null ”Työskentely leikki-ikäisten kanssa on lottovoitto” – näkövammainen Juulia sai unelmatyön seurakunnan päiväkerhosta

– Lapset ovat tykänneet minusta ja minä lapsista, Juulia sanoo. Juulia ja Edith rakensivat taloa muovisista piikkipalikoista.

– Lapset ovat tykänneet minusta ja minä lapsista, Juulia sanoo. Juulia ja Edith rakensivat taloa muovisista piikkipalikoista.

Ajankohtaista

”Työskentely leikki-ikäisten kanssa on lottovoitto” – näkövammainen Juulia sai unelmatyön seurakunnan päiväkerhosta

Vantaan seurakunnat saivat tukea näkövammaisten nuorten palkkaamiseen. Juulia, 20, työskentelee Korson seurakunnan päiväkerhossa avustavana ohjaajana.

– Mä en muuta teekään kuin työtä!

Neljävuotias Urho eläytyy toimistoleikkiin vantaalaisen Nikinmäen päiväkerhon nurkkapöydässä, missä valolla toimiva taskulaskin on helppo ladata.

Kolme tyttöä kävelee käsi kädessä toiseen huoneeseen. Suvi-Aamulla, Aadalla ja Alinalla on päässään kruunut ja aurinkolasit. Varusteita tarvitaan prinsessaleikissä, joka näyttää sisältävän ainakin piilosilla oloa ja hippaa.

– Nyt prinsessat matkustavat hammaskampaamoon, Alina ilmoittaa.

Aamuisen hulinan keskellä päiväkerhon avustavana ohjaajana toimiva Juulia, 20, kokoaa palapelejä yhdessä Joonaksen ja Edithin kanssa. Juulia on työskennellyt Nikinmäen päiväkerhossa viime syksystä alkaen kahtena päivänä viikossa.

– On ollut lottovoitto päästä työskentelemään leikki-ikäisten lasten kanssa. Lapset ovat tykänneet minusta ja minä lapsista. Olen myös saanut ohjaajilta hyvää palautetta siitä, miten olen toiminut lasten kanssa, hän kertoo.

Tämä työpaikka on ollut minulle koko elämä.

Juulialla on näkövamma, ja hänet on palkattu tehtävään kirkkohallituksen taloudellisella tuella. Hän esiintyy tässä jutussa vain etunimellä omasta toivomuksestaan.

Kirkkohallitus on saanut Sokeain Ystävät ry:ltä lahjoituksen näkövammaisten tukemiseen, josta Vantaan seurakuntayhtymälle myönnettiin 20 000 euroa erityisesti nuorten näkövammaisten työllistämiseen.

Unelmatyö kiinnosti jo päiväkoti-ikäisenä 

Kirkon palkkaamo -nimisen hankkeen tavoitteena on etsiä osatyökykyisille vammaisille henkilöille räätälöityjä töitä sekä tukea työnantajia ja työyhteisöjä heidän palkkaamisessaan.

Juulia kertoo, että työpaikka päiväkerhossa järjestyi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen työvalmennuspalvelu Virtaamon avulla. Hän on haaveillut lasten kanssa tehtävästä työstä jo pitkään.

– Tämä työpaikka on ollut minulle koko elämä. Halu työskennellä lasten kanssa heräsi ensimmäisen kerran jo päiväkoti-ikäisenä, ja vähän vanhempana keräsin hiekkalaatikolla pienet lapset ympärilleni.

Tästä hankkeesta hyötyvät kaikki. Ei ole kenenkään etu, että kukaan jää yhteiskunnan ulkopuolelle.

Nyt Juulia ohjaa kolmentoista 3–6-vuotiaan lapsen ryhmää kahden Korson seurakunnan lastenohjaajan työtoverina. Lasten kanssa leikkimisen ja olemisen lisäksi hänen työtehtäviinsä kuuluu muun muassa pukemisen ja muun toiminnan ohjaaminen.

– Päiväkerhossa teemme sitä, mitä lapset haluavat. Laulamme, musisoimme, piirrämme, maalaamme sekä leikimme junaradalla ja legoilla. Välillä on askartelua. Usein lähdemme kerhon lopussa pihalle noin puoleksi tunniksi.

– Olen oppinut tuntemaan lapset ja sen, miten kukin heistä käyttäytyy, Juulia sanoo. Juulia ja Joonas kokosivat palapeliä Nikinmäen päiväkerhossa.

– Olen oppinut tuntemaan lapset ja sen, miten kukin heistä käyttäytyy, Juulia sanoo. Juulia ja Joonas kokosivat palapeliä Nikinmäen päiväkerhossa.

Mahdollisuus pysyviin työsuhteisiin

Vantaan seurakuntien kehitysvammaistyön diakoni Kristiina Tuohimaa kiittää Virtaamon toimintaa Kirkon palkkaamo -hankkeessa. Vantaan seurakunnat ovat työllistäneet Virtaamon kautta jo kolme näkövammaista ihmistä.

– Työllistämisessä otetaan huomioon ihmisten osaamista ja vahvuuksia. Tarvittaessa työnkuvaan tehdään mukautuksia tai luodaan uudenlaisia toimenkuvia, Tuohimaa kertoo.

Nuoria näkövammaisia työllistävä hanke jatkuu vuoden 2024 loppuun saakka, mutta Tuohimaan mukaan hankkeessa syntyneille työsuhteille on mahdollista hakea jatkorahoitusta vielä sen jälkeenkin. Hankkeen päätyttyä seurakunnat päättävät työsuhteiden jatkumisesta itsenäisesti.

– Ajatuksena on, että hankkeessa palkatut voisivat jäädä pysyviinkin työsuhteisiin, jos työsuhde on ollut sekä työnantajan että työntekijän itsensä kannalta mielekäs. Tästä hankkeesta hyötyvät kaikki. Ei ole kenenkään etu, että kukaan jää yhteiskunnan ulkopuolelle, Tuohimaa korostaa.

Nikinmäen päiväkerhossa Tuohimaan sanoihin on helppo uskoa: työpaikka on Juulialle merkittävä, lapset ovat tyytyväisiä ja pieni työyhteisö on saanut motivoituneen työkaverin. Juulia kertoo olevansa erityisen iloinen siitä, että syksyllä alkanut työ jatkuu toukokuun loppuun saakka.

– On onni, että sain näin pitkän työpestin. Sen ansiosta olen ehtinyt oppia tuntemaan lapset ja sen, miten kukin heistä käyttäytyy. Toivon, että voin tulevaisuudessakin työskennellä leikki-ikäisten lasten kanssa.

Vantaan seurakunnat tekevät Kirkon palkkaamo -hankkeessa yhteistyötä työvalmennuspalvelu Virtaamon, Kehitysvammaliiton ja STEP-opintokeskuksen kanssa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.