null Viisi vinkkiä nepsy-lapsen vanhemmalle: helpotusta arkeen ja hermoille

Hyvä elämä

Viisi vinkkiä nepsy-lapsen vanhemmalle: helpotusta arkeen ja hermoille

Elämä sujuu, kun aikuinen ottaa huomioon adhd:n tai muun neurokirjon häiriön vaikutukset lapseen. Kokeile päiväkoti-ikäisen tai pikkukoululaisen kanssa.

1. Varmista, että viestisi voi mennä perille

Jos lapsella on adhd, mene ensin hänen luokseen, hae katsekontakti ja tarvittaessa pysäytä hänen toimintansa. Anna yksi selkeä ohje kerrallaan: ”Istu niin, että peppu on penkissä”. Lapselle on myös hyvä näyttää mallia. Jos huudat lapselle toisesta huoneesta, että ole ihmisiksi, hän ei todennäköisesti muuta käyttäytymistään.

2. Kerro lapselle aamulla päivän ohjelma

Nepsy-lapsen on hyvä tietää, mitä tänään tehdään, missä, kenen kanssa ja miten pitkään. Kuvasarja auttaa pientä lasta jäsentämään päivää, muistilista voi toimia isommalla. Siirtymätilanteet, joissa pitää vaihtaa puuhasta toiseen, hiertävät herkästi. Ennakoiminen tekee niistä helpompia. Rutiinit kannattelevat, kun ne toistuvat samoina päivästä toiseen, mielellään myös vapaapäivinä. Lasta kannattaa valmistaa poikkeustilanteisiin: juhla voi stressata autismin kirjolla olevaa lasta kovasti. Yllätyssynttärit eivät ole häntä varten!

3. Tee syömisestä mahdollisimman helppoa

Ruoan maku, rakenne tai tarjoilulämpötila voivat epäilyttää nepsy-lasta. Pientä voi totuttaa karkeaan ruokaan ripottelemalla keksinmuruja jogurttiin. Kasvikset saattavat maistua erikseen paremmin kuin salaatiksi sekoitettuina. Aistiyliherkkä lapsi tarvitsee harjoiteltavan ruoan lisäksi lautaselleen syötävää, jolla hän pystyy täyttämään vatsansa. Lapsen voi antaa valita vaikka kerran päivässä, mitä hän haluaa ruoaksi, eikä syömiseen saa muulloinkaan pakottaa.

4. Ehkäise vaatetaisteluita ennakoimalla

Yksi nepsy-lapsi pitää pehmeistä ja löysistä vaatteista, joista on leikattu pois tuote- ja hoitomerkit, toinen pukee ylleen mahdollisimman vähän ja kolmas suosii ihonmyötäisiä pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita kuumallakin. Jos jokin vaate on lapsesta mukava, samanlaisia kannattaa hankkia monta. Alusvaatteet voi kääntää nurin, jotta saumat eivät hierrä. Tulevan vuodenajan vaatteisiin on hyvä tutustua etukäteen ja sopia, missä lämpötilassa niihin siirrytään.

5. Auta lasta ainakin lepäämään

Nukahtaminen on monelle nepsy-lapselle vaikeaa. Unille rauhoittumisessa voi auttaa lapsen hierominen, keinuttaminen sylissä tai viltin sisällä, painopeitto, sängyn vuoraaminen pieneksi pesäksi, unilelu tai hiljainen ja rauhallinen musiikki. Nukkumaan mennessä voi muistella päivän mukavia hetkiä. Unentarve on yksilöllinen, ja rauhallinen päivälepo virkistää lasta ilman untakin.

Lähteet ja lisää tietoa

Arki toimimaan – vinkkejä lapsen myönteiseen tukemiseen (Adhd-liitto ja Barnavårdsföreningen 2021) & Autismikirjon lapsi päivähoidossa (Autismiliitto).

Mikä ihmeen nepsy?

Nepsy on lyhenne neuropsykiatrisesta kehityshäiriöstä. Neurokirjoon kuuluminen on pysyvää.

Yleisimpiä nepsy-diagnooseja ovat adhd ja add, autismikirjon häiriöt kuten Aspergerin oireyhtymä, kehityksellinen kielihäiriö sekä Touretten oireyhtymä.

Haasteet voivat näkyä joustamattomuutena, tarkkaavuuden tai tunnesäätelyn pulmina, vaikeutena ohjata omaa toimintaa taikka kömpelyytenä tai vetäytyvyytenä sosiaalisissa tilanteissa. Lapsella voi olla aistien yli- tai aliherkkyyttä.

Lisätty 13.5. maininta siitä, että katsekontaktin hakemista ja toiminnan pysäyttämistä kannattaa kokeilla adhd-lapsen kanssa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.