Lavalla mies, keppi ja mikki – sokea koomikko Tommi Vänni pyrkii murtamaan stereotyyppistä kuvaa vammaisista
Stand up -koomikko kertoo huumorilla höystettyjä tarinoita arjestaan näkövammaisena.
Tamperelainen Tommi Vänni päätyi stand up -komiikan pariin kolmekymppisenä kuusi vuotta sitten. Sitä ennen hänen elämässään oli ehtinyt olla monta haastavaa vaihetta.
Vännin näkö alkoi heikentyä 10-vuotiaana, ja viisi vuotta myöhemmin hän ei nähnyt enää mitään.
– Aluksi minulla epäiltiin lukihäiriötä, kun lukeminen ei tahtonut sujua. Monien tutkimusten jälkeen saatiin lopulta selville, että näköhermoni ovat surkastuneet ja aivoissa on jotain muutoksia.
Vänni oli siitä onnekas, että sokeutumisesta huolimatta hän pystyi käymään normaalia koulua, jolloin myös kaveripiiri pysyi samana.
– Pelasin aiemmin tietokonepelejä, mutta kun en pystynyt enää pelaamaan niitä, vaihdoin kortti- ja pöytäroolipeleihin. Piirtämistäkin harrastin niin pitkään kuin se oli mahdollista.
– En suostunut hyväksymään sitä, etten pystyisi näön menetyksen vuoksi enää tekemään tietynlaisia asioita. Moni vammainen juuttuu liian helposti kiinni ajatukseen, ettei kykene tekemään samanlaisia juttuja kuin ennen.
Hän sanoo, ettei kokenut tilannetta niin vaikeaksi, kun elämä muuten pysyi melko ennallaan.
– Uskon, että mitä vanhempana vammautuu, sitä raskaammalta se tuntuu. Silloin on yleensä jo ehtinyt rakentaa uraa ja muuta elämää.
Unelma kirjailijanurasta meni murskaksi
Lukion jälkeen äidinkielestä ja kirjojen lukemisesta innostunut Tommi Vänni opiskeli Oriveden opiston kirjoittajalinjalla. Hän alkoi tähdätä kirjailijaksi ja oli parhaillaan kirjoittamassa fantasiasaagaa, kun tuli uusi takaisku.
– Olin jo aiemmin kärsinyt pahoista selkäkivuista, mutta nyt kivut siirtyivät myös muualle kehoon. Käsiäni alkoi särkeä niin kovasti, etten pystynyt enää jatkamaan kirjoittamista. Silloin minulla myös todettiin aivokasvain.
Tieto oli tuolloin 30-vuotiaalle Vännille musertava, sillä se pyyhkäisi pois hänen unelmansa kirjailijanurasta.
– Masennuin ja hajosin totaalisesti, mutta kun sitten pääsin ylös sieltä syövereistä, tajusin, että nyt voi olla aika jollekin uudelle. Keksin, että pystyn kuitenkin pitämään kädessä mikrofonia ja tekemään stand up -komiikkaa.
Stand up -komiikkaa tehdessäni olen tajunnut, ettei katsojista monikaan ole aiemmin tavannut näkövammaista ihmistä.
Niinpä Vänni alkoi kertoa lavalla huumorilla höystettyjä tarinoita omasta elämästään, arjesta näkövammaisena avustajan tukemana ja välillä surkuhupaisiakin piirteitä saavista kohtaamisista näkevien kanssa.
– Haluan murtaa ennakkoluuloja kertomalla, että sokea elää samanlaista arkea kuin näkeväkin. Hän voi myös olla voimakas ja ehjä ihminen vammaisuudestaan huolimatta.
– Stand up -komiikkaa tehdessäni olen tajunnut, ettei katsojista monikaan ole aiemmin tavannut näkövammaista ihmistä. Monella on myös sellainen käsitys, että sokea on täysin avuton eikä voi tehdä omin päin juuri mitään.
Kovat säryt veivät välillä pyörätuoliin
Vaikka elämään on ehtinyt sisältyä monenlaisia pettymyksiä ja luopumisia, on Tommi Vänni iloinen siitä, että on onnistunut löytämään aina tilalle uusia hienoja asioita. Stand up tuntui Vännistä heti alusta lähtien omalta jutulta, ja hänen elämänsä muuttui sen myötä liikkuvammaksi ja sosiaalisemmaksi.
– Olen samalla muuttunut ihmisenä. Olen nykyään seesteisempi, tietyllä tavalla jopa parempi ihminen kuin ennen, hän sanoo.
Täytyy sanoa, että esteetön ratikka on vammaiselle mahtava liikenneväline.
Kovin särkyjensä vuoksi Vänni joutui kulkemaan kolme vuotta pyörätuolilla. Hän pystyi kuitenkin kuntouttamaan itsensä, eikä ole tarvinnut pyörätuolia pariin vuoteen. Nykyään hänellä on mukanaan taitettava tuoli, jossa voi levähtää tarpeen tullen.
– Olen osaliikuntarajoitteinen, sillä kehon kivut rajoittavat edelleen olemista paljon. Siksi tarvitsen avustajaa kotitöissä ja liikkuessani kotikulmia kauemmaksi. Toki monia asioita pystyn tekemään itsekin, esimerkiksi hoitamaan kissaani, Vänni kertoo.
– Täytyy sanoa, että esteetön ratikka on vammaiselle mahtava liikenneväline. Se on parasta, mitä Tampereella on tapahtunut.
Vänni uskoo, että hänen stand up -esityksensä sopii hyvin Vantaan seurakuntien saavutettavuusfoorumiin, joka pidetään Tikkurilan kirkolla maaliskuussa. Hänestä foorumi on yksi tapa tuoda esiin vammaisten ääntä ja lisätä tietoa vammaisten tilanteesta yhteiskunnassa.
– Kun itse elää näkövammaisena ja on kokenut rankkojakin vaiheita, voi siitä hyvin tehdä myös huumoria.
Elämässä rakkautta ja hengellinen rauha
Stand up -keikkoja Tommi Vänni tekee terveydentilansa vuoksi maltilliseen tahtiin. Kysyntä on hänen mukaansa huikeaa, vaikka hän markkinoi keikkojaan vain sosiaalisessa mediassa. Hänet voi nähdä pian myös televisiossa, sillä hän esiintyy MTV3:lla huhtikuussa alkavassa Komediaklubi-ohjelmassa.
– Olen siirtynyt ammattilaistasolle eli esiinnyn ammattilaislavoilla ja -festivaaleilla. Tällä hetkellä työstän pidempää sooloesitystä, joten Hervannassa järjestämäni Sokko irti -klubit ovat nyt tauolla.
Minulla on buddhalainen elämäntyyli, mutta kyllä Jeesuskin on hyvä tyyppi ja lähellä sydäntä.
Tänä päivänä Vänni nauttii erityisesti siitä, että voi elää rauhallista arkea tyttöystävänsä Sofian ja kissansa herra Purrinktonin kanssa. Hän kokee löytäneensä elämäänsä paitsi rakkauden myös hengellisen rauhan.
– Minulla on buddhalainen elämäntyyli, mutta kyllä Jeesuskin on hyvä tyyppi ja lähellä sydäntä. Hänen ansiostaan olen saanut elämääni pyhyyden ja lähimmäisenrakkauden kokemuksia.
– Teen kotona meditaatioharjoituksia, joissa käytän äänimaljoja. Minulla on niitä neljätoista, sillä ne ovat lumoavan kauniita soinniltaan.
Yksi tärkeä asia Vännin elämässä on parina viime vuonna ollut avantouinti, ja avantoon hän aikoo suunnata myös heti haastattelun jälkeen.
– Olen aivan hurahtanut avantouintiin. Innostuin siitä uinnin ja kylmäharjoittelun kautta, kun sain niiden avulla kehoni parempaan kuntoon.
Saavutettavuusfoorumi Tikkurilan kirkolla
Vantaan seurakuntien yhteinen seurakuntatyö järjestää torstaina 14.3.2024 kello 13–16 Saavutettavuusfoorumin Tikkurilan kirkolla. Yhteisöllisen, kaikille avoimen tapahtuman tarkoituksena on edistää yhdenvertaisuutta, lisätä ymmärrystä erilaisia ihmisiä kohtaan ja jakaa tietoa Vantaan seurakuntien vammaisille suunnatuista palveluista.
Tapahtumassa voi tutustua esittelypöytien ääressä muun muassa seurakuntien saavutettaviin rippikouluihin, näkövammaisten opastoimintaan, viittomakieliseen työhön, moniaistilliseen toimintaan, yhteisövalmennuksiin ja Töihin seurakuntaan! -hankkeeseen. Pöytien ääressä voi myös kertoa, millainen on unelmien seurakunta.
Saavutettavuusfoorumi liittyy YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksien kirkon toimintaohjelmaan, jonka keskeisenä tavoitteena on saavutettavuuden ja vammaisten henkilöiden osallisuuden vahvistaminen.
Foorumissa esiintyvät Suomen sokein koomikko Tommi Vänni, muusikko Kaisa Nuolioja, viittomakielinen runotaiteilija Olga Green ja laulaja Rauni Laihonen. Esitykset on tulkattu viittomakielelle. Lisäksi tarjolla on kahvia ja herkkuja.
Tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua ja sinne on vapaa pääsy. Mukana on yleisavustajia. Lisätietoa: kristiina.tuohimaa@evl.fi tai 050 381 8758.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Kukaan ei tiedä, miksi Matti Piirainen yhtäkkiä sokeutui – näön lähteminen ei kuitenkaan merkinnyt kaiken loppua
AjankohtaistaMatti Piirainen pyytää kaupasta apua ostosten keräämiseen, lenkkeilee kiertämällä tonttiaan ja auttaa muita näkövammaisia.