Yhdysvaltojen kahtiajakautuminen johtuu Antti Pentikäisen mukaan siitä, että maa perustettiin valheelle valkoisesta ylivallasta – ”Tällekin vaiheelle tulee vastareaktio”
Antti Pentikäinen sai Kristillisen rauhanliikkeen palkinnon. Totuus- ja sovintoprosessien kehittämiselle omistautunut Pentikäinen kertoo löytäneensä viime aikoina sisäistä rauhaa, joka auttaa ymmärtämään itseä ja maailmaa paremmin.
Suomen kristillinen rauhanliike (SKR) on antanut vuoden 2025 rauhanpalkintonsa tutkimusprofessori Antti Pentikäiselle. Palkinnolla järjestö haluaa antaa tunnustusta Pentikäisen pitkälle ja monipuoliselle uralle rauhantyön edistämisessä.
Tällä hetkellä Pentikäinen johtaa totuus- ja sovintoprosessien kehittämiseen keskittyvää työtä Washingtonissa sijaitsevan George Mason -yliopiston yksikössä, joka on nimetty presidentti Jimmy Carterin mukaan.
Joe Bidenin presidenttikauden alussa Pentikäinen toimi sihteerinä laajapohjaisessa ryhmässä, joka valmisteli Yhdysvaltoja koskevaa totuus- ja sovintoprosessia. Tuolloin Donald Trumpin vaalivilppiväitteiden ja hänen lietsomansa kongressitalon valtauksen haavat olivat tuoreita, ja Pentikäinen luonnehti kahtiajakautuneen maan tervehtymisprosessia välttämättömäksi.
Kristinuskosta oli tietoisesti muovattu vallanpitäjien uskonto, joka siunasi toisenlaisten tuhoamisen.
Pentikäinen kertoo sähköpostitse, että Bidenin hallinnolle valmisteltu prosessi ei koskaan käynnistynyt, pääosin afroamerikkalaisten sisäisten näkemyserojen vuoksi.
– Sen jälkeen tilanne on muuttunut entistä vaikeammaksi. Tämä vain korostaa sitä, miten vaikeaa demokratian ja oikeusvaltion ylläpitäminen on, jos menneisyyden ongelmia ja vääryyksiä ei olla valmiita kohtamaan.
Kriisin taustalla hengellinen köyhtyminen
Yhdysvaltojen nykyisen kahtiajakautumisen taustalla on Antti Pentikäisen mukaan se, että maa on perustettu valheelle valkoisten ylivallasta, ja asiaa ei koskaan ole kunnolla kohdattu ja käsitelty. Pentikäinen näkee, että tilanteeseen johtaneet syyt tulevat vieläkin kauempaa historiasta.
– Euroopasta paenneet tai tänne muuttaneet olivat valmiiksi hyvin traumatisoituneita uskonvainoista ja epidemioista. Taustalla oli myös pitkään jatkunut Euroopan teologinen köyhtyminen.
– Kristinuskosta oli tietoisesti muovattu vallanpitäjien uskonto, joka siunasi toisenlaisten tuhoamisen. Me elämme mielestäni sen jälkeistä henkisen ja hengellisen köyhyyden aikaa. Tämä asia on pakko kohdata, jos haluamme selviytyä ilmastokatastrofista ja uudistaa luontosuhteemme.
Kristillinen rauhanliike perustelee rauhanpalkinnon myöntämistä Pentikäisen pitkäkestoisella ja intohimoisella sitoutumisella rauhanprosessien kehittämiseen. Pentikäinen on ollut synnyttämässä useita merkittäviä rauhantyön rakenteita. Niissä työ rauhan, vakauden ja sovinnon eteen on jatkunut, kun hän on siirtynyt uusiin tehtäviin.
Tarvitsemme prosessin, jossa vahinkoa aiheuttavat kutsutaan mukaan löytämään ja uudistamaan omaa ihmisyyttään.
– Kaikkein vaativin ja vaarallisin työ tehdään aina yhteisöjen sisällä ja välillä. Tutkimustyössämme puhumme vertaissovittelijoista, joiden työ ja uhraukset jäävät usein näkymättömiin, Pentikäinen sanoo.
– Kaikki se, mitä olen oppinut, perustuu juuri näiltä vertaissovittelijoilta saamiini oppeihin. Siksi omistan tämän palkinnon heille ja jatkan työtäni heidän tukemisessaan.
Syvää rauhaa ison murroksen edellä
Tällä hetkellä Euroopassa varaudutaan Ukrainan tuhoisan sodan laajenemiseen, ja suomalaisessa mediassa pohditaan, kääntyykö globaali kulttuurisota Trumpin toisella presidenttikaudella liberaalien tappioksi.
Antti Pentikäinen on omistanut elämänsä konfliktien sovittelulle. Miltä tuntuu elää tällaista aikaa, jolloin vastakkainasettelut näyttävät syvenevän entisestään?
– Ajattelen, että elämme historiallista murroskohtaa edeltävää aikaa. Monien nykyisten yhteiskunnallisten rakenteiden täytyy muuttua, Pentikäinen sanoo.
– Tällekin vaiheelle tulee vastareaktio, mutta tarvitsemme sellaisen prosessin, jossa vahinkoa aiheuttavat kutsutaan mukaan löytämään ja uudistamaan omaa ihmisyyttään. Siihen on vaikeaa ihmisiä pakottaa.
Viime vuosina Pentikäinen kertoo omaksuneensa monen alkuperäiskansan lähestymistapaa, jossa työtä tehdään seitsemän sukupolven näkökulmasta. Kaikkea, mitä aloittaa, ei voi eikä tarvitse saada valmiiksi, mutta sillä mitä nyt tehdään, voi olla valtava vaikutus tuleviin sukupolviin.
– Olen löytänyt viime aikoina syvää rauhaa moneen minua aiemmin vaivanneeseen asiaan. Sen vuoksi koen olevani todella vapaa ja ymmärtäväni itseäni ja maailmaa paremmin. Moni kokemani asia olisi voinut muuttua elinikäiseksi traumaksi, mutta niin ei käynyt. Olen siitä sallimukselle tavattoman kiitollinen.
Pitkän linjan rauhantekijä
Antti Pentikäinen, 52, on muun muassa työskennellyt presidentti Martti Ahtisaaren nimeä kantavassa CMI-konfliktinratkaisujärjestössä, käynnistänyt Kirkon Ulkomaanavun rauhantyön toimiessaan järjestön johtajana sekä toiminut Religions for Peace -järjestössä konfliktinehkäisyn ja rauhantyön ohjelmien johtajana. Pentikäisen aloitteesta perustettiin kansainvälinen uskonnollisten ja perinteisten johtajien rauhanverkosto vuonna 2013. Tällä hetkellä Pentikäinen johtaa totuus- ja sovintoprosessien kehittämiseen keskittyvää työtä Washingtonissa sijaitsevan George Mason -yliopiston yksikössä.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Orjuuden kuvottava historia johti moraaliseen vallankumoukseen – silti maailmassa on nyt noin 40 miljoonaa orjaa
Hyvä elämäOrjakaupan aikoihin ajateltiin, että Raamatun henkilö Kanaan oli ihonväriltään musta, ja sillä oikeutettiin orjuutta. Myöhemmin orjuuden lopettamista perusteltiin kristillisillä arvoilla.