null Vantaan seurakunnat joutuvat ottamaan lainaa

Tikkurilan vanhan kirkon tilalle rakennettava uusi kirkko on Vantaan seurakuntien lähivuosien suurin hanke. Kuva: Antero Harju

Tikkurilan vanhan kirkon tilalle rakennettava uusi kirkko on Vantaan seurakuntien lähivuosien suurin hanke. Kuva: Antero Harju

Vantaan seurakunnat joutuvat ottamaan lainaa

Tulevien vuosien rakennushankkeet vaativat lähes 60 miljoonaa euroa.

Vantaan seurakuntien vuosien 2017–2021 investointisuunnitelma on poikkeuksellisen mittava, joten seurakunnat turvautuvat lainanottoon. Seurakuntien taloutta on hoidettu tarkasti eli tällä hetkellä velkaa ei ole. Viimeksi lainaa harkittiin kymmenkunta vuotta sitten.

Seurakuntien ensi vuoden talousarvioon sisältyvässä investointisuunnitelmassa olevien tulevien vuosien rakennushankkeiden yhteenlaskettu summa on 59,8 miljoonaa euroa.

Seurakuntien omien säästövarojen lisäksi investointeja on tarkoitus rahoittaa kiinteistökehityshankkeilla, mutta niiden toteuttaminen vaatii kuitenkin myös rahaa kunnallistekniikan korvauksiin. Koska oma rahoitus ei riitä, yhteinen kirkkoneuvosto päätti 5.10. esittää yhteiselle kirkkovaltuustolle, että se myöntäisi valtuuden 5 miljoonan euron lainanottoon.

Lainan mahdollinen nostoajankohta olisi kuitenkin näillä näkymin vasta 2019. Tämä johtuu siitä, että investointiohjelman suurin yksittäinen rakennushanke eli uusi Tikkurilan kirkko voisi olla silloin rakennusvaiheessa.

Tämän lisäksi investointilistalla ovat muun muassa Kivistön kirkon peruskorjaus ja laajennus, Pyhän Laurin kirkon korjaustyöt, Hämeenkylän kirkon julkisivuremontti ja Myyrmäen kirkon julkisivu- ja sisäilmakorjaukset. Niistä osa on jo käynnissä. Myös hautausmaita on tarkoitus laajentaa.

Vantaan seurakuntien ensi vuoden käyttötalousmenot ovat 32,9 miljoonaa euroa. Ne ovat samalla tasolla kuin kuluvana vuonna, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että säästölinja jatkuu. Henkilöstön määrä on viime vuodet ollut laskussa ja myös tiloja on vähennetty. Irtisanomisiin ei ole tarvinnut turvautua, eikä niin aiota tehdä myöskään ensi vuonna.

Tarkan toimintabudjetin taustalla on Suomen yleinen taloustilanne ja seurakuntien jäsenmäärän lasku. Tosin tänä vuonna jäsenmäärä on kasvanut, mutta Vantaan kaupungin väkiluku kasvaa huomattavasti ripeämmin. Tilanteeseen vaikuttaa myös maahanmuutto, sillä iso osa kaupungin kasvusta johtuu maahanmuutosta.

Vantaalla pyritään madaltamaan kirkon kynnystä ja tukemaan erilaisten jäsenten identiteettiä kristittyinä. Seurakuntien toimintasuunnitelmassa painotetaan toimintaa omien tilojen ulkopuolella. Vapaaehtoisille, joita on jo nyt yli 1500, annetaan lisää toimintamahdollisuuksia. Monikulttuurisuus otetaan laajasti huomioon ja pyritään myös luomaan edellytyksiä sille, että kristityt maahanmuuttajat löytävät seurakuntayhteyden.

Talousarvion hyväksyy yhteinen kirkkovaltuusto 29.11.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: