null Harras hetki: Titus Hjelm pääsee autuaaseen olotilaan soittaessaan lavalla bassokitaraa

Titus Hjelm on soittanut yläasteelta lähtien eri bändeissä kitaraa tai bassoa.

Titus Hjelm on soittanut yläasteelta lähtien eri bändeissä kitaraa tai bassoa.

Hengellisyys

Harras hetki: Titus Hjelm pääsee autuaaseen olotilaan soittaessaan lavalla bassokitaraa

Bändissä soittaminen antaa uskontotieteen apulaisprofessorille hienoja yhdessä tekemisen kokemuksia. Se on vastapainoa yksinäiselle tutkijantyölle.

Uskontotieteilijä Titus Hjelm sai ensimmäisen kitaransa vanhemmiltaan 10-vuotiaana. Hän olisi halunnut rummut, mutta töölöläisessä kerrostalossa niiden soittaminen olisi aiheuttanut liikaa ­meteliä.

Hjelm kuunteli raskasta rockia ja metallimusiikkia ja opetteli soittamaan kappaleita korvakuulolta. Ensimmäisen bändinsä hän perusti yläasteella. Kunnollista kitaransoiton opetusta hän sai vasta Sibelius-lukiossa.

Vielä parikymppisenä Hjelm mietti, ryhtyisikö hän muusikoksi. Hän meni kuitenkin opiskelemaan Helsingin yliopistoon uskontotiedettä. Maisterintutkinnon jälkeen tutkimustyö vei hänet mennessään. Soittaminen jäi rakkaaksi harrastukseksi.

Hjelm on soittanut pitkään bassokitaraa Thunderstone-bändissä. Ympäri maailmaa esiintyneen yhtyeen musiikki on melodista metallia.

Bändissä soittaminen on Titus Hjelmille nykyään henkireikä ja vastapainoa yksinäiselle tutkijantyölle. Hänestä on tärkeää päästä tekemään musiikkia yhdessä, soittamaan samaan tahtiin muiden kanssa.

Perussoittotaitoa Hjelm treenaa päivittäin lukemalla samalla jotain työhön liittyvää kirjaa tai artikkelia.

Vastaavaa tunnetta ei saa koskaan akateemisesta työstä, vaikka se olisi kuinka haasteellista.

Keikalla, kun soitto kulkee ja yleisö nauttii musiikista, Hjelm kokee mahtavan autuuden tunteen: musiikin hurjan energisyyden ja fyysisyyden. Vastaavaa tunnetta ei Hjelmin mukaan saa koskaan akateemisesta työstä, vaikka se olisi kuinka haasteellista.

Thunderstonen sanoituksissa ei kuulu metallimusiikkiin liitetty synkkyys vaan aiheet ovat enemmänkin yhteiskunnallisia. Hjelm luonnehtiikin yhtyettä kiltiksi heavybändiksi. Koska lajiin kuitenkin liittyy tietynlainen kuolema-aiheinen kuvasto, on myös Thunderstonen levynkansissa näkynyt pääkalloja.

Yhtyeellä on ollut pitkiäkin keikka- ja treenitaukoja muun muassa siksi, että Hjelm työskenteli yli 10 vuotta tutkijana ja luennoitsijana Lontoossa. Siellä hän soitti vähän aikaa kitaraa blues­bändissä.

Thunderstonessa soittaminen on kaikille bändin jäsenille sivutoimista. Johtoajatuksena on ollut, että yhtye jatkaa niin kauan kuin soittaminen on hauskaa.

Thunderstonen seuraava keikka olisi ollut syyskuussa Sveitsissä. Se on kuitenkin peruttu koronapandemian aiheuttaman terveysriskin vuoksi. 

Helsingin yliopiston uskontotieteen apulaisprofessori Titus Hjelm, 45, asuu Helsingissä. Hän on tehnyt väitöskirjan aiheesta Saatananpalvonta, media ja suomalainen yhteiskunta.

Hjelm soittaa basso­kitaraa 20 vuotta sitten perustetussa Thunderstone-­yhtyeessä. Melodista metallia esittävä yhtye on julkaissut kuusi levyä. Viimeisin niistä, Apocalypse again, ilmestyi vuonna 2016.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.