null Vauvojen luontokylvyssä leikitään kukkien päällä, musisoidaan luonnonmateriaaleilla ja keinutaan lakanan sisässä

Vauvojen luontokylpy on vauvan oma retki lähiluontoon. Elle Saari tutkii horsmaa äitinsä Nina Virkkalan sylissä Piennarpihan asukaspuistossa Kirkkonummella. 

Vauvojen luontokylpy on vauvan oma retki lähiluontoon. Elle Saari tutkii horsmaa äitinsä Nina Virkkalan sylissä Piennarpihan asukaspuistossa Kirkkonummella. 

Ajankohtaista Hyvä elämä

Vauvojen luontokylvyssä leikitään kukkien päällä, musisoidaan luonnonmateriaaleilla ja keinutaan lakanan sisässä

Espoon tuomiokirkkoseurakunta järjestää vauvojen luontokylpyjä Espoon tuomiokirkon maisemissa. Tapahtuma on tarkoitettu 4–18 kuukauden ikäisille lapsille.

Vauvojen luontokylvyssä vauva pääsee tutkimaan lähiluontoa kaikilla aisteillaan hänelle tärkeän ihmisen kanssa.

– Luontokylvyssä leikitään aistileikkejä, joissa vauva saa tunnustella käpyjä, kiviä ja kukkasia. Joskus meillä on ollut vettäkin mukana, luonto- ja ympäristöneuvoja ja vauvojen luontokylpyhankkeen äiti Raakel Silvennoinen kertoo.

Luontokylvyissä leikitään vuorovaikutteisia lastenleikkejä, kuten kukkuu-leikkiä ja lauletaan lastenlauluja. Vauvat saavat myös soittaa musiikkia erilaisilla luonnonmateriaaleilla.

Idea vauvojen luontokylpyihin syntyi jo vuonna 2015, kun Silvennoinen opiskeli luonto- ja ympäristöneuvojaksi.

– Kiinnostuin tutkimaan, millaista tieteellistä näyttöä löytyy luontokosketuksen myönteisistä vaikutuksista pienille lapsille.  

Yksi niistä on altistuminen ympäristön bakteereille. Ensimmäisten elinvuosien aikana on tärkeää, että vauva saa kerätä maistelemalla tietoa ympäristön bakteeri- ja mikrobikannasta. Näin terve immuunipuolustus saa hyvän pohjan.

Luonnossa myönteiset tunteet vahvistuvat ja ajatukset selkiytyvät. Vaikka luontokylpyjen keskiössä on vauvan luontosuhde, myös vanhempi saa nauttia luontokokemuksen hyvistä vaikutuksista.

– Vanhempi ja vauva ovat erottamaton pari. Jos vanhempi saa luonnosta hyvää oloa, siitä hyötyy myös vauva.

Vauvojen luontokylvyissä vanhemmilla on mahdollisuus yhteisöllisyyden, yhteistoiminnan ja vertaisuuden kokemuksiin. Vertaisryhmässä tapaaminen voi ennaltaehkäistä vanhempien yksinäisyyttä ja uupumista.

Silvennoinen on saanut vauvojen luontokylpyhankkeen kehittämiseen Lapsi ja luonto -säätiön apurahan. Hän järjestää kesän aikana luontokylpyjä erilaisten yhteistyötahojen kanssa. Ensi talvena hän kouluttaa uusia vauvojen luontokylpy -ohjaajia.

Tuomiokirkkoseurakunnan järjestämissä luontokylvyissä hengellisyys on sanoitettu mukaan tapahtumaan esimerkiksi niin, että laulut, joita lauletaan, ovat hengellisiä lastenlauluja tai -virsiä.

– Juhannuksen alla vauvat saivat tutustua kukkiin kukkameressä, ja taustamusiikkina oli Suvivirsi. Kun meillä on ollut lakanassa keinuttelua, niin musiikkina on ollut Mä olen niin pienoinen.

– Luontokylvyssä luontoa voi myös katsella sillä silmällä, että siellä näkee Luojan kädenjäljen.

Toista video

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Lapset nauttivat pienistä retkistä – luonnossa voi ihastella jättimäisiä puita ja katsella maailmaa luupin läpi

Ajankohtaista

Espoon tuomiokirkkoseurakunnan retkiperhekerhot menevät Träskändan kartanopuistoon ja Pirttimäen ulkoilualueelle. Perheet ovat toivoneet seurakunnalta luontoretkiä.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.