null Baby showereilla hemmotellaan tulevaa äitiä – fysioterapeutti neuvoo itsehoitovinkkejä ja rentoutusharjoituksia

Espoonlahden seurakunnan baby shower -illan ohjelmassa on muun muassa arvontaa, jossa voi voittaa vauvanpeiton. Leena ­Järvinen esittelee yhtä palkintopeittoa.

Espoonlahden seurakunnan baby shower -illan ohjelmassa on muun muassa arvontaa, jossa voi voittaa vauvanpeiton. Leena ­Järvinen esittelee yhtä palkintopeittoa.

Hyvä elämä

Baby showereilla hemmotellaan tulevaa äitiä – fysioterapeutti neuvoo itsehoitovinkkejä ja rentoutusharjoituksia

Espoonlahden seurakunta kutsuu odottavat äidit baby shower -iltaan.

Espoonlahden kirkolla juhlitaan ­odottavia äitejä baby shower -illassa 9. toukokuuta. Tapahtuman järjestelyistä vastaa johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja Leena Järvinen, joka odottaa tilaisuutta innoissaan.

– Baby showereita on pidetty Espoossa varmasti lukuisia, mutta tämä on ensimmäinen espoolainen seurakunnan järjestämä, Leena Järvinen sanoo.

Järvinen on itse osallistunut yhden kerran ­baby showereille. Ne pidettiin hänen omalle tyttärelleen. Häntä ilahdutti erityisesti se, että tulevaa äitiä huomioitiin ennen vauvan syntymää. Vauva sai sitten syntymän jälkeen oman juhlansa: ­ristiäiset.

– Tyttäreni baby showereille oli kutsuttu hänen naisystäviään. Oli suuri ilo ja kunnia ­päästä mukaan äitinä. Tilaisuus oli tunnelmaltaan ­tosi lämmin. Päähenkilönä oli vauvan odottaja, jota hemmoteltiin ja jolle tarjottiin lahjoja ja hyvää syötävää. Ohjelmassa oli muun muassa hauskoja arvausleikkejä, Leena Järvinen sanoo.

– Oma lahjani tyttärelle oli vaippakakku, josta tosin en ollut hetkeä aiemmin edes kuullutkaan. Työkaverini kanssa kokosimme vauvanvaipoista isolta täytekakulta näyttävän kauniin lahjan, josta pienokaisen synnyttyä irrotettiin vaipat ja ne käytettiin arkisiin tarpeisiin.

– Monilla baby showereilla tulevalle äidille annetaan vaippakakku, Leena Järvinen sanoo. Kuvassa lastenohjaaja Tarja Ruoholinnan tekemä vaippakakku.

– Monilla baby showereilla tulevalle äidille annetaan vaippakakku, Leena Järvinen sanoo. Kuvassa lastenohjaaja Tarja Ruoholinnan tekemä vaippakakku.

Rento iltahetki odottajille

Etenkin ensimmäistä kertaa äidiksi tuleville pidetään baby shower, mutta Espoonlahden seurakunnan iltaan ovat tervetulleita kaikki raskaana olevat.

– Haluamme tarjota kaikille vauvan odottajille rennon iltahetken, josta toivottavasti jää hyvä mieli.

Puolitoista tuntia kestävä tapahtuma sisältää monenlaista ohjelmaa. Tulevia äitejä hemmotellaan pienellä iltapalalla ja fysioterapeutti antaa itsehoitovinkkejä ja neuvoo rentoutusharjoituksia. Seurakunnan perhetyöntekijä puhuu lapsen ja vanhemman vuorovaikutuksesta ja sen merkityksestä. Vierailla on myös mahdollisuus sitoa pieni kukkakimppu kotiin vietäväksi. Iltaan mahtuu lisäksi arvonta, jossa voi voittaa vauvanpeiton.

Tilaisuudessa pappi kertoo ristiäisistä ja diakoni seurakunnan tarjoamista palveluista, kuten keskusteluavusta ja tuesta talousvaikeuksissa.

– Teemme osallistujille tutuksi seurakunnan työtä ja työntekijöitä. Kaikki eivät tiedä, mitä tarjottavaa seurakunnalla on lapsiperheille. Tarvit­taessa on sitten helppoa ottaa yhteyttä, kun on tavannut meidät jo aiemmin, Leena Järvinen sanoo.

Tutuiksi toisten odottajien kanssa

Yksi seurakunnan baby shower -illan ­tavoite on se, että odottavat äidit tutustuvat toisiinsa. Myös seurakunnan vauvakerhot ovat paikkoja, joissa pääsee vaihtamaan kuulumisia toisten samassa elämäntilanteessa olevien kanssa.

Espoonlahden seurakunnalla on myös vauvamuskareita, jotka ovat osoittautuneet hyvin suosituiksi. Niissä tapaa toisia vauvaperheitä, ja vanhempi saa nauttia musiikin rytmeistä yhdessä pienokaisensa kanssa.

– Haluamme edistää vertaistuen löytymistä, sillä se on tärkeää kaikissa elämäntilanteissa, Järvinen sanoo.

Baby shower odottavalle äidille

• Vauvakutsujen eli baby showerien juuret ulottuvat vuosikymmenten taakse Pohjois-Amerikkaan. Baby shower -kutsujen pitäminen on yleistynyt myös Suomessa. Pieni ­juhla järjestetään noin kahta kuukautta ennen laskettua aikaa, kaksosia odottaville hieman ­aiemmin. Se voi olla yllätys ­tulevalle äidille.

• Perinteisesti kutsut on järjestetty vain ennen ensimmäisen lapsen syntymää, mutta ny­kyään niitä pidetään myös seuraavien raskauksien aikana.

• Tilaisuuteen kutsutaan usein lähimmät naispuoliset ystävät ja sukulaiset. Ajatuksena on hemmotella tulevaa äitiä ja ­tavata ystäviä ennen vauvan syntymää.

• Baby shower järjestetään usein tilaisuuden emäntänä toimivan kotona, ravintolassa tai jossakin juhlatilassa. Ruoka- ja juomatarjoilu voidaan hoitaa nyyttikesti-periaatteella tai sitten emäntä hoitaa tarjoilut.

• Tapana on, että vieraat tuovat tulevalle äidille pienen lahjan, joka on esimerkiksi hemmottelulahjakortti, rentoutusmusiikkia tai vaippakakku.

• Baby showereilla on myös ­ohjelmaa, kuten vauvan suku­puolen, pituuden ja painon tai nimen arvuuttelua.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.