null Vanhuksilta huijataan rahaa ja pankkitunnuksia – Itä-Uudenmaan poliisi pyytää apua myös seurakunnilta

Poliiseina ja pankkivirkailijoina esiintyvät huijarit kalastelevat vanhuksilta rahaa ja pankkitunnuksia.

Poliiseina ja pankkivirkailijoina esiintyvät huijarit kalastelevat vanhuksilta rahaa ja pankkitunnuksia.

Ajankohtaista

Vanhuksilta huijataan rahaa ja pankkitunnuksia – Itä-Uudenmaan poliisi pyytää apua myös seurakunnilta

Rikosylikomisario Petri Erosen mukaan mihinkään paniikin lietsontaan ei ole syytä, mutta myös lähiomaisten kannattaa varoittaa ikäihmisiä liikkeellä olevista huijareista.

Itä-Uudenmaan poliisi lähetti harvinaisen viestin oman alueensa yhteistyökumppaneille, joihin kuuluvat muun muassa Vantaan kaupunki ja seurakunnat. Viestissään poliisi kertoo, että sen tietoon tulee lähes päivittäin tapauksia, jossa vanhuksilta on huijattu tai yritetty huijata rahaa ja pankkikortin tunnuslukuja.

Poliisin mukaan huijaaminen, jossa esiinnytään poliisina tai pankin henkilökuntaan kuuluvana tai muuten luottamusta herättävän tahon edustajana, on kasvava ilmiö. Sen vuoksi poliisi vetoaa yhteistyökumppaneihinsa ja pyytää heitä kertomaan asiasta kohtaamilleen vanhuksille.

Viesti lähetettiin myös Vantaan seurakunnille, jossa se jaettiin heti eteenpäin diakoniatyöntekijöille ja julkaistiin seurakuntien intranetissä. Rikosylikomisario Petri Erosen mukaan kaupungilla ja seurakunnilla on tilaisuuksia, joissa käy ikäihmisiä ja työntekijöitä, jotka esimerkiksi kotikäynneillä tapaavat vanhuksia. Hänen mielestään olisi hyvä, että näissä tilanteissa kerrottaisiin nyt huijareista.

– Turhaa pelkoa ei kannata lietsoa, mutta kyllä tästä kannattaa varoittaa. Olen itsekin lähipiirini vanhemmille ihmisille muistuttanut, että huijareita liikkuu ja selkeästi vanhukset on otettu kohteeksi. Eli omaisten kannattaisi ottaa asia puheeksi, sanoo Eronen.

Erosen mukaan joitakin valepoliiseina esiintyviä on jo jäänyt kiinni, mutta toisaalta Tulli lähetti juuri twiitin, jossa se varoitti, että erilaisten verkkohuijausten ja tilausansojen määrä on kasvanut.

– Valepoliisi-ilmiö on valtakunnallinen. Useimmiten yhteydenotot tulevat puhelimitse tai sähköpostitse. Soitto saattaa kestää kauankin ja siinä yritetään saada vanhuksilta verkkopankkitunnuksia.

– Soittaja saattaa väittää olevansa myös pankista. Lisäksi on soitettu ovikelloa ja esittäydytty taulukauppiaaksi, pyydetty vettä tai haluttu päästä vessaan ja sitten tunkeuduttu asuntoon. Väkivaltaa ei ole käytetty, mutta totta kai sekin vaara voi olla, kertoo Eronen.

Jos joku soittaa ja sanoo olevansa poliisi, voi aina pyytää numeron ja sanoa, että soittaa takaisin. – Rikosylikomisario Petri Eronen

Poliisin tiedotteen mukaan puheluita on tullut poliisin numeroa muistuttavasta 02-numerosta.

– Jos joku soittaa ja sanoo olevansa poliisi, voi aina pyytää numeron ja sanoa, että soittaa takaisin. Poliisi ei kysy kenenkään pankkitunnuksia, eivätkä muutkaan viranomaiset, toteaa Eronen.

Huijarit ovat joissain tapauksissa esiintyneet pankin edustajina ja tulleet ovelle ”tarkastamaan arvo-omaisuutta”. Jos he ovat päässeet sisään, on matkaan päätynyt lompakoita ja pankkitunnuksia. Huijarit pyrkivät saamaan vanhuksen uskomaan, että tarkoitus on hyvä ja he haluavat pelastaa vanhuksen varat.

– Itä-Uudenmaan poliisin alueella erilaisia huijauksia on ollut viime aikoina kymmenittäin, eivätkä ne keskity mihinkään yhteen kaupunkiin tai kaupunginosaan. Rahalähetysten pyytäjät tai tunnuslukujen urkkijat ovat ihan kotimaisia rikollisia. Muistuttaisin vielä, että ennen kuin avaa oven, kannattaa kurkistaa ovisilmästä ja selvittää, millä asialla tuntematon tulija on.

Vantaalaisen Hakunilan seurakunnan diakoniatyöntekijä Kati Pyykkö kertoo saaneensa viestin huijauksista. Hän vastaa Hakunilassa seurakunnan seniorityöstä ja aikoo ottaa asiaan puheeksi seniorikerhossa ja kerhon vetäjien kanssa. Asiasta kannattaa keskustella muissakin tilanteissa, joissa kohdataan ikäihmisiä.

– Hakunilassa en ole huijaukseen törmännyt, mutta Vantaankosken seurakunnassa ollessani olen kuullut tällaisesta tapauksesta. Siinä vanhukselta huijattiin rahat, mutta kaikeksi onneksi tekijä saatiin kiinni, joten mitään pysyvää vahinkoa ei syntynyt. Kyllä tämä vakava ongelma on, sanoo Pyykkö.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.