti osoitetut aseet sekä ”meillä ei ole juuri nyt tilaa” olivat vastaus, jonka he Puolan rajalla kohtasivat.

”Meillä ei ole juuri nyt tilaa” on myös syy sille miksi vuoden 2014 jälkeen 23 000 pakolaista on hukkunut Välimereen yrittäessään epätoivoisesti päästä turvaan. Euroopan valtiot rakentavat kilpaa raja-aitoja suojautuakseen turvan ja paremman elämän perässä tulevilta ihmisiltä. Koska helppoja laillisia reittejä ei ole, epätoivoiset ihmiset joutuvat turvautumaan ihmissalakuljettajiin.

Maailman kaikista pakolaisista vain viisi prosenttia suuntaa Eurooppaan.

Kukaan ei laita lastaan ylittämään merta huteralla veneellä, ellei se ole turvallisempi vaihtoehto kuin kotiin jääminen.

Tästä huolimatta suurin osa maailman 82 miljoonasta pakolaisesta ei edes ole matkalla Eurooppaan. Yli puolet pakolaisista pysyy oman kotimaansa rajojen sisällä ja heistäkin, jotka ovat päässeet pois, 73 prosenttia on paennut naapurivaltioihin. Maailman kaikista pakolaisista vain viisi prosenttia suuntaa Eurooppaan.

Suomeen kaikista maailman pakolaisista päätyy vain 0,04 prosenttia.

Tälle 0,04 prosentille me sanomme: ”Meillä ei ole juuri nyt tilaa.” Pakolaiskiintiömmekin on vain säälittävät 1 500 henkilöä vuodessa.

Tämä muistuttaa meitä siitä, että myös tänä päivänä voimme katsoa Kristusta silmästä silmään, kun toivotamme maahamme tervetulleeksi nyyttinä vanhempiensa käsissä rajan yli tulleen pakolaislapsen.

En usko hetkeäkään, että Jumala ei olisi tarkoituksella syntynyt tähän maailmaan juuri pakolaiseksi. Heti ensimmäisinä elinvuosinaan lihaksi tullut Jumala joutui pakenemaan kuningas Herodeksen vainoa. Tämä muistuttaa meitä siitä, että myös tänä päivänä voimme katsoa Kristusta silmästä silmään, kun toivotamme maahamme tervetulleeksi nyyttinä vanhempiensa käsissä rajan yli tulleen pakolaislapsen.

Viime viikonloppuna yksi tällainen lapsi kuoli Puolan ja Valko-Venäjän rajalle. Tästä yksivuotiaasta syyrialaisesta lapsesta  tuli nuorin kyseiselle rajalle kuolleista eurooppalaisen välinpitämättömyyden uhreista. Ja surullisinta siinä on se, että tuo kuolema olisi ollut helposti estettävissä.

Meidän ei olisi tarvinnut kuin todeta: ”Kyllä, meillä on tilaa.”

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Uusisilta: Osaammeko me kuvitella maailmaa ilman sotaa?

Puheenvuorot

Koronakriisi on osoittanut, että tulevaisuuden suuria turvallisuusuhkia ei tulla ratkaisemaan aseellisesti.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.