null Pastori ja muusikko Daikini teki rap-messun – ”Ensin ajattelin, että räppään alba päällä, sitten mietin asiaa uudelleen”

Lauri Kemppaisen alias Daikinin tekemä Rap-messu esitetään Korson kirkossa 2. helmikuuta. Rap-messussa on mukana artisti ja bändi eli paljon musiikkia, mutta se ei ole konsertti.

Lauri Kemppaisen alias Daikinin tekemä Rap-messu esitetään Korson kirkossa 2. helmikuuta. Rap-messussa on mukana artisti ja bändi eli paljon musiikkia, mutta se ei ole konsertti.

Ajankohtaista

Pastori ja muusikko Daikini teki rap-messun – ”Ensin ajattelin, että räppään alba päällä, sitten mietin asiaa uudelleen”

Tuttujen virsien uudenlainen vivahde innostaa piispan erityisavustajana työskentelevää artistia.

Pari vuotta sitten pastori-rap-artisti Lauri Kemppaista alias Daikinia pyydettiin tekemään Rap-messu Kirkon nuorisopäiville. Hän mietti, saako sellaisen tehtyä tyylikkäästi.

– Ihan ensimmäisenä näin mielessäni, että räppään alba päällä ja seurakunta toistaa saman perässä, sanoo Kemppainen nauraen.

– Mietittyäni asiaa tulin siihen tulokseen, että Rap-messussa liturgi ja saarnaaja ovat erikseen, ja minä vastaan messun musiikista.

Päivätyökseen teologian tohtori Kemppainen hoitaa Helsingin hiippakunnan piispan Teemu Laajasalon teologisen erityisavustajan tehtäviä. Niinpä taiteilijapersoona Daikini viettää hiljaiseloa, ainakin mitä lyriikoiden tekoon tulee. Rap-messu kuuluu silti kuvioon.

Rap-messuja on tähän mennessä pidetty Tampereella järjestettyjen nuorisopäivien lisäksi Myrskylässä ja Jyväskylässä.

– Rap-messuissa on ollut hyvin eri ikäisiä ihmisiä. Se ei ole vain nuorten juttu, Kemppainen sanoo.

Omat biisit liturgisina elementteinä

Rap-messussa on mukana artisti ja bändi eli paljon musiikkia, mutta se ei ole konsertti. Kemppainen valitsee messuun omasta tuotannostaan kappaleet eri kriteereillä kuin Daikini-keikalle.

– Biisien pitää toimia messussa osana liturgista kokonaisuutta, esimerkiksi joku kappale toimii synnintunnustuksen paikalla ja joku toinen kappale kiitoslauluna.

Seurakuntalaiset kokoontuvat messussa rukoilemaan, nauttimaan ehtoollista sekä kiittämään ja ylistämään Jumalaa. Nykyisin on Pop-messuja, Tuomasmessuja, Metallimessuja ynnä muita, ja nyt Rap-messu tulee pääkaupunkiseudulle.

Uudet sukupolvet voivat sanoittaa uskoa taas erilaisella sävelkielellä.
– Lauri Kemppainen

– Kautta aikojen kristityt ovat kokoontuneet yhteen, ja me jatkamme sitä omalla tavallamme tässä ajassa. Rap-messussa on luterilaisen jumalanpalveluksen kaava, mutta siinä on pieniä kevennyksiä, Kemppainen kertoo.

– Musiikki kehittyy ja on monenlaisia tapoja tehdä hengellistä musiikkia. On myös monenlaisia ihmisiä, jotka kuuntelevat erilaista musiikkia. Jollekin voi tulla ahaa-elämys, kun kuulee messussa toisenlaista musiikkia kuin tavallisesti.

Myös Bach oli omana aikanaan uutta

Lauri Kemppaista viehättää se, ettei messu ole sidottu tietynlaiseen tapakulttuuriin tai kulttuurihistoriaan. Messu on elävää perinnettä, joka saa uusia muotoja.

– Uudet sukupolvet voivat sanoittaa uskoa taas erilaisella sävelkielellä. Koen sen hyvin innostavana ajatuksena. Siinä mielessä teen hyvin mielelläni Rap-messuja, Kemppainen sanoo.

Sitä paitsi ennenkin on eletty, ja  maailma on muuttunut jo ennen meitä.

– Eiväthän Bachinkaan säveltämät huikeat kirkolliset teokset olleet samanlaisia kuin alkuseurakunnan teokset joskus ensimmäisinä vuosisatoina. Siinä on tietynlainen jatkumo.

Kemppainen toivoo rap-musiikin madaltavan kirkon kynnystä niin, että ihmiset, jotka kokevat perinteisen virsimusiikin vieraana, tulisivat uteliaisuudesta Rap-messuun.

– Yhteislauluelementti on kyllä Rap-messussa mukana. Virsiä on sovitettu kevyemmän musiikin muotoon. Se voi tuoda uudenlaisen vivahteen tuttuihin virsiin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.