null Yhä useampi suomalaisnuori käy riparin Espanjan Aurinkorannikolla – ”Parasta rippikoulussa on ollut se, kun on menty rannalle ja tehty yhdessä aktiviteetteja”

Pappi Rolf Steffansson pitää vielä yhdet kenraaliharjoitukset konfirmoitaville. H-hetkeen valmistautuvat muiden mukana Eppu Numminen, Neela Halkola ja Eeva Kaitokari.

Pappi Rolf Steffansson pitää vielä yhdet kenraaliharjoitukset konfirmoitaville. H-hetkeen valmistautuvat muiden mukana Eppu Numminen, Neela Halkola ja Eeva Kaitokari.

Hengellisyys

Yhä useampi suomalaisnuori käy riparin Espanjan Aurinkorannikolla – ”Parasta rippikoulussa on ollut se, kun on menty rannalle ja tehty yhdessä aktiviteetteja”

Espanjan Aurinkorannikolla asuu enemmän suomalaisnuoria kuin koskaan aiemmin. Kevään rippikoulussa opiskeltiin paitsi seurakuntakodilla myös rannalla, katolisessa kirkossa ja linnassa.

Fuengirolan seurakuntakodilla on avaraa ja valoisaa. Ulkona paistaa aurinko, kuten lähes jokaisena muunakin päivänä.

– Miten Espanjassa rukoillaan? kysyy Aurinkorannikon suomalaisen seurakunnan pappi Rolf Steffansson.

Nuoret ovat hiljaa.

– Mitä Lionel Messi tekee kentällä? Steffansson auttaa.

Randy Veloz tekee kädellään rintaan ristinmerkin.

– Jos ollaan katolisia, tehdään ristinmerkki, Steffansson vahvistaa.

– Suomessa ristinmerkkiä on ­aiemmin vieroksuttu ja pidetty katolisena, mutta viime aikoina se on yleistynyt.

Randy Veloz on yksi niistä nuorista, jotka käyvät rippikoulunsa Fuengirolassa. Hän on asunut Espanjassa koko ikänsä, mutta Helsingissä ovat isä ja kaksi veljeä, joten Veloz käy Suomessa lomilla muutaman kerran vuodessa.

– Parasta rippikoulussa on ollut se, kun on menty rannalle ja tehty yhdessä aktiviteetteja, Veloz sanoo.

Rannalla puhuttiin muun muassa Jumalan luomistyöstä ja tehtiin oma hiekkamaailma. Jokainen sai kuvitella, mitä oma maailma pitäisi sisällään.

Amanda Levlinille ja Neela Haikolalle oli alusta asti selvää, että he käyvät rippikoulun Espanjassa. Levlin on asunut Aurinkorannikolla kolmivuotiaasta ja käy Helsingissä kesäisin tapaamassa serkkujaan. Haikola muutti Fuengirolaan viisi­vuo­tiaana ja käy Suomessa vain harvoin.

Rippikoulussa on ollut heidän mielestään yllättävän mukavaa.

– Ihmiset on kivoja, Haikola sanoo hymyillen.

Molemmat tytöt käyvät Aurinkorannikon suomalaisen koulun kahdeksatta luokkaa. Suurin osa rippikoululaisista on suomalaisesta koulusta.

Rippikoulun opetus tuntuu tytöistä hauskemmalta kuin koulun uskonnonopetus.

– Tämä on käytännönläheisempää, Levlin arvioi.

– Koulussa tulee uskonnosta koko ajan kauheasti läksyjä, mutta täällä ei tarvitse opetella kovin paljon ulkoa.

– Ruoka ja kahvi ovat hyvää, Haikola lisää.

Rippikoulussa ykkösasia on nuorten omat kysymykset

Rippikoulupappi Rolf Steffansson muutti vaimonsa kanssa Aurinkorannikolle Helsingistä vuosi sitten. Sitä ennen hän toimi viisitoista vuotta Suomen Lähestysseuran ulkomaantyön johdossa ja toiminnanjohtajana.

– Edellisestä rippikoulustani on aikaa. Olen kiitollinen, että olen saanut jälleen vetää rippikoulua. Tämä on ollut hieno kokemus, Steffansson sanoo.

Hänen mukaansa katolinen ympäristö antaa Aurinkorannikon rippikoululle aivan oman erityismausteensa. Nuoret näkevät ympärillään katolilaista hengellisyyttä, ja se herättää kysymyksiä.

Oppitunteja on pidetty myös läheisessä Los Bolichesin kirkossa. Siellä on neljätoista Kristuksen kärsimystietä kuvaavaa taulua, joita on yhdessä tutkittu ja saatu niistä monenlaista pohdittavaa.

– Rippikoulussa ei ole niinkään kyse opettamisesta vaan nuorten omista kysymyksistä, Steffansson sanoo.

Eppu Numminen ja Randy Veloz kuuntelevat rippikouluopetusta. Takarivissä istuu harjoittelija Akseli Hepo-oja.

Eppu Numminen ja Randy Veloz kuuntelevat rippikouluopetusta. Takarivissä istuu harjoittelija Akseli Hepo-oja.

Päivärippikoulussa ­tapaamiset ovat kahden viikon välein. Tänä vuonna oli lisäksi yhden yön mittainen leirijakso, ja leiripaikkana toimi Malagan hiippakunnan graniittilinna.

Randy Veloz on tyytyväinen leirijaksoon, vaikka yö kivilinnassa olikin kylmä.

– Hienointa oli käydä Rolfin kanssa vuoren huipulla. Oli myös kiva tutustua uuteen alueeseen Malagassa. Illalla pelattiin Aliasta ja syötiin yhdessä, Veloz kertoo.

Yksi Rolf Steffanssonin tulevaisuuden haaveista on järjestää Aurin­korannikolla pidempi rippileiri. Hän haluaa tehdä rippikoulusta niin houkuttelevan, että mahdollisimman moni alueella asuva suomalainen kävisi koko rippikoulunsa siellä. Tänä vuonna rippikouluun ilmoittautui 29 nuorta, joista 22 lähtee kesällä leirille Suomeen. Tällöinkin Aurinkorannikolla voi suorittaa osan rippikoulusta.

Aurinkorannikko voi olla kummille liian kaukana

Kuukautta myöhemmin Fuengi­rolan rippikoululaiset ovat kerääntyneet seurakuntasaliin toiseksi viimeistä kertaa. Tarkoitus on harjoitella viikon kuluttua koittavaa ­konfirmaatiota.

– Mitäs me ollaankaan opittu? Rolf Steffansson kysyy.

Kymmenen käskyä tipahtelevat ilmaan yksi kerrallaan.

Sitten puhutaan ­isostoiminnasta, ja kanttori Rebekka Kinnunen kyselee kysymyksiä virsikirjasta. Se, joka löytää nopeimmin vastauksen, saa pisteen. Tunnin lopussa odottavat palkinnot yllätyslaatikosta.

Lopuksi harjoitellaan konfirmaatiota. Steffansson nostattaa oppilaita penkistä seisomaan monta kertaa, että se sujuu velttoilematta. Oppilaat kävelevät kulkueena eteisestä saliin ja harjoittelevat seremoniaa. Käydään läpi, missä seisoo kummi, vanhempi tai joku muu aikuinen. Aurinkorannikolle kummi ei välttämättä pääse tulemaan, joten myös vanhempi tai kuka tahansa aikuinen käy, Steffansson painottaa.

Jännittää ei tarvitse.

Fuengirolan seurakuntakodilla suomalaiset tapaavat toisiaan

Aurinkorannikolla asuu suomalaisnuoria ja -lapsia enemmän kuin koskaan aiemmin. Yksinomaan Fuengirolan alueella on arvion mukaan noin 800 suomalaislasta. Suomalaisessa koulussa – esikoulusta lukioon – opiskelee noin 400 lasta ja nuorta. Lisäksi osa käy kotikoulussa tai espanjalaisessa tai kansainvälisessä koulussa.

Rippikoulun on voinut suorittaa Aurinkorannikolla siitä lähtien, kun Aurinkorannikon seurakunta 1990-luvulla perustettiin.

Fuengirolan seurakuntakodilla on monenlaista toimintaa. Kolmena arkipäivänä tarjotaan lounasta ja leivonnaisia. Lisäksi on konsertteja, retkiä, perhekerhoja, muskareita ja nuorten iltoja sekä joka sunnuntai messu. Seurakuntakodilla on myös kirjasto, josta kuka tahansa voi lainata kirjoja.

Seurakunnassa on kaksi pappia, Jarmo Karjalainen ja Rolf Steffansson.

Espanjassa ainoastaan Fuengirolassa työskentelee suomalainen pappi ympäri vuoden. Torreviejassa ja Kanarian saarilla on talvisin suomalaispappi. Espanjan suomalaispapit ovat Merimieskirkon lähettämiä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.