null Toimittajalta: Vanhustenhoidon tilan ei pitäisi olla kenellekään yllätys – täällä ratkaisee raha eikä ihmisyys

Puheenvuorot

Toimittajalta: Vanhustenhoidon tilan ei pitäisi olla kenellekään yllätys – täällä ratkaisee raha eikä ihmisyys

Yksityistämisen varjopuolet tulivat näkyviin Esperi Carea ja Attendoa koskevissa uutisissa. Vanhustenhoidon tilasta on puhuttu vuosia. Asialta on suljettu silmät, kun kohut ovat laskeutuneet.

Harvoin olen nähnyt niin tuohtunutta ministeriä kuin peruspalveluministeri Annika Saarikko oli maanantaina Ylen televisiouutisissa. Tuohtumukseen ja alan toimijoiden kutsumiseen ”työkokoukseen” on hyvä syy: niin karmeita ovat viime päivien uutiset ensin Esperi Caresta ja nyt Attendosta.

Tuohtumusta on ilmastu aiemminkin, kun julkisuuteen on noussut kohuja vanhustenhoidon puutteista. Hoitajamitoituksesta ja hoitajapulasta on uutisoitu ennenkin – myös kuntapuolelta. Yksityisten hoiva-alan yritysten siirtymisestä ulkomaisten ketjujen omistukseen ja niiden verojärjestelystä eli suomeksi veronvälttelystä on myös uutisoitu.

Samaan aikaan kun vanhuksia on haluttu siirtää laitoksista kotihoitoon, kunnissa ei ole huolehdittu siitä, että kotihoidolla olisi tehtävään riittävät resurssit. Tämän seurauksista kertoi alan ammattiliitto SuPer kyselyssään, jonka uutisoimme Kirkko ja kaupungissa viime keväänä.

Yli 3 000 kotihoidon työntekijää vastasi kyselyyn, jonka tulos oli karua luettavaa.

Ammattiliitto SuPer sanoi suoraan, että työnantajat pyrkivät säästöihin ja rikkovat terveydenhuoltolakia. Lähes yhdeksän kymmenestä Superin kyselyyn vastanneesta koki työmääränsä lisääntyneen viimeisten kolmen vuoden aikana. Tämä johtuu siitä, että asiakkaat ovat entistä huonokuntoisempia, henkilökunnan poissaoloja ei paikata sijaisilla ja sairauslomat ovat lisääntyneet. Lisäksi kymmenen prosenttia vastaajista kertoo, että työntekijöitä on vähennetty – siis samaan aikaan, kun työtaakka kasvaa.

Tehostamiseen kuuluu, että dementoituneita vanhuksia ulkoistetaan kotiin makaamaan ja pelkäämään.


Yhteistä kaikelle tälle on raha – joko säästöt tai ahneus ansaita lisää. Vanhustenhoiden isossa kuvassa näkyy yhä kasvava määrä vanhuksia. Kun veronmaksajia ei tule lisää – lapsia ei synny eikä maahanmuuttajia haluta – eikä veroja haluta nostaa, vaihtoehdoksi jää yhä enemmän hoivatyötä yhä vähemmällä rahalla.

Sitä kutsutaan tehostamiseksi. Tehostamiseen kuuluu, että dementoituneita vanhuksia ulkoistetaan kotiin makaamaan ja pelkäämään. Tehostamiseen sisältyvät raskaaseen hoivatyöhön nähden alhaiset palkat. Tehostamiseen sopii, että yksityisissä hoivalaitoksissa voidaan normien täyttämiseksi laittaa työvuorolistoille haamuhoitajia ja hallinnon työntekijöitä. Tehostamiseen sopii näemmä myös jättää vanhukset jopa kokonaan ilman hoitoa.

Kaikki tämä on ollut päättäjillä tiedossa. Viestiä vain ei ole haluttu kuulla. Nyt olisi korkea aika avata silmät ja korvat, siksi ikäviä ovat uutiset. Tulossa on sote-uudistus, jossa markkinoille annetaan lisää tilaa. Uudistusta ei voi tehdä ilman kunnollista valvontaa tai sääntöjä, ainakaan jos vanhusten ihmisyydellä on tässä yhteiskunnassa jotain merkitystä. Tulossa ovat myös vaalit. Tässä olisi sinne ihan oikea keskustelunaihe.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.