null Vankilapapin tärkeä tehtävä on kuunnella – perhesuhteet huolestuttavat vankeja eniten

Olarin seurakunnan diakonissa Eveliina Kaipila ja vankilapappi Tuomas Pitkänen tapaavat tarpeen mukaan vankeja Helsingin vankilassa. Punatiilinen vankila sijaitsee Hermannissa.

Olarin seurakunnan diakonissa Eveliina Kaipila ja vankilapappi Tuomas Pitkänen tapaavat tarpeen mukaan vankeja Helsingin vankilassa. Punatiilinen vankila sijaitsee Hermannissa.

Ajankohtaista

Vankilapapin tärkeä tehtävä on kuunnella – perhesuhteet huolestuttavat vankeja eniten

Seurakunnat auttavat vankeja ja valmentavat heitä selviytymään vapautumisen jälkeen. Kirkon kriminaalityö tukee myös vankien läheisiä. Lue tästä, millaista on papin ja diakonissan työ Helsingin vankilassa.

Vankilapappi Tuomas Pitkänen tapaa työssään Helsingin vankilassa rangaistustaan suorittavia vankeja. Olarin seurakunnan diakonissa Eveliina Kaipilalle vankilavierailut ovat osa laajempaa kriminaalityötä.

– Työ vankilassa vaatii nöyryyttä, rehellisyyttä ja tietynlaista rohkeutta. Vankilapappina minun on osattava ennemmin kuunnella toista kuin puhua itse. Vankien kanssa vuorovaikutuksessa tulee olla selkeät rajat. Tehtäväni on auttaa ja kohdata vankeja, Helsingin vankilan uusi vankilapastori Tuomas Pitkänen kertoo.

Hermannin kaupunginosassa sijaitseva Helsingin vankila on ollut Tuomas Pitkäsen työpaikka elokuun alusta lähtien. Sijaisuus kestää tammikuuhun 2019 asti. Aiemmin hän on työskennellyt 11 vuoden ajan rippikoulutyöstä vastaavana pappina Munkkiniemen ja Mikaelin seurakunnissa.

Työmme tavoitteena on valmentaa vankia siten, että vapauduttuaan hän pärjää yhteiskunnassa.

Vankilapappi Tuomas Pitkänen

Moniammatillinen tiimi auttaa vankeja

Helsingin vankila on vuonna 1881 rakennettu suljettu laitos, jossa vankipaikkoja on 232. Keskivankiluku viime vuonna oli 250. Pitkänen työskentelee vankien koulutuksesta ja kuntouttamisesta vastaavassa yksikössä. Vartijoiden lisäksi vankien parissa työskentelee muun muassa sosiaalityöntekijöitä, psykologeja ja päihde- ja opinto-ohjaajia sekä työtoiminnan ohjaajia.

– Työmme tavoitteena on valmentaa vankia siten, että vapauduttuaan hän pärjää yhteiskunnassa.

Pitkänen tapaa vankeja virka-aikaan. Kahdenkeskisten tapaamisten sisällöstä hän ei puhu muiden työntekijöiden kanssa, sillä pappina häntä sitoo vaitiolovelvollisuus. Hän kohtaa vankeja muulloinkin esimerkiksi vankilan työpajoilla tai osastoilla kiertäessään.

– Tapaamistoive tulee aina vangilta. Tapaamista hän anoo lomakkeella. Uskonnonvapauslain mukaan vangilla on oikeus tavata oman uskontokuntansa edustajaa ilman vartijan läsnäoloa.

Keskusteluiden aiheet vaihtelevat perhesuhteista päihteisiin, oman elämänhistoriansa hahmottamisesta Jumala- ja merkityssuhteisiin.

– Yksi isoimmista huolista vangeilla on perhesuhteet. Usein tapaamisissa puhutaan syistä, joiden vuoksi ihminen on joutunut vankilaan. Autan vankeja myös kirkollisissa asioissa.

Sunnuntaisin Tuomas Pitkänen pitää kaksi messua vankilan kirkossa. Hän myös koordinoi muiden uskonnollisten yhteisöjen ja kirkkokuntien viikoittain pitämiä hartausvuoroja.

Työtä vankien ja heidän läheisten parissa

Olarin seurakunnan diakonissa Eveliina Kaipilan vastuulle kuuluu päihde-, mielenterveys- ja kriminaalityö.

– Seurakuntien kriminaalityöllä tarkoitetaan työtä, jossa kohdataan vankeja, vapautuvia vankeja ja heidän läheisiään. Vankilavierailut kuuluvat tehtäviini, Kaipila kertoo.

Nykyisessä virassa hän on työskennellyt helmikuusta lähtien. Koulutukseltaan hän on sairaanhoitaja-diakonissa. Hänen koulutuksestaan on hyötyä vankilatyössä, sillä vankien terveystutkimuksissa on todettu yhdeksällä kymmenestä vangista päihdeongelmia. Lähes joka toisella vangilla on persoonallisuushäiriö, ahdistuneisuushäiriö, masennus tai muu psyykkinen sairaus.

Kaipila on tavannut vapautuneita vankeja ja heidän omaisiaan diakonian vastaanotolla.

– Tapaamisissa pyrin neuvomaan ihmisiä esimerkiksi heidän tarvitsemiensa terveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden pariin sekä auttamaan arjen asioiden selvittelyssä. Kannustan niin ikään vapautuneita vankeja päihteettömään ja terveelliseen elämään.

Helsingin vankilassa olevien espoolaisten vankien sielunhoito on tällä hetkellä Olarin seurakunnan vastuulla. Kaipila vierailee vankilassa tarpeen mukaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.