null Yhteensattuma Kingston Wall -paidan kanssa edelsi artistivalintaa: Meri Vahtera laulaa syksyn ensimmäisessä Pop-messussa

Kingston Wallin paita liittyy sekä Meri Vahteraan että Mikko Saareen, joka on järjestänyt ”Poppareita” Töölön kirkkoon jo 15 vuoden ajan.

Kingston Wallin paita liittyy sekä Meri Vahteraan että Mikko Saareen, joka on järjestänyt ”Poppareita” Töölön kirkkoon jo 15 vuoden ajan.

Ajankohtaista

Yhteensattuma Kingston Wall -paidan kanssa edelsi artistivalintaa: Meri Vahtera laulaa syksyn ensimmäisessä Pop-messussa

Pop-messuissa on kuultu hyvin erilaisia ja yllättäviäkin artistivieraita. Töölön kirkossa pidettävässä iltamessussa kuullaan solistilta kolme kappaletta.

Vuoden mittaan radioaalloilla on soinut tiuhaan herkkä ja tarttuva kappale Kingston Wallin paita. Sen esittää Voice of Finlandista tuttu artisti Vahtera, joka saapuu solistivieraaksi syksyn ensimmäiseen Pop-messuun Töölön kirkkoon.

Pop-messuja jo 15 vuotta järjestänyt nuorisotyönohjaaja Mikko Saari kertoo, että järjestelyihin liittyy hieno detalji.

– Sen päivän aamuna, kun aloin miettiä, kukahan tulisi esiintymään syksyn ensimmäiseen Pop-messuun, vedin sattumalta päälleni Kingston Wall -yhtyeen t-paidan. Minulla on tosi paljon bändipaitoja, enkä vielä tiennyt ohjelmasta mitään.

Meri Vahtera otti kutsun innolla vastaan. Hänen esikoislevynsä Vahtera ilmestyi 13.3. mutta levynjulkistuskeikka 14.3. oli pakko perua koronarajoitusten vuoksi. Nyt hän pääsee taas laulamaan. Pitkän tauon aikana on tosin riittänyt tekemistä, koska loppukeväästä perheeseen syntyi vauva.

Vahtera on laulanut ennenkin kirkossa, nimittäin piispa Teemu Laajasalon kahdessa Myötätunto-illassa viime vuonna.

– Kirkossa on hieno akustiikka ja miljöö, ainutlaatuinen. Huomasin sen myös Kallion kirkossa Reino Nordinin konsertissa.

Suosittu psykedeelisen ja progressiivisen rockin bändi Kingston Wall liittyy myös Meri Vahteran nuoruuteen. Kappale syntyi bändileirillä yhdessä biisinkirjoittaja Saara Törmän kanssa, ja tarina nuoruudenrakkaudesta ”hipoo totuutta”.

Valitettavan totta on se, että Kingston Wallin perustaja teki vuonna 1995 itsemurhan hyppäämällä Töölön kirkon tornista.

Oman musiikkini ydinsanomaa on juuri myötätunto.

– laulaja Meri Vahtera

Lähimmäisenrakkaus lauluissa läsnä

Pop-messun sunnuntaiksi 6.9. osuu Meri Vahteralle läheinen aihe. Silloin vietetään Lähimmäisen sunnuntaita.

– Oman musiikkini ydinsanomaa on juuri myötätunto ja myötäeläminen. Lähimmäisenrakkaus on lauluissa läsnä, Vahtera miettii.

Mikko Saaren mielestä lähimmäisyys on ”näppärä teema”. Toisinaan taas artistille tärähtää sellainen teema kuin ”Kristus, Jumalan kirkkauden säteily”.

Pop-messu on kirkkokäsikirjan mukainen messu. Artisti pääsee ääneen saarnan jälkeen, kohdassa ”virsi tai muuta musiikkia”.

Silloin Saari esittelee vieraan lyhyessä juttutuokiossa, ja tämä esittää valintansa mukaan kolme kappaletta joko omasta tuotannosta tai covereina, tai vaikkapa omia sovituksia virsistä. Make Perttilän johtama houseband säestää.

– Useimmat solistivieraat ovat kiitelleet ammattitaitoista bändiä. Artisti tuo laput eli nuotit yhteisiin harjoituksiin pari tuntia ennen messua, ja sillä mennään. Muu musiikki on virsiä. Pop-messun alkuperäinen idea oli tuoda virret messuun bändille sovitettuina.

Vahteran levynjulkistuskeikka jäi maaliskuussa koronan jalkoihin. Pitkän tauon jälkeen hän pääsee laulamaan Töölön kirkkoon.

Vahteran levynjulkistuskeikka jäi maaliskuussa koronan jalkoihin. Pitkän tauon jälkeen hän pääsee laulamaan Töölön kirkkoon.

Pop-musiikki on keski-ikäistä

Artistivalinnoissa yksi kriteeri on yllätyksellisyys. Moni valituista ei ole koskaan laulanut kirkossa. Jotkut ilahtuvat kutsusta, toiset kieltäytyvät kohteliaasti. Mikko Saaren mukaan palkkio on niin pieni, että rahan takia tuskin kukaan tulee messuun esiintymään.

Vuosien mittaan Pop-messun artisteista on kertynyt vaikuttava lista, muun muassa Edu Kettunen, Jarkko Martikainen, Janna Hurmerinta, Kaija Kärkinen, Reeta Vestman, Kärtsy Hatakka ja Marjo Leinonen. Nuorisotyönohjaaja Saari ei kuitenkaan kuvittele tekevänsä ensisijaisesti nuorisotyötä Pop-messuissa.

– Pop-musiikkihan on keski-ikäistä ja kitararokki jo setäosastoa. Pop-messu heilahtaa aikuisväestön puoleen, vaikka nuoria onkin usein mukana toteuttamassa messua pastori Tuomas Meurmanin kanssa.

Entä jos koronatilanne kiristyy ja messua ei voida pitää? Muutamaa viikkoa ennen h-hetkeä Mikko Saari on toiveikas realisti.

– Parempi on suunnitella kuin olla suunnittelematta. Keväällä jouduimme perumaan vain toukokuun messun. Huhtikuun messu striimattiin, ja kyllä se niinkin toimi. Messu sai verkossa satoja osallistujia.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.