null Vantaan Pyhän Laurin kirkko kuvailutulkattiin – aineisto auttaa näkövammaisia hahmottamaan keskiaikaisen kirkon kauneutta ja historiaa

Kuvailutulkkausaineistossa kuvaillaan myös Pyhän Laurin kirkon taideteoksia, puuveistoksia sekä alttarilla olevaa lasimaalausta ja maalausta.

Kuvailutulkkausaineistossa kuvaillaan myös Pyhän Laurin kirkon taideteoksia, puuveistoksia sekä alttarilla olevaa lasimaalausta ja maalausta.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Vantaan Pyhän Laurin kirkko kuvailutulkattiin – aineisto auttaa näkövammaisia hahmottamaan keskiaikaisen kirkon kauneutta ja historiaa

Kuvailutulkkauksessa on kyse siitä, että tulkki välittää sanallisesti sen informaation, jonka hän näkee.

Pääkaupunkiseudun vanhimmasta rakennuksesta, Vantaan Pyhän Laurin kirkosta, on valmistunut kuvailutulkkaus. Kuvailutulkkauksen avulla seurakunnat haluavat palvella entistä paremmin erityisesti näkövammaisia. Aineistoa voi kuunnella sekä paikan päällä kirkossa että kotona.

Kuvailutulkkauksessa on kyse siitä, että tulkki välittää sanallisesti sen informaation, jonka hän näkee visuaalisesti.

– Kuvailutulkkaus on saavutettavuusteko, joka auttaa tilojen hahmottamisessa ja mahdollistaa yhdenvertaisen osallistumisen seurakunnan toimintaan, Vantaan seurakuntien vammaistyön hankekoordinaattori Kristiina Tuohimaa kertoo.

– Halusimme aloittaa pysyvän kuvailutulkkauksen tarjoamisen Pyhän Laurin kirkosta, koska se on pääkaupunkiseudun vanhin kirkko ja kulttuurihistoriallisesti sen merkittävimpiä rakennuksia. Haluamme, että kaikilla on mahdollisuus kokea ja aistia sanojen kautta kirkon historiaa, muotokieltä ja kauneutta, Tuohimaa perustelee.

Tilojen kuvailutulkkauksia tehdään usein erilaisiin julkisiin rakennuksiin kuten museoihin ja historiallisiin kohteisiin. Kirkkojen kuvailutulkkauksia on kuitenkin tehty vasta vähän, vaikka väestön ikääntymisen myötä näkövammaisten henkilöiden määrä kasvaa koko ajan. Heidän lisäkseen kuvailutulkkauksesta on apua muillekin.

– Kuvailutulkkaus on tärkeä asia näkövammaisille henkilöille, sillä se auttaa heitä orientoitumaan tilaan. Myös muut henkilöt, joilla on haasteita hahmottamisen tai tarkkaavaisuuden kanssa, hyötyvät kuvailutulkkauksesta, sanoo diakoni Seija Einola seurakuntatyön erityispalveluista.

Pyhän Laurin kirkon kuvailutulkkauksen on laatinut kuvailutulkkauksen asiantuntija Carita Lehtniemi työparinaan kuvailutulkkauskonsultti Heikki Ekola. Kahdeksanosaisessa aineistossa kuvaillaan sekä itse rakennusta sisältä ja ulkoa että kirkon taideteoksia, puuveistoksia, lasimaalausta ja alttarilla olevaa maalausta.

– Erityistä tässä oli tietysti se, että kyseessä oli kirkko, pyhä rakennus. Kirkkoarkkitehtuuriin ja kirkkotaiteeseen liittyy paljon erityispiirteitä kuten se, että rakennuksessa on kuvastoa, jossa on viittauksia Raamatun tapahtumiin ja henkilöihin, Lehtniemi kertoo.

Lähdemateriaalia oli paljon ja siihen oli perehdyttävä huolellisesti. Esimerkiksi kirkon holvikaton monimutkaisen rakenteen kuvailu oli haastavaa. Kuvailutulkkauksessa sanallistetaan kaikki, mitä näkevä ihminen näkee, esimerkiksi värit ja muodot. Sen lisäksi otetaan huomioon muut aistit kuin näkö, kuvaillaan sitä, mitä paikassa voi tuntea, tunnustella, kuulla ja aistia.

– Näkövammainen voi olla ihminen, joka on täysin sokea, tai sitten hänellä on tai on ollut jonkin verran näkökykyä. Suurin osa näkövammaisista ihmisistä Suomessa on heikkonäköisiä. On hyvin monenlaisia tapoja nähdä, Lehtniemi kertoo.

Kirkon holvikaaren rakenteen kuvailu oli haastava osio kuvailutulkkauksessa.

Kirkon holvikaaren rakenteen kuvailu oli haastava osio kuvailutulkkauksessa.

Tilan koon ja akustiikan kuvailu auttaa hahmottamaan rakennusta

Kuvailutulkkaukseen sisältyy usein myös valintaa: aineistolle on tietyt reunaehdot, jotka liittyvät esimerkiksi siihen, kuinka pitkä kuvailutulkkaus voi olla. Laatijan on tällöin pohdittava, mikä on oleellista ja mikä kaikki palvelee kuulijaa.

Pyhän Laurin kirkon kuvailutulkkauksessa kerrotaan myös esimerkiksi se, kuinka korkea kirkkorakennus on. Se on tyypillistä, kuten myös se, että kuvailutulkkauksen laatija kertoo rakennuksen tunnelmasta ja akustiikasta. Nämä kaikki seikat liittyvät toisiinsa ja auttavat hahmottamaan tilaa: akustiikka kertoo tilan koosta ja korkeudesta.

– Jos kyseessä on taideteos, rakennus tai jokin reitti, yleensä kerrotaan mittoja ja kokoa. Sitä voidaan kuvata metrimittoina tai kehollisina mittoina, vaikka siten, että jokin on käsivarren mitan päässä tai johonkin on tietty määrä askelia, Carita Lehtniemi kertoo.

Pyhän Laurin kirkkoa ympäröi historiallinen kylämiljöö, kiviaita ja hautausmaa hautamuistomerkkeineen, aineistossa kerrotaan.

Pyhän Laurin kirkkoa ympäröi historiallinen kylämiljöö, kiviaita ja hautausmaa hautamuistomerkkeineen, aineistossa kerrotaan.

Yksityiskohtien kuvailussa onnistuttiin hyvin

Vantaalainen Jyri Autio osallistui Vantaan seurakuntien saavutettavuusfoorumiin 27. helmikuuta, jossa kuvailutulkkausaineisto julkistettiin. Hän pääsi testaamaan Pyhän Laurin kirkon kuvailutulkkausaineistoa ensimmäisten joukossa.

Autio on ollut sokea syntymästään asti. Pyhän Laurin kirkko oli hänelle jo ennestään jonkin verran tuttu rakennus.

– Kuvailutulkkauksia en ole juurikaan käyttänyt aiemmin. Ainoastaan kurssikeskus Vivamon joulu- ja pääsiäisnäytelmissä olen käyttänyt kuvailutulkkausta, julkisissa rakennuksissa en koskaan, Autio kertoo.

– Kun liikun avustajan kanssa jossakin, sanon usein, että kerro se minkä jaksat, ihan oman mielen mukaan.

Autio sanoo, että Pyhän Laurin kirkon kuvailutulkkausmateriaali oli runsasta ja monipuolista. Siinä oli asioita, jotka eivät ole hänelle niin merkityksellisiä, mutta voivat palvella niitä, jotka näkevät jonkin verran tai ovat nähneet aiemmin. Pyhän Laurin kirkon akustiikkaa Autio kuvailee hieman kaikuisaksi.

– Vaikka saavutettavuusfoorumissa oli mikrofoni käytössä, puheesta oli silti hetkittäin vaikea saada selvää.

Jyri Autio toivoo, että kuvailutulkkausaineistoa olisi helpompi kelailla eteen- ja taaksepäin, jotta voisi ohittaa jotkin kohdat tai palata kohtiin, joihin haluaa vielä syventyä paremmin. Kaiken kaikkiaan hän on kuitenkin tyytyväinen siihen, että Pyhän Laurin kirkosta on tehty kuvailutulkkaus.

– Tämä on todella hyvä avaus. Aineistossa on hyvin onnistuttu juuri yksityiskohtien kuvailussa. Mielestäni tämä on rohkaiseva esimerkki, Autio sanoo.

Vantaan Pyhän Laurin kirkon kuvailutulkkausmateriaali on Vantaan seurakuntien Youtube-tilillä nimeltään Kirkko Vantaalla.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kirkko ja kaupunki -lehti on nyt paremmin näkövammaisten saatavilla

Ajankohtaista

Kirkko ja kaupungin verkkoartikkelit ovat olleet kuunneltavissa aiemminkin, mutta uuden palvelun myötä painettu lehti tulee kuunneltavaksi kokonaisuudeksi Luetus-palveluun.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.