null Vertaistuki virkistää odottajia, ja siksi monessa seurakunnassa on toteutettu tai vireillä vauvaa odottavien ryhmiä

Paula Tuomala (vas.) ja Tiina Kortelainen viihtyvät Odottavien teehuoneessa. Alkusyksyn teemoja ovat olleet rentoutuminen sekä ilo ja arjen voimavarat.

Paula Tuomala (vas.) ja Tiina Kortelainen viihtyvät Odottavien teehuoneessa. Alkusyksyn teemoja ovat olleet rentoutuminen sekä ilo ja arjen voimavarat.

Ajankohtaista

Vertaistuki virkistää odottajia, ja siksi monessa seurakunnassa on toteutettu tai vireillä vauvaa odottavien ryhmiä

Paavalin seurakunnassa toimii Odottavien teehuone esikoistaan odottaville.

Neljä naista ­istuskelee mukavasti nuoriso­tilan sinisillä ja punaisilla sohvilla. Kolme heistä odottaa esikoistaan, neljäs on ollut jo kauan ­äiti. Ohjaaja Tuija Heinonen levittää pöydälle nipun kuvakortteja eli fiiliskortteja.

Omia fiiliksiä kuvaavalla kortilla päästään helposti jutun alkuun.

– Tästä kananmunasta tuli mieleeni, että kävin juuri rakenneultrassa. Meille tulee tyttö! Olin koko ajan varma, että se on poika. Ajatus vaatii nyt vähän totuttelua. Mutta on ihanaa, että vauvalla on kaikki hyvin, kertoo yksi odottajista.

– Me taas olemme juuri muuttaneet, ja kaikki on vielä hujan hajan, kertoo toinen, Paula Tuomala.

Tiina Kortelainen puolestaan on menossa naimisiin kumppaninsa kanssa.

– Kävimme sovittamassa valmistuneita sormuksia, eikä sormus enää mahtunutkaan sormeeni! Turvotusta on, ja siitä tuli ajatuskela, kuinka palaudun tästä.

Teehuoneessa on teema joka illaksi

Vaikka sosiaalinen media on pullollaan erilaisia äitiryhmiä, nämä kolmekymppiset tulevat äidit halusivat nimenomaan kasvokkain kokoontuvaan ryhmään.

Paula Tuomala toivoo tutustuvansa uusiin ihmisiin. Hänestä on kiva kuulla, miten muilla menee. Siitä saa itsekin tukea. Ryhmässä voi rauhoittua niin, ettei ole koko ajan puhelin kädessä tai järjestelyhommat menossa, kuten kotona.

Kun sitten on yksin jonkin tunteen kanssa ja menee Googleen...

Tiina Kortelainen odottaa jutustelun lisäksi myös tapaamisten teemoja. Hänestä on ihanaa, että illassa on tietty rakenne.

Ensimmäisen kerran teemana oli ilo. Mietittiin, mistä kukin saa iloa arkeen ja konkreettisia voimavaroja. Koristeltiin myös kangaskassit voimalauseilla.

Somessa viestit kärjistyvät helposti

Kukaan ryhmän jäsen ei ole innoissaan somen äitiryhmistä. Eräs heistä on kokenut, että some luo ylimääräisiä paineita, ja hän toivoo niihin sallivampaa ilmapiiriä. Ettei olisi vain yhtä tapaa toimia, jolloin muut tavat tuomitaan.

– Olen Jodelissa, jossa kaikki ovat nimettömiä. Siellä voi tulla vastaan vaikka mitä. En edes tiedä, miksi olen mukana! Paula Tuomala puuskahtaa.

Rentoutuminen ja lepo oli yhden kokoontumiskerran teema.

Rentoutuminen ja lepo oli yhden kokoontumiskerran teema.

Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että äitiys on herkkä aihe, joka herättää vahvoja tunteita. Somessa viestit kärjistyvät ja vääristyvät helposti. Sen sijaan raskauteen liittyvistä mobiilisovelluksista on ollut ryhmäläisille hyötyä.

Neuvolassa taas ei ole aikaa keskustella kovin paljon.

– Kun sitten on yksin jonkin tunteen kanssa ja menee Googleen, niin mihin sitä eksyykään! sanoo Tiina Kortelainen.

Livevalmennusta on vähennetty

Koronapandemia on luonnollisesti lyönyt leimansa raskausaikaan. Pitää miettiä, uskaltaako ottaa rokotuksen ja mihin aikaan tohtii mennä uimahalliin.

Neuvolan synnytys- ja perhevalmennukset samoin kuin esimerkiksi äitiysjoogat toimivat etänä, mikä ei palvele samalla lailla kuin livetilaisuudet. Tutustumiskäyntejä synnytyssairaalaan ei ole. Ja sekin mietityttää, onnistuuko synnytyksessä saamaan perhehuoneen. Ajatus yhteisestä huoneesta ahdistaa monia jo etukäteen, jos muilla äideillä käy paljon vieraita.

Mutta vielä on hyvää aikaa valmistautua ja ottaa rennosti.

Odottavien teehuone keskiviikkoisin klo 17–18.30 Paavalinkirkolla, Sammatintie 5. Mukaan pääsee ilmoittautumalla: ­tuija.­heinonen@evl.fi tai p. 050 3804194.

Hyvänolon ryhmiä

Odottavien teehuone on vapaamuotoinen ryhmä, jossa voi tutustua toisiin samassa elämäntilanteessa oleviin ja saada vertaistukea.

–Täällä ei ole pakko suorittaa mitään tai päteä missään, kuvaa varhaiskasvatuksen ohjaaja Tuija Heinonen.

Juttelun ja teenjuonnin lisäksi jokaisessa tapaamisessa on jokin teema tai tekeminen mukana, syksyn aikana esimerkiksi musiikin herättämät tunteet ja odotusajan soittolista sekä vanhemmuuden odotukset.

Pitäjänmäen ja Haagan seurakuntien yhteinen Teams-ryhmä Odotuksen sävyt täyttyi heti ja ehti jo päättyäkin viime viikolla. Myös Malmilla ja Herttoniemessä on toiminut odottavien ryhmä alkuvuodesta. Vuosaari on viritellyt toimintaa, ja Lauttasaari ja ­Mikael suunnittelevat ryhmää kevääksi.

Odottajien ryhmän yksi hyöty on tutustuttaa samalla alueella asuvia, samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä toisiinsa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.