null Yhdeksän piispaa vetoaa: ”Gazaan tarvitaan välitön tulitauko ja saarron poistaminen”

Palestiinalaistyttö seisoo entisen koulun ja väestönsuojan raunioiden luona Gazassa. Jabaliassa sijaitseva rakennus tuhoutui Israelin iskussa. Kuva: Bashar Taleb/AFP/Lehtikuva. 

Palestiinalaistyttö seisoo entisen koulun ja väestönsuojan raunioiden luona Gazassa. Jabaliassa sijaitseva rakennus tuhoutui Israelin iskussa. Kuva: Bashar Taleb/AFP/Lehtikuva. 

Ajankohtaista

Yhdeksän piispaa vetoaa: ”Gazaan tarvitaan välitön tulitauko ja saarron poistaminen”

Yhdeksän Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispaa vaatii yhteisessä vetoomuksessaan tulitaukoa, panttivankien vapauttamista ja loppua Gazan saarrolle.

Yhtä lukuun ottamatta kaikki Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat ovat allekirjoittaneet vetoomuksen Gazan osapuolille välittömän tulitauon puolesta. He toivovat, että Suomen hallitus olisi asiassa aktiivinen.

Helsingin piispa Teemu Laajasalo jäi pois vetoomuksen allekirjoittajista, koska hän otti itse kantaa Gazan tilanteeseen pari päivää aiemmin sosiaalisessa mediassa. Piispojen kannanotto valmisteltiin arkkipiispan toimistossa hyvin nopeasti, eikä Laajasalo ehtinen mukaan valmisteluun.

Laajasalo kirjoitti Facebookiin pitkän päivityksen, jossa todettiin muuan muassa, että panttivangit pitää vapauttaa heti ja että ruokaa, lääkkeitä ja turvaa pitää saada Gazaan heti. ”Neuvotteluihin pitää ryhtyä ja niissä pitää onnistua. Suurvaltojen ja alueen valtioiden pitää olla osa ratkaisua eikä osa ongelmaa.” Hän nosti esiin myös Gazan kriisin maailmalla nostaman juutalaisvihan ja sen, että Gazan sota on jakanut Israelia sisäisesti.

Piispojen yhteinen vetoomus alkaa lainauksella Raamatun Jeremian kirjasta. Siinä profeetta kirjoittaa sanoilla, jotka hyvin kuvaavat tilannetta sodan raunioittamassa Gazassa.

"Minä katselin maata – se oli autio ja tyhjä, ja taivasta – sen valo oli sammunut. Minä katselin vuoria – ne järkkyivät, ja kaikki kukkulat vapisivat. Minä katselin ympärilleni – ei yhtään ihmistä, taivaan linnutkin olivat lentäneet pois. Minä katselin puutarhaa – se oli pelkkää aavikkoa, kaupungit oli revitty maahan.” (Jer. 4:23–26a) 

“Inhimillinen katastrofi on äärimmäinen”

Piispojen mukaan Pyhällä maalla on erityinen sija kolmen uskontokunnan edustajien – juutalaisten, kristittyjen ja muslimien – sydämessä. Miljoonat kristityt vierailevat siellä nähdäkseen, missä Jeesus syntyi ja kastettiin, missä hänet ristiinnaulittiin, minne hänet haudattiin ja missä hän ilmestyi kuolleista ylösnousseena. 

Piispat toteavat, että monet kristityt muistavat Israelia ja kantavat sitä rukouksissaan, erityisesti vaikeina aikoina. ”Hamasin hyökkäys lokakuussa 2023 järkytti ihmisiä paitsi sen raakuuden vuoksi myös siksi, että kohteena oli maa, johon oli erityinen tunneside. Laiton hyökkäys tuomittiin laajasti, ja ihmiset kokivat, että Israelilla on oikeus puolustaa maataan”, Kirkon viestinnän välittämässä piispojen vetoomuksessa sanotaan. 

Israel aloitti Hamasin hyökkäyksen jälkeen vastahyökkäyksen, jota on käyty jo yli 1,5 vuoden ajan. Piispat nostavat esiin sen, että Yhdistyneiden kansakuntien mukaan sodassa on kuollut noin 53 000 ja haavoittunut noin 120 000 palestiinalaista, mukaan lukien suuria määriä lapsia ja kriisialueella työskenteleviä avustustyöntekijöitä ja toimittajia. Israelilaisia ja ulkomaalaisia on kuollut yli 1700. 

Israelin viranomaiset ovat pitäneet Gazaa saarroksissa maaliskuun alusta saakka, eikä alueelle voida toimittaa humanitaarista apua.

”Inhimillinen katastrofi on äärimmäinen. Yli miljoonan ihmisen arvioidaan kärsivän aliravitsemuksesta, ja lähes puolen miljoonan kohdalla tilanne on kriittinen. Näiden joukossa on kymmeniä tuhansia lapsia sekä raskaana olevia naisia ja imettäviä äitejä”, vetoomuksessa kuvataan tilannetta.

Vetoomus myös Suomen hallitukselle

Israelin ja Palestiinan suhde on piispojen mukaan historiallisesti ja poliittisesti monimutkainen. Ulkopuolelta on vaikea ymmärtää, mitkä seikat ovat johtaneet nykyiseen katastrofiin. Virheitä ja epäonnistumisia on tehty paljon. ”Nyt ei kuitenkaan ole niiden arvioimisen aika. Inhimillinen kärsimys on saatava loppumaan, ja meidän kaikkien on kannettava siinä oma osamme”, piispat korostavat.

Piispat vetoavat Israeliin ja Hamasiin, että ne julistaisivat välittömän tulitauon, joka koskee niin Gazaa kuin Länsirantaa. He vetoavat Hamasiin, että se vapauttaisi viivyttelemättä kaikki panttivangit ja palauttaisi hallussaan olevat kuolleet takaisin heidän perheilleen ja läheisilleen. He vetoavat Israeliin, että se poistaisi Gazan saarron ja sallisi humanitaarisen avun pääsyn kärsiville ihmisille. 

”Me vetoamme Suomen hallitukseen, että se tekisi kaiken voitavansa tulitauon aikaan saamiseksi ja humanitaarisen avun toimitusten mahdollistamiseksi”, piispat sanovat.

Tämän lisäksi tarvitaan rukousta rauhan ja kaikkien sodasta kärsivien ihmisten puolesta.

Arkkipiispa Tapio Luoman, Espoon piispan Kaisamari Hintikan, Kuopion piispan Jari Jolkkosen, Oulun piispa Jukka Keskitalon, Turun arkkihiippakunnan piispan Mari Leppäsen, Mikkelin piispa Mari Parkkisen, Tampereen piispan Matti Revon, Lapuan piispa Matti Salomäen ja Porvoon piispa Bo-Göran Åstrandin allekirjoittama teksti päättyy toiseen raamatunkohtaan, tällä kertaa Matteuksen evankeliumin kuvaukseen viimeisestä tuomiosta.

”Herra, milloin me näimme sinut nälissäsi tai janoissasi, kodittomana tai alasti, tai sairaana tai vankilassa, emmekä auttaneet sinua?’ Silloin hän vastaa heille: ’Totisesti: kaiken, minkä te olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähäisimmistä, sen te olette jättäneet tekemättä minulle.” (Matt. 25:44b–45) 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.