null Vantaan kesäterkkareilla on riittänyt asiakkaita läpi kesän

Kesäterkkarit Vantaalla ovat palvelleet monenikäisiä lapsia ja nuoria, aina ekaluokkalaisista kutsuntaikäisiin nuoriin miehiin ja ammattikorkeakouluopiskelijoihin.

Kesäterkkarit Vantaalla ovat palvelleet monenikäisiä lapsia ja nuoria, aina ekaluokkalaisista kutsuntaikäisiin nuoriin miehiin ja ammattikorkeakouluopiskelijoihin.

Vantaan kesäterkkareilla on riittänyt asiakkaita läpi kesän

Kesäterkkarit ovat puhuneet nuorten kanssa esimerkiksi ehkäisystä ja viiltelystä.

Terveysongelmat ja murheet eivät kalenteria katso, mutta koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat usein tauolla kesällä. Esimerkiksi Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen kritisoi käytäntöä Twitterissä ja blogissaan kertoi saavansa kesäkaudella nuorilta paljon yhteydenottoja.

Vantaalla tilanne on kuitenkin parempi, sillä kaupunki on jo toista kertaa järjestänyt lapsille ja nuorille kesäterkkarin palvelut. Palvelu on ollut tarkoitettu kaikille koululaisille ja opiskelijoille Vantaalla, alakoululaisista ammattikorkeakouluopiskelijoihin. Tilasto tämän kesän asiakasmääristä ei ole vielä valmis, mutta osastonhoitaja, terveydenhoitaja Leila Hammarbergin mukaan palvelulla on ollut kysyntää. Kesäterkkareiden vastaanotto on auki vielä perjantaihin, sillä ensi viikolla alkavat koulut.

Kesäterkkarit ovat hoitaneet sekä akuutteja asioita että sellaisia, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet hoitamatta kouluvuoden aikana.

– Meillä on ollut kaksi huonetta, jossa toisessa on akuutteja tilanteita hoitava terveydenhoitaja ja toisessa ajanvarauksella toimiva. Kävijöitä on joka päivälle ja sen lisäksi meihin on otettu yhteyttä esimerkiksi WhatsAppissa tai chatissa, Hammarberg kertoo.

Tänä kesänä kesäterkkareiden vastaanotto on toiminut Tikkurilan lukion tiloissa.

– Samassa paikassa toimii suun terveydenhuolto, mikä on ollut hyvä, sillä meillä on käynyt paljon kutsuntaikäisiä nuoria miehiä. He ovat sitä ikäluokkaa, joka hoitaa suutaan huonommin ja nyt heidät on voitu ohjata myös sinne, ilman että tarvitsee erikseen varata aikaa tai jonottaa.

Varsinkin pienemmät koululaiset ovat tulleet vanhempiensa kanssa. Se on hyvä, sillä siinä voidaan jutella laajemminkin perheen asioista.

Perusterveydenhoitoa ja apua suurempiin murheisiin

Kesäterkkarin vastaanotolle on voinut tulla juttelemaan esimerkiksi ehkäisy- ja seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista, mielialasta, uniongelmista, päihteistä ja kaverisuhteista. Kesäterkkarit ovat tehneet myös tietyille ikäluokille eli kolmos- ja seiskaluokkalaisille kuuluvia terveystarkastuksia.

– Varsinkin pienemmät koululaiset ovat tulleet vanhempiensa kanssa. Se on hyvä, sillä siinä voidaan jutella laajemminkin perheen asioista.

Kesäterkkareiden kanssa on myös hoidettu esimerkiksi rokotusasioita.

Joillakin nuorilla on ollut vakavampiakin huolia. Hammarbergin mukaan tällaiset aiheet liittyvät mielenterveyteen ja kasvuun, asikkaiden kanssa on puhuttu esimerkiksi viiltelystä ja siitä, ettei nuori syö riittävästi. Jotkut ovat saaneet lähetteen eteenpäin, paremman avun piiriin.

Kesäterkkareille työ on ollut mieluista, sillä aikaa asiakasta kohden on ollut kesällä enemmän kuin kouluvuoden aikana.

Kesällä on asiakkaille enemmän aikaa

Kaikkien ei ole helppo tulla puhumaan terveysasioista tai huolistaan ammattilaisten kanssa. Leila Hammarbergin mukaan lapsilla ja nuorilla kynnys tuntuu olevan hieman matalampi.

– Toisaalta meillä tulee se valikoitu joukko. Joillakin on mukana joku toinen henkilö, vaikka läheinen ystävä, joka on kehottanut tulemaan ja tulee nuoren tueksi.

Kesäterkkareille työ on ollut mieluista, sillä aikaa asiakasta kohden on ollut kesällä enemmän kuin kouluvuoden aikana. Hammarberg toivoo, että kesäterkkarit palvelisivat lapsia ja nuoria myös ensi vuonna. Vantaan kesäterkkarimalli on herättänyt kiinnostunusta myös ainakin Espoossa.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: