null Vinkkejä poikkeusoloissa selviytymiseen: ”Ota myös omaa aikaa ja tilaa”

Perheneuvonnan tukipuhelimessa päivystävä Petri Patronen tietää, että poikkeusolot voivat aiheuttaa ongelmia hyvässäkin parisuhteessa.

Perheneuvonnan tukipuhelimessa päivystävä Petri Patronen tietää, että poikkeusolot voivat aiheuttaa ongelmia hyvässäkin parisuhteessa.

Ajankohtaista

Vinkkejä poikkeusoloissa selviytymiseen: ”Ota myös omaa aikaa ja tilaa”

– Tänne voi soittaa pienissä ja isoissa pulmissa, sanoo Vantaan seurakuntien perheneuvonnan tukipuhelinpalvelussa työskentelevä Petri Patronen.

Kun pappi ja perheneuvonnan työntekijä Petri Patronen aloitti työn Vantaan perheasiain neuvottelukeskuksen kehittämishankkeessa, hän ehdotti tukipuhelinpalvelun avaamista akuuttiin hätään. Hän arveli, että tarvetta palvelulle ilmenee erityisesti nyt koronavirusepidemian aiheuttamassa poikkeus­tilanteessa.

– Ajatuksena on, että tukipuhelimeen voi soittaa, oli sitten kyse isosta tai pienestä pulmasta. Parisuhdetta ja koko perhettä voi koetella se, kun ollaan jatkuvasti tiiviisti yhdessä ja kun työt ja lapsista huolehtiminen on järjestettävä uudella tavalla.

Patrosen mukaan hyväkin parisuhde saattaa ajautua kriisiin, kun ilmaantuu yllättäviä ongelmia. Jo se, että perheessä joku kuuluu koronavirusepidemian riskiryhmään, voi vaikuttaa parisuhteeseen ja koko perheeseen.

– Jos puhelun kuluessa selviää, että parisuhteen tai perheen ongelmat vaativat pitkäkestoisempaa ammattiapua, ohjataan soittaja kirkon perheneuvonnan ajanvaraukseen.

Patronen toimii tukipuhelinpalvelun pääasial­lisena päivystäjänä, mutta jos ilmaantuu ruuhkaa, puheluita voidaan ohjata myös muille perheneuvojille.

Kymmenen ohjetta parempiin päiviin

1 Luo päiviin mahdollisimman selkeä rytmi: rutiinit ovat tärkeitä, sillä ne lisäävät turvallisuuden tunnetta.

2. Erota selkeästi toisistaan työ ja vapaa-aika, vaikka työskentelisit etänä.

3. Suojele itseäsi ja lapsiasi liiallisilta ja ajoittain pelottaviltakin koronauutisilta.

4. Ulkoile yhdessä ja yksin. Kahdenkeskinen aika yhden lapsen kanssa kerrallaan on tärkeää niin lapselle kuin aikuisellekin.

5. Pidä mielessä mielikuva samassa veneessä olemisesta: vaikka poikkeusolot kuormittavat, niistä sel­viää helpommin yhdessä.

6. Järjestä päivässä pieni hetki, jolloin pysähdyt kuuntelemaan, mitä toisille kuuluu.

7. Ota myös omaa aikaa ja tilaa – välillä jokainen kaipaa ja tarvitsee yksinoloa.

8. Mikäli tulee riitaa, ota aikalisä, kunnes olet rauhoittunut.

9. Minimoi päihteiden käyttö.

10. Ole myötätuntoinen ­itseäsi, puolisoasi ja lapsiasi kohtaan tänä haastavana aikana.

Petri Patronen on työskennellyt pappina pitkään perheiden parissa. Jokin aika sitten hän osallistui papeille ja diakoneille suunnattuun perheneuvojakoulutukseen. Hän toimi sen jälkeen vuoden verran paitsi pappina myös osa-aikaisena perheneuvonnan työntekijänä Alppilan kirkolla Helsingissä.

Patrosen mielestä perheneuvojat tekevät laadukasta työtä täydellä sydämellä. Siksi seurakuntien perheneuvonnan palveluilla on kova ­kysyntä.

Koska vain osa pääsee perheneuvonnan asiakkaaksi, haluaa Vantaan seurakunnat selvittää, miten näitä palveluja voisi tarjota laajemmin ja monipuolisemmin.

– Teen selvitystyötä haastattelemalla Vantaan, Espoon ja Helsingin seurakuntien perheneuvojia sekä kaupungilla ja kolmannella sektorilla työskenteleviä alan työntekijöitä. Kun saan kootuksi heidän kokemuksiaan, alan niiden pohjalta kehitellä uusia toimintatapoja, joita perheneuvonta voisi ottaa kokeiltavaksi, Patronen kertoo.

– Tarkoituksena on, että selvityksen avulla avataan uusia ovia eri toimijoiden yhteistyölle. Uusiin kokeiluihin voivat kuulua esimerkiksi erilaiset digitaaliset ratkaisut.

Nykyisen poikkeustilanteen vuoksi Vantaan seurakuntien perheneuvonnan asiakastapaamiset on hoidettu etäyhteyden kautta maaliskuun puolivälistä lähtien. Tapaamiset toteutetaan Teams-alustalla tai puhelimitse.

Johtavan perheneuvojan Juhani ­Koskelinin mukaan asiakkaat ovat saaneet päättää, haluavatko he jatkaa terapiaprosessiaan etäyhteyden kautta vai pitää terapiassa taukoa. Uusille asiakkaille on kerrottu, että tapaamiset järjestetään toistaiseksi vain etäyhteyden kautta. Osa asiakkaista on ottanut etäyhteyden mahdollisuuden mielellään ­vastaan.

Korjattu perheneuvonnan tukipuhelimen aukioloaikoja 7.4. klo 13.30.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.