null ”Yksinäisyys ei ole vika tai häpeä” – Maria Lähteenmäki HelsinkiMission yksinäisyystyöstä ehdottaa keinoja kokemuksen lieventämiseen

Hyvä elämä

”Yksinäisyys ei ole vika tai häpeä” – Maria Lähteenmäki HelsinkiMission yksinäisyystyöstä ehdottaa keinoja kokemuksen lieventämiseen

Pitkittynyt yksinäisyys muuttaa ihmisen ajatuksia itsestä ja muista.

HelsinkiMissio-yhdistyksen yksinäisyystyön päällikkö Maria Lähteenmäki, onko yksinäisyys ohimenevä tunne?

– Yksinäisyys on emotionaalinen kokemus, jossa ihmistä ahdistaa se, ettei hänellä ole määrällisesti tai laadullisesti riittävästi ihmissuhteita. Kokemuksen pohjalla on myös fysiologisia reaktioita. Tutkimusten mukaan yksinäisyyden kokeminen on voimakas stressitila. Yksinäisyys aiheuttaa muun muassa fyysistä kipua ja väsymystä.

– Emotionaalisesti tai sosiaalisesti yksinäinen tuntee olevansa myös turvaton. Tämä tulee ihmisen lajikehityksestä. Jos ei ole ollut lauman jäsen tai on ollut uhattuna omassa ydinporukassa niin, ettei ole enää kokenut yhteenkuuluvuutta ja laumasuojaa, se tarkoitti sitä, että tämä jäsen ei selviytynyt.

– Pitkittynyt yksinäisyys ei ole pikkujuttu. Viimeaikaiset neurologiset tutkimukset ovat osoittaneet, että yksinäisyys on vakava tilanne ihmisen fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle.

Miten yksinäisyys vaikuttaa ihmiseen?

– Yksinäiselle saatetaan sanoa, että hanki harrastus ja mene ihmisten pariin. Näin sanoessa ei ymmärretä, mitä yksinäisyys voi saada aikaan.

– Pitkittynyt yksinäisyys alkaa muuttaa ihmisen kokemusta itsestä ja muista. Ja silloin, kun hän menee ihmisten pariin, yhteinen kokeminen onkin hankalaa tai kenties mahdotonta ja yksinäisyyden kokemus syvenee muiden seurassa. Tai jos pitkään yksinäisyyttä kokenut yrittää saada kontaktia muihin ja epäonnistuu siinä, hän voi kokea syyllisyyttä ja häpeää.

– Pelkästään ihmisten tapaaminen ei vähennä yksinäisyyttä, vaan sitä vähentää sellainen tunne, että tulee ymmärretyksi ja kuulluksi ja tuntee kuuluvansa johonkin.

Onko yksinäisyys ihmisen oma vika?

– Yksinäisyys ei ole mikään vika tai häpeä. Yksinäisyys on kokemus siitä, että haluaa olla tarpeellinen. Yksinäisyyden tunne mahdollistaa tiedon siitä, mitä ovat yhteenkuuluvuus, välittäminen, ilo ja rakkaus.

– Yksinäisyyden kokemus kuuluu ihmisyyteen. Miksi häpeäisi sitä, että on ihminen? Jos häpeää yksinäisyyttä, häpeää sitä, että on ihminen, joka tarvitsee toista.

Mikä tekee ihmisen yksinäiseksi?

– Jokaisen tarina on omanlaisensa. Ei ole yhtä muottia, että tässä on yksinäisen ihmisen kuva. Elämässä tapahtuu muutoksia. Ihmissuhteet muuttuvat tai saatetaan vaihtaa paikkakuntaa tai työtehtävät muuttuvat.

– Myönteisetkin elämän muutoskohdat, kun saadaan lapsia, opiskelupaikka tai uusi työpaikka, ovat samalla myös riskitekijöitä sille, että vanhat ihmissuhteet jäävät. Tai niiden eteen pitää tehdä enemmän töitä. Jos kaipaa jotakin ihmistä, vaihtaa paikkakuntaa tai ei enää ole aktiivisesti jonkin yhteisön jäsen, pitää itse olla aktiivinen ylläpitämään verkostoja.

– Kaikki ihmiset eivät myöskään pysy rinnalla, kun elämässä tulee hankaluuksia. Niissä kohdissa jotkut ihmiset reagoivat jaloillaan ja ottavat etäisyyttä, ja se aiheuttaa yksinäisyyttä. Ihmissuhteiden kestävyyttä koetellaan elämän vastoinkäymisissä.

Mitä pitäisi tehdä, kun kokee olonsa yksinäiseksi?

– Kun luomme mielikuvia ja vertailemme itseämme muihin, se saattaa tuottaa valheellisen käsityksen omasta arjesta ja lisätä yksinäisyyttä. Tuntuu, että itsellä pitäisi olla sitä, tätä ja tuota. Jotenkin se jo auttaa yksinäisyyteen, ettei yritä elää kenenkään muun elämää kuin omaansa.

– Yksinäinen voi kysyä itseltään, mitä oikeastaan kaipaa. Kaipaako sitä, että joku halaisi vai sitä, että joku kysyisi, mitä kuuluu. Vai kaipaako sitä, että olisi jotain kivaa tekemistä jonkun kanssa, vai sitä, että olisi jollekin tärkeä.

– Yksinäisyyden vähentäminen kannattaa aloittaa siitä ajatuksesta, että mikä olisi minulle tänään mahdollista. Yksinäisyyttä lieventää, kun päättää lähteä vaikka kävelylle, eikä eristäydy kotiin, vaan tekee tunteilleen vastakkaista asiaa. Se on usein aika hyvä resepti. Jos tuntuu, että mieluummin vetäytyisi, niin silloin tekeekin jotakin, mikä aktivoi fyysisesti, psyykkisesti tai sosiaalisesti.

– Yksinäisyyttä vähentää se, kun on joku, josta välittää ja pitää huolta. Ihminen haluaa olla muille tärkeä. Voi miettiä, voisiko esimerkiksi ottaa naapurin koiran välillä lainaksi tai hankkia oman lemmikin. Lemmikki ei ole ratkaisu kaikkien yksinäisyyteen, mutta joillekin se voi olla juuri se: on kiva tulla kotiin, kun siellä on joku odottamassa.

Miten HelsinkiMissio auttaa yksinäisiä?

– HelsinkiMissiosta saa ammatillista keskusteluapua ja meillä on vapaaehtoistoimintaa. Jos ei ole ketään, jonka kanssa käydä kävelyllä, meiltä voi hakea lenkkikaveria ja konserttiin voi hakea seuraksi kulttuurikaveria. Tai jos on lapsiperheyksinäisyyttä, meiltä löytyy perhekavereita, jotka kahvittelevat ja keskustelevat vaikka kerran kuukaudessa yksinäisyyttä kokevan vanhemman kanssa.

– Oiva keino ennaltaehkäistä yksinäisyyttä, on hakeutua vapaaehtoiseksi. Silloin tietää aina tekevänsä merkityksellistä työtä, kun antaa aikaa toiselle.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.