null Tarjolla superterveellinen harrastus – Vantaalla aloittava kamarikuoro hakee taitavia laulajia

Juha Paukkeri tulee johtamaan uutta kamarikuoroa Hakunilan avarassa kirkkosalissa.

Juha Paukkeri tulee johtamaan uutta kamarikuoroa Hakunilan avarassa kirkkosalissa.

Tarjolla superterveellinen harrastus – Vantaalla aloittava kamarikuoro hakee taitavia laulajia

Kanttori Juha Paukkeri ja hänen kollegansa toivovat, että myös miehet hakisivat seurakuntien kamarikuoroon.

Vantaan seurakuntien kanttorit ovat keskustelleet vuosia yhteisen kamarikuoron perustamisesta. Nyt siirrytään tuumasta toimeen. Kuoro on aloittamassa toimintaansa ensi vuoden alkupuolella.

– Seurakuntayhtymässä ei ole ollut sellaista kuoroa, joka pystyy esittämään haastavaa kirkkomusiikkia. Tavoitteena on saada yhteen 15–30 laulajaa, kertoo Hakunilan seurakunnan kanttori Juha Paukkeri.

Kamarikuoroon hakevien lauluharrastajien koelaulut järjestetään tammikuun puolivälissä. Jokaiselle on varattu koelauluun aikaa 10–15 minuuttia. Yhtenä lauluna voi olla sellainen, jonka hakija osaa hyvin.

– Kuoroon pääsyn vaatimuksena on, että laulaa puhtaasti ja pystyy laulamaan suoraan nuoteista. Mikään huippulaulaja ei tarvitse olla, mutta olisi hyvä kyetä kehittymään ja oppimaan uutta.

Moni asiantuntija pitää kuorolaulua maailman parhaimpana ja terveellisimpänä harrastuksena.

- Kanttori Juha Paukkeri

Kuoronjohtajat vaihtuvat

Juha Paukkerin mukaan on kysymysmerkki, löytyykö tarpeeksi taitavia laulajia. Hänellä ja hänen kanttorikollegoillaan on kuitenkin kokemusta siitä, että jotkut laulajat eivät ole pitäneet tavallista kirkkokuoroa tarpeeksi tasokkaana.

– Toinen asia on se, miten pitkäjänteisesti ihmiset haluavat sitoutua kuorotoimintaan. Nykyään ihmisten aika tuntuu olevan enemmän kortilla kuin ennen. On kuitenkin hyvä muistaa, että moni asiantuntija pitää kuorolaulua maailman parhaimpana ja terveellisimpänä harrastuksena.

Paukkeri arvelee, että kuoroon löytyy helpommin naisia kuin miehiä. Tästä kertoo se, että tällä hetkellä Vantaan seurakuntien kirkkokuoroissa on yhteensä liki 100 naista ja miehiä vain 20–30.

– Toivon, että laulamista harrastavat miehet lähtevät rohkeasti koelauluun. On tärkeää, että kamarikuorossa on erilaisia äänialoja.

Tarkoituksena on, että kuorolla on kauden aikana kolme tai neljä erilaista periodia, joita johtavat eri kuoronjohtajat.

– Kuoronjohtajana toimii viisi tai kuusi kanttoria vuorovedolla. Tämä saattaakin olla Suomen ensimmäinen seurakunnissa toimiva kamarikuoro, jossa johtaja vaihtuu ohjelmiston mukaan. Yleensä kuorolla on vain yksi johtaja, Paukkeri toteaa.

Hän vetää kuoroa ensi kevään, jolloin kuoron harjoitukset pidetään Hakunilan kirkossa. Kuoron ensiesiintymistä on kaavailtu Hakunilan musiikkiviikolle, joka järjestetään maaliskuun puolivälissä 15. kerran.

Omassa kuorossani on useitakin työikäisiä laulajia.

- Kanttori Juha Paukkeri

Kuoro- ja kirkkomusiikkia

Kuoron ohjelmistosta pyritään tekemään monipuolinen. Osa siitä koostuu perinteisestä kuoromusiikista, jota Suomessa ovat säveltäneet muun muassa Sibelius, Madetoja ja Kuula.

– Ohjelmassa voi olla orkesterin säestyksellä esitettäviä kirkkomusiikkiteoksia, kuten Bachin kantaatteja. Joskus voidaan esittää myös uudemmalla sävelkielellä tehtyä musiikkia, Chydeniusta tai jotain muuta, kulloisenkin kuoronjohtajan mieltymysten mukaan, Juha Paukkeri selvittää.

Kuoronjohtaja aikoo ottaa ohjelmistoon myös omaa tuotantoaan, sillä hän säveltää jatkuvasti kanttorintyönsä ohella. Hänen sävellyksiään ovat esittäneet kymmenet kuorot ja kokoonpanot.

Vantaalla on kymmenkunta kirkkokuoroa, mutta kuorotoiminta on Paukkerin mukaan nyt murrosvaiheessa.

– Kuorolaisten keski-ikä on korkeahko, ja mukaan on vaikea saada nuorempaa väkeä. Omassa kuorossani on useitakin työikäisiä laulajia. Kuoroja joudutaan ehkä jossakin vaiheessa yhdistämään tai kehittämään jotain aivan uutta.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi