– Katsoja voi tavallaan mennä sisään kastepuuhun astumalla valokeilaan. Se on mielestäni ihana ajatus, Kirsti Taiviola sanoo.
Valo ja varjo leikkivät Tapiolan kirkon uudessa kastepuussa
Katsoja voi kävellä kastepuun sisään astumalla valokeilaan.
Taiteilija Kirsti Taiviola, olet tehnyt Paju-nimisen kastepuun Tapiolan kirkkoon Espoossa. Millainen se on?
– Se on käsinpuhalletun lasilinssin avulla tehty valoprojisointi, joka muodostaa seinälle puun lehvästöä muistuttavan kuvion. Lehvästön uumenissa on pronssista valettu oksa, johon voidaan ripustaa kastettujen lasten nimilaput. Nimilapuista muodostuu vuoden mittaan kasvava lehvästö oksan alle.
Olet kehittänyt puhalletun lasin optisen kuviointimenetelmän. Onko teoksessa nähtävissä sitä?
– Kyllä. Itkupajun muotoisen lehvästökuvion muodostaa puolipallomainen lasilinssi, jonka pinnassa on tekstuuria. Lasin optiikka ohjaa valon linssin läpi seinään ja lattiaan.
Mistä sait idean kastepuuhun?
– Tapiolan kirkon alkuperäiset rakenteet ovat suojeltuja. Sen takia kastepuun paikka on kirkkosalin ulkopuolella ja perustuu pääosin valoon. Kirkkorakennus on arkkitehtuuriltaan suorastaan brutaalin paljas. En voinut ajatellakaan tänne muuta kuin hyvin pelkistetyn teoksen, jossa on perusasiat valo ja varjo.
Taideteos sijaitsee kirkon aulassa käytävän varrella. Onko se hyvä paikka teokselle?
– Mielestäni on. Valittu paikka on visuaalisesti rauhallinen syvennys lähellä lasten kerhotiloja ja kahvila Valoa. Lastenvaunuparkki on vieressä. Kun lähellä sijaitseva ulko-ovi avataan ja ihmiset kulkevat käytävällä, ilmavirta heiluttaa hieman kastettujen nimilappuja eli kastepuun lehvästöä.
Paju-kastepuu otetaan käyttöön loppiaisena 6.1. klo 10 Tapiolan kirkossa alkavan messun jälkeen kirkkokahveilla.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Espoon tuomiokirkossa otettiin käyttöön uusi kastepuu
AjankohtaistaKastepuun on suunnitellut Aalto-yliopiston muotoilun opiskelija Vala Boucht.
