null Martat, Kertut, Onnit ja Sulot – vauvat ja hauvat saavat nyt samoja suosikkinimiä

Jos menet ulos huutelemaan Marttaa tai Onnia, kutsuun voi vastata joko naapurin lapsi tai koira.

Jos menet ulos huutelemaan Marttaa tai Onnia, kutsuun voi vastata joko naapurin lapsi tai koira.

Hyvä elämä

Martat, Kertut, Onnit ja Sulot – vauvat ja hauvat saavat nyt samoja suosikkinimiä

Aikaisemmin koirat saivat koiramaisia nimiä, nyt ne saavat samoja muotinimiä kuin lapset. Taustalla on suurempi kulttuurinmuutos.

Hertta, Martta, Sulo, Onni, Kerttu, Elsa… Hetkinen! Kennelliiton julkaisema lista koirien suosituimmista kutsumanimistä muistuttaa kovasti listaa suosituimmista pienten ihmisten nimistä. Koirat eivät siis ainoastaan saa ihmisten nimiä, vaan vauvojen ja hauvojen nimeämisessä tuntuvat vaikuttavan samat trendit.

– Kun katsoo 20 suosituimman koiran nimen listaa, suurin osa löytyy myös sadan suosituimman lasten nimen joukosta. Joitakin harvinaisuuksia koirien nimien listalla kuitenkin on, esimerkiksi Bella. Monet ehkä mieltävät sen vielä koiran nimeksi, Yliopiston almanakkatoimiston johtaja ja nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala sanoo.

Koirien nimeämisessä vaikuttaa laajempi kulttuurinmuutos. Enää koiraa ei hankita vain tiettyyn tarkoitukseen kuten vahtikoiraksi, vaan se on perheenjäsen. Koirasta on tullut ”hän”, ja moni omistaja puhuu itsestään koiran äitinä tai isänä. Koirat saavat ihmisten nimiä muuallakin.

– Olin muutamana vuosi sitten eläintennimisymposiumissa Saksassa, johon osallistui ihmisiä eri maista. Kaikki totesivat saman ilmiön.

Eläimet ovat saaneet nimiä, myös ihmisten nimiä, yhtä kauan kuin on ollut kotieläimiäkin. Ratkaisevaa on ollut eläinten määrä ja se, millainen on ihmisen ja eläimen suhde. Jos lampaita on satoja, niillä ei välttämättä ole nimiä, mutta kaksi tai kolme lammasta saavat nimen.

Ennen koirat saivat sellaisia nimiä kuten Rekku, JeppeTessu ja Ressu, jotka tunnistettiin vain koiran nimeksi. Nyt inspiraatiota haetaan 1900-luvun alun ihmisten suosikkinimistä, tunnettujen henkilöiden nimistä sekä muista kielistä ja kulttuureista.

– Koira voi olla Caesar, Dante, Napolen tai Elvis tai saada englanninkielisen nimen, jota ei välttämättä annettaisi lapselle, Saarelma-Paukkala sanoo.

Nimimuodista kiinnostuneen kannattaa joka tapauksessa kuunnella tarkkaan, minkä nimisiä koiria koirapuistossa käy. Siitä voi päätellä, mihin suuntaan ihmisten nimimuoti on seuraavaksi menossa.

– Nimet saattavat ensin tulla käyttöön lemmikkieläimillä, sillä eläinten nimeäminen on rennompaa ja kokeilevampaa. Suurten ikäluokkien nimet, kuten Erkki ja Martti, saattavat olla jo eläimillä käytössä. Nimimuoti menee sillä tavalla.

Jos ulos menee huutelemaan Marttaa, kutsuun vastaa todennäköisemmin naapurin koira kuin taapero.  Koiranpentujen rekisteröinnit ohittivat syntyneiden lasten määrän vuonna 2020.

Tuoreet suosikkinimet

Suosituimmat koirien kutsumanimet 2021:

Luna, Alma, Helmi, Hertta, Sulo, Onni, Martta, Hilla, Kerttu, Bella, Sisu, Hilma, Elli, Elsa ja Hugo.

Suosituimmat tyttöjen ensimmäiset suomenkieliset etunimet 2020:

Aino, Olivia, Sofia, Pihla, Aada, Eevi, Isla, Lilja, Helmi, Ellen, Ella, Aava, Venla, Linnea ja Hilla.

Suosituimmat poikien ensimmäiset suomenkieliset etunimet 2020:

Leo, Eino, Oliver, Elias, Onni, Väinö, Noel, Eeli, Toivo, Leevi, Joel, Eetu, Aatos, Emil ja Vilho.

Lähteet: Kennelliiton Omakoira-mobiilisovellus sekä Digi- ja väestötietovirasto.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.