null Monet vanhemmat suhtautuvat kriittisesti uskonnolliseen kasvatukseen – uskontoon liittyvistä kysymyksistä keskustellaan ennen kaikkea lapsen aloitteesta

Perla ja Noa Rodriguez sekä Mira Alanne pelaavat Kultainen sulka -lautapeliä. Alanteen sylissä on Elsa-kuopus.

Perla ja Noa Rodriguez sekä Mira Alanne pelaavat Kultainen sulka -lautapeliä. Alanteen sylissä on Elsa-kuopus.

Ajankohtaista

Monet vanhemmat suhtautuvat kriittisesti uskonnolliseen kasvatukseen – uskontoon liittyvistä kysymyksistä keskustellaan ennen kaikkea lapsen aloitteesta

Helsingin seurakunnat toivovat, että Pienelle parasta -aineisto tukisi lapsen kasvua ja antaisi välineitä eettiseen ja hengelliseen kasvatukseen. Aineiston käyttöä on tutkittu Helsingin yliopistossa.

− Äiti, tule lähtöpaikalle! Mä oon turkoosi! 6-vuotias Perla Rodriguez huudahtaa. Malmilaisessa kodissa on alkamassa lautapelihetki.

Pöydän ääressä istuvat myös perheen äiti Mira Alanne, 4-vuotias Noa ja 1,5-vuotias Elsa, joka keskittyy teetä varten esillä olevan sokerin tavoitteluun.

Perheen teinit, Emma ja Alvaro, käyvät pyörähtämässä keittiössä.

Pöydälle on levitetty Helsinkiin sijoittuva Kultainen sulka -peli. Perla on saanut sen kotiseurakunnaltaan.

Seurakunnat lähettävät Helsingin seurakuntien ammattilaisten suunnittelemia materiaaleja kaikille kirkkoon kuuluvien huoltajien lapsille. Kirkon postia tulee vauvasta kuusivuotiaaksi asti. Ensimmäinen lähetys on kasteeseen rohkaiseva esite, toinen Pienen iltahetki -paketti, jonka osana hiljattain kastettu saa tuutulaulu-CD:n. Kolmevuotiaalle lahjoitetaan Ruusukorva ja Kyyhkynen -satukirja ja kuusivuotiaalle lautapeli. Vauvaperheille on pidetty lisäksi kutsukonsertteja.

On Noan vuoro nostaa tehtäväkortti.

– Armo. Saat siirtyä mihin tahansa pelilaudalla, paitsi maaliin, Alanne lukee.

Halusimme luoda materiaalin, jossa kristillisyys on läsnä lapsen kehitysvaiheen kautta ja auttaa perheitä luomaan omia perinteitä.

– Varhaiskasvatuksen sihteeri Päivi Vuorelma-Glad

Perheet eivät halua opetusta

Alanne Rodriguezin perheessä materiaalit ovat olleet ahkerassa käytössä.

– Ne ovat tosi hienoja, Mira Alanne sanoo.

– Peli on tosi kiva, koska siinä voi voittaa. Tykkään kirjastakin, Perla kertoo.

Seurakunnat toivovat, että Pienelle parasta -aineisto tukisi lapsen kasvua ja antaisi välineitä eettiseen ja hengelliseen kasvatukseen.

– Perheet eivät halua tulla opetetuksi. Todella monet helsinkiläisvanhemmat ovat kriittisiä sen suhteen, mitä pienen lapsen uskonnollisuus on. Halusimme luoda materiaalin, jossa kristillisyys on läsnä lapsen kehitysvaiheen kautta ja auttaa perheitä luomaan omia perinteitä, varhaiskasvatuksen sihteeri Päivi Vuorelma-Glad kertoo.

Vaikka 6-vuotias Perla Rodriguez osaa lukea, luku- ja lautapelihetket vanhemman kanssa ovat edelleen mieluisia.

Vaikka 6-vuotias Perla Rodriguez osaa lukea, luku- ja lautapelihetket vanhemman kanssa ovat edelleen mieluisia.

Lapsi haluaa pohtia aikuisen kanssa

Helsingin seurakunnat julkaisivat juuri yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa tutkimuksen, jossa selvitettiin Pienelle parasta -materiaalien käyttöä. Enemmistö vastaajista oli sitä mieltä, että materiaalit auttavat välittämään kristillistä uskoa heidän omalla tavallaan.

– Vastaajat pitivät materiaalien sisällöstä, ulkoasusta, niiden saatekirjeistä sekä lähetysajankohdasta, tutkija Kanerva Lattu summaa.

Yksi keskeisimmistä havainnoista on lapsen aktiivinen rooli uskontokasvatuksessa.

Äitini kuoli ennen Perlan syntymää. Perla on nyt halunnut käydä asiaa läpi.

– Mira Alanne

Perinteisesti uskontokasvatuksessa on painotettu kasvattajien tekemisiä. Selvisi, että uskontoon liittyvistä kysymyksistä keskustellaan ennen kaikkea lapsen aloitteesta arjen havaintojen pohjalta.

Mira Alanne on puhunut viime aikoina Perlan kanssa kuolemasta.

– Äitini kuoli ennen Perlan syntymää, kun olin nuori. Perla on nyt halunnut käydä asiaa läpi.

Alanteelle kristinusko on merkityksellinen lähinnä sen arvojen vuoksi.

– Tarkoitan anteeksiantoa, lähimmäisestä välittämistä ja jokaisen hyväksymistä sellaisena kuin hän on.

Kotona juttu luistaa

Vain pieni osa seurakuntaan kuuluvista helsinkiläisistä lapsiperheistä käy säännöllisesti seurakunnan tilaisuuksissa. Koti on se paikka, jossa erityisesti pienten lasten kanssa käydään tärkeimmät arvopohdinnat.

– Pienelle parasta -materiaalien kautta tulemme arjen keskelle. Muissakin isoissa kaupungeissa on lähetetty vauvoille suunnattuja materiaaleja, mutta me olemme pitäneet tärkeänä jatkumoa, Päivi Vuorelma-Glad toteaa.

Helsingin seurakunnat pohtivat projektin jatkoa. Tutkimuksessa ilmeni parannusehdotuksena esimerkiksi se, ettei monilapsiseen perheeseen lähetettäisi samoja materiaaleja eri lapsille.

Perla ja Noa Rodriguez sekä Mira Alanne pelaavat Kultainen sulka -peliä, joka harjaannuttaa esimerkiksi myötätuntoa. Alanteen sylissä on Elsa-kuopus.

Perla ja Noa Rodriguez sekä Mira Alanne pelaavat Kultainen sulka -peliä, joka harjaannuttaa esimerkiksi myötätuntoa. Alanteen sylissä on Elsa-kuopus.

Perla lähtee syksyllä kouluun

Lautapelin jälkeen Perla haluaa pelata Unoa. Hän tykkää myös leikkiä legoilla ja piirtää sekä käydä luistelukoulussa. Oikea koulu alkaa syksyllä.

Alanne ei ole vielä ehtinyt tutustua Malmin seurakunnan tarjontaan lapsiperheille, sillä he muuttivat alueelle vasta noin puoli vuotta sitten. Koululaisille voisi löytyä kerho, ja pienempien kanssa hän voisi käydä vaikka muskarissa. Kasvatusta käsittelevät tilaisuudetkin kiinnostavat.

– Perheessämme on sekä leikki-ikäisiä että teini-ikäisiä. Jokaisessa vaiheessa on omat haasteensa. Minulla ei ole omia vanhempia, joilta kysyä neuvoa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.