null Kaipaatko vertaistukea vanhemmuuteen? Vantaan Pähkinärinteessä pääsee koko perhe illalla kerhoon

Vivianne Helmi (vas.) ja Jarna Wikström haluavat tarjota perheille kotoisan kohtaamispaikan Pähkinärinteessä.

Vivianne Helmi (vas.) ja Jarna Wikström haluavat tarjota perheille kotoisan kohtaamispaikan Pähkinärinteessä.

Ajankohtaista

Kaipaatko vertaistukea vanhemmuuteen? Vantaan Pähkinärinteessä pääsee koko perhe illalla kerhoon

Pähkinä-kahvilassa toimintansa aloittava iltaperhekerho kokoontuu kerran viikossa torstaisin ja kestää puolitoista tuntia.

Hämeenkylän seurakunta avasi toukokuussa Pähkinärinteessä kahvilatilan, jossa on järjestetty toimintaa pääasiassa aikuisille. Elokuun loppupuolella tilassa aloittaa iltaperhekerho, joka on tarkoitettu sekä vanhemmille että lapsille.

Varhaiskasvatuksesta vastaava pappi Jarna Wikström kertoo, että ilta-aikaan toimiva perhekerho on ollut suunnitteilla jo pari vuotta.

– Iltaperhekerhon perustaminen tuntui nyt sopivalta, kun kahvilatila avattiin. Tila sijaitsee keskellä Pähkinärinteen asuinaluetta, joten sinne on helppo tulla.

Olen nähnyt perhekerhojen vauvojen siirtyvän kasvaessaan muihin seurakunnan kerhoihin. Heistä on ollut luontevaa liikkua seurakunnan kuvioissa, kun työntekijöihin on tutustunut jo varhaisessa vaiheessa.
– Vivianne Helmi

Syksyllä iltaperhekerhon toimintaa vetää kaksi lastenohjaajaa, Merja Leppänen ja Vivianne Helmi. Helmestä on hyvä, että iltaisin myös työssäkäyvät vanhemmat voivat osallistua lastensa kanssa perhekerhotoimintaan.

– Kerho tarjoaa esimerkiksi yksinhuoltajille tilaisuuden tavata muita vanhempia ja saada samalla vertaistukea. Toisaalta tänne voivat yhtä hyvin tulla isovanhemmat lastenlastensa kanssa.

Kerran kuukaudessa kerhon tilalla on teemailta

Kerran viikossa torstaisin kokoontuvan iltaperhekerhon ohjelmaa suunnitellaan sen mukaan, millaisia tarpeita perheillä on.

– Kerhossa voidaan esimerkiksi laulaa ja leikkiä yhdessä ja keskustella erilaisista asioista. Joka kerta pidetään pieni hartaushetki, ja jotain tarjoiluakin on luvassa, Wikström selvittää.

Kerran kuukaudessa kerhon tilalla on teemailta. Ensimmäinen niistä on Naisten ilta, joka on tarkoitettu keskellä ruuhkavuosia eläville ja johon on erillinen ilmoittautuminen. Tuolloin lapsille järjestetään omaa ohjelmaa.

Tukea tarvitaan, kun isovanhemmat asuvat kaukana

Iltaperhekerhoja on pidetty Vantaan seurakunnissa aiemminkin, ja niistä on saatu hyviä kokemuksia. Aamuisin järjestettäviä perhekerhoja on seurakunnissa tarjolla runsaasti.

Kokenut lastenohjaaja Vivianne Helmi tietää, miten tärkeitä erilaiset kerhot ovat seurakuntayhteyden luomiseksi.

– Olen nähnyt perhekerhojen vauvojen siirtyvän kasvaessaan muihin seurakunnan kerhoihin. Heistä on ollut luontevaa liikkua seurakunnan kuvioissa, kun työntekijöihin on tutustunut jo varhaisessa vaiheessa, Helmi sanoo.

Yhteiskunta on nykyään yksilökeskeisempi kuin ennen. – Jarna Wikström

Lasten vanhemmilla on Helmen mielestä nykyään paljon paineita, minkä vuoksi he tarvitsevat tukea. Moni joutuu selviytymään arjessa yksin esimerkiksi siksi, että isovanhemmat asuvat kaukana eivätkä ole helposti saatavissa hoitoavuksi.

Jarna Wikströmin mukaan myös se vaikuttaa, että yhteiskunta on muuttunut ja kokemus vanhemman roolista samalla.

– Yhteiskunta on nykyään yksilökeskeisempi kuin ennen. Pärjäämisen rima on korkealla, eikä avun pyytäminen välttämättä ole helppoa, hän sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.