null Seurakuntien perheneuvonnalla on paljon kysyntää kesän jälkeen – pääkaupunkiseudulla asiakkaita palvellaan yhä etänä

Koronatilanteen vuoksi asiakkaita ei ole voitu kohdata kasvotusten, vaan etäyhteyksien avulla.

Koronatilanteen vuoksi asiakkaita ei ole voitu kohdata kasvotusten, vaan etäyhteyksien avulla.

Ajankohtaista

Seurakuntien perheneuvonnalla on paljon kysyntää kesän jälkeen – pääkaupunkiseudulla asiakkaita palvellaan yhä etänä

Pitkittynyt poikkeuksellinen aika on nostanut esiin turvaverkkojen puutteen ja yksinäisyyden.

Espoon seurakuntien perheneuvontaan on tullut runsaasti yhteydenottoja kesälomien jälkeen. Tällä hetkellä asiakkaaksi voidaan ottaa noin 60 prosenttia yhteyttä ottaneista.

– Monesti loman jälkeen ihmiset havahtuvat siihen, että suhde voisi olla paremmalla tolalla ja ottavat yhteyttä, kertoo perheneuvoja Eila-Kaarina Immonen Espoon perheasian neuvottelukeskuksesta.

Vilkasta on ollut myös Vantaalla ja Helsingissä. Vantaalla pystyttiin vuoden alkupuoliskolla ottamaan asiakkaiksi lähes kaikki yhteyttä ottaneet, nyt tilanne on hieman muuttunut.

– Meillä kevät oli normaalia hiljaisempi, mutta nyt kysyntä on taas kasvanut, Vantaan seurakuntien johtava perheneuvoja Juhani Koskelin kertoo.

– Elokuu on aina sellainen, että yhteydenottoja tulee paljon. Se on jokavuotinen ilmiö, Helsingin perheneuvonnan tiiminvetäjä, perheneuvoja ja psykoterapeutti Mari Kinnunen kertoo. 

Kinnunen arvioi, että vuoden alusta alkaen noin puolet yhteydenottajista on pystytty ottamaan perheneuvonnan asiakkaiksi. 

Helsingissä tilannetta ovat helpottaneet perheneuvonnan tarjoamat kertaluonteiset neuvottelut, jotka ovat olleet yllättävän suosittuja ja joiden avulla moni pääsee jo ainakin pykälän eteenpäin.

Etätapaamiset tuoneet uusia mahdollisuuksia

Pääkaupunkiseudun seurakunnissa perheneuvonta toteutuu yhä pääosin etäyhteyksien avulla.

– Aivan samanlaisia asioita on pystytty käsittelemään parien kanssa etätapaamisissa kuin lähitapaamissa. Etätapaamiset ovat antaneet myös uudenlaisia mahdollisuuksia, välillä ihmiset ovat osallistuneet autosta käsin tai toinen on ollut töissä ja toinen kotona, Eila-Kaarina Immonen kertoo.

Pariskunnat ja perheet ovat jääneet keskenään kotiin kantamaan isoja asioita kuten lomautuksia.

Pitkittynyt poikkeusaika on nostanut aiempaa vahvemmin esiin tukiverkon poissaolon ja yksinäisyyden.

– Tukiverkoilla on iso merkitys etenkin pienten lasten perheissä. Monille perheille esimerkiksi isovanhempien tapaamisen rajoittaminen on ollut raskasta. Pariskunnat ja perheet ovat jääneet keskenään kotiin kantamaan isoja asioita kuten lomautuksia.

Tilanne on koetellut eri tavoin

Poikkeustilanne on koetellut perheitä hyvin eri tavoin.

– Totta kai tilanne on hyvin erilainen niissä perheissä, joissa on jo valmiiksi ajatus ”yhdessä me tästä selvitään, tuli mitä tuli” kuin perheissä, joissa on jo valmiiksi koettu, että yksin on selvittävä, Eila-Kaarina Immonen kuvailee.

Yksinäisyys on koetellut perheiden lisäksi myös sinkkuja.

– Ihmisille, jotka eivät ole pysyvässä parisuhteessa, on voinut tulla uusia lähisuhteiden solmimisen ja ylläpitämisen kysymyksiä: Missä voi turvallisesti tutustua tai miten pärjätä vaikkapa seksuaalisuuden kanssa? Miten koskettaa ja saada läheisyyttä? 

Perheneuvonta on kirkollisverovaroin kustannettua, asiakkaalle maksutonta apua, jossa voivat käydä muutkin kuin kirkon jäsenet. Siellä voi käydä yhdessä toisen kanssa tai yksin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.