Sannan olo oli tukala jo raskausaikana, synnytyksen jälkeen masennus iski – helpotusta pahaan oloon löytyi vertaistukiryhmästä
Synnytyksen jälkeisestä masennuksesta selviää, kun sen kanssa ei jää yksin.
Kun Sanna alkoi käydä vertaistukiryhmässä, hän tapasi äitejä, joiden ensimmäinen vuosi vauvan kanssa oli ollut todella vaikea.
– Siinä he kuitenkin nauroivat ja juttelivat iloisesti. Silloin ajattelin, että tästä voi selvitä. Se oli voimaannuttava kokemus, Sanna kertoo.
Hänen olonsa oli tukala jo raskauden aikana. Siihen liittyi fyysisiä kipuja ja ahdistusta. Hän uskoi oireiden katoavan synnytyksen jälkeen.
Aina vain itketti
Kun Sanna oli ollut vauvan kanssa kotona muutaman viikon, hän huomasi itkevänsä lakkaamatta. Nukkuminen jäi, samoin syöminen, ja olo oli levoton ja ahdistunut. Vauva tuntui vieraalta. Sanna hakeutui lääkäriin, jossa hän sai diagnoosin synnytyksen jälkeisestä masennuksesta.
– Se käynnisti prosessin, jossa laitettiin ensin kuntoon perusasioita, kuten unirytmi ja syöminen, Sanna kertoo.
– Saimme myös kotiapua. Pään sisäiset asiat vaativat kuitenkin eniten työtä.
Synnytyksen jälkeinen masennus on edelleen tabu, vaikka kyseessä on sairaus, joka vaatii hoitoa ja josta voi parantua.
Sanna käy kerran kuussa kokoontuvissa Äimä- ja Äpsyt -ryhmissä ryhmissä. Äimä ry on vertaistukea antava yhdistys, joka auttaa synnytysmasennuksesta tai raskausajan masennuksesta kärsiviä. Ryhmissä keskustellaan ja tehdään pieniä harjoitteita. Tärkeää on erityisesti se, että ryhmissä käy myös äitejä, jotka ovat selviytyneet masennuksesta ja mentoroivat muita.
– Olen oppinut elämään hetken kerrallaan ja hyväksymään sen, että tuoreena äitinä saan olla myös väsynyt.
– Se ei ole ollut helppoa. Ajatukset lähtevät laukalle, pelot ja ahdistukset nousevat pintaan, Sanna kertoo.
Masennuksesta selviää kyllä
Synnytyksen jälkeisestä masennuksesta kärsivien äitien tarinat ovat samankaltaisia, joten oman ahdistuksensa kanssa ei ole yksin.
Sannalla oli äitiryhmistä sellainen kliseinen Hollywood-kuva, että siellä istutaan ringissä ja puhutaan siitä, kuinka ihanaa lapsen kanssa on.
– Kun ahdistus tuntui hetkittäin jopa fyysisenä kipuna, ajattelin, että ei kiinnosta.
Nyt Sanna kertoo muille vastasairastuneille äideille, että masennuksesta selviää kyllä. Hän rohkaisee jokaista puhumaan ahdistuksen tunteista neuvolassa jo raskausaikana ja hakemaan apua.
– Synnytyksen jälkeinen masennus on edelleen tabu, vaikka kyseessä on sairaus, joka vaatii hoitoa ja josta voi parantua. Sen ymmärtää, kun juttelee muiden sairastuneiden kanssa. Me olemme ihan tavallisia äitejä, joilla vain kävi huono tuuri.
Vertaistukiryhmä aloittaa lokakuussa
Äimä ry ja Malmin seurakunta järjestävät vertaistukiryhmän synnytyksen jälkeisen masennuksen, ahdistuksen tai uupumuksen oireista kärsiville äideille loka-joulukuussa 2019.
Maksuton ryhmä kokoontuu kuusi kertaa torstaisin klo 12 Pihlajamäen kirkolla (Liusketie 1) Ohjaajina toimivat Äimän vertaistukiohjaaja Virpi Miettinen ja diakoniatyöntekijä Veera Värtelä. Lastenhoito järjestyy tarvittaessa. Lisätietoja ja ilmoittautuminen: Veera Värtelä, p. 050 475 5501.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
”Olemme kaikki eri tavalla herkkiä sille, kuinka voimakkaasti keho reagoi” – ahdistus luokitellaan sairaudeksi, kun se vaikeuttaa arkielämää
Hyvä elämäAhdistuneisuushäiriöt ovat lisääntyneet viime vuosina etenkin naisilla. Maahanmuuttajat ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt kärsivät ahdistuksesta muita enemmän.