Yleiset saunat ovat taas pop – myös jotkut seurakunnat tarjoavat mahdollisuuden saunomiseen
Saunominen on joissakin seurakunnissa osa muuta toimintaa. Espoon seurakunnilta taas voi vuokrata saunatiloja.

Saunominen on joissakin seurakunnissa osa muuta toimintaa. Espoon seurakunnilta taas voi vuokrata saunatiloja.

Yleiset saunat ovat taas pop – myös jotkut seurakunnat tarjoavat mahdollisuuden saunomiseen

Ennen yleiset saunat saattoivat olla ainoita kunnon pesupaikkoja. Nyt niissä rentoudutaan, tavataan ystäviä tai hiljennytään.

Kun vuonna 1945 Helsingin kantakaupungissa toimi yli 120 yleistä saunaa, 2010-luvun alussa yleisiä saunoja oli enää muutama. Sen jälkeen saunomiskulttuuri on kuitenkin lähtenyt uuteen nousuun. Perinteiset yleiset saunat kuten Arlan Sauna ja Kotiharjun sauna Helsingissä tai Kuusijärven sauna Vantaalla toimivat yhä, mutta kansaa saunottavat myös uudet toimijat kuten Kulttuurisauna, Löyly ja Allas Sea Pool.

Enää yleisissä saunoissa ei saunota siksi, ettei muuta peseytymispaikkaa olisi, vaan niistä on tullut paikkoja, joissa rentoudutaan, hiljennytään ja tavataan ystäviä. Saunomiskulttuuria elvyttävät myös saunomistapahtumat. Esimerkiksi Helsinki Sauna Day mahdollistaa sen, että löylyistä voi päästä nauttimaan myös sellaisiin saunoihin, jotka eivät muuten ole avoimia kaikelle kansalle. Sauna Dayta vietetään seuraavan kerran 10.3.2018,

Myös jotkut pääkaupunkiseudun seurakunnat tarjoavat mahdollisuuden saunomiseen joko ilmaiseksi tai saunatilan vuokraamalla:

Espoo

Espoon seurakuntien kurssikeskuksen Hilan rantasaunaa (Saarentie 50, Kirkkonummi) voi vuokrata. Saunaan mahtuu max. 15 henkilöä. Hinta 100 e/2h, lisätunnit 25 e/h.


Espoon seurakuntien kurssikeskuksen Hvittorpin rantasaunaa voi vuokrata (Hvittorpintie 245, Kirkkonummi). Saunaan mahtuu max. 20 henkilöä. Hinta 100 e/2h, lisätunnit 25 e/h.


Espoon seurakuntien Velskolan kurssikeskuksen saunaa (Vääräjärventie 2, Espoo) voi vuokrata. Saunaan mahtuu kerrallaan kymmenen henkilöä. Saunan hinta on 100 e/2 h, lisätunnit 25 e/h.

Helsinki

Kallion seurakunnan avoin miestenpiiri kokoontuu kerran kuussa saunan, iltapalan ja sanan ääreen Seurakuntien talolla (Kolmas linja 22). Seuraava kokoontumiskerta 23.11. klo 18.


Roihuvuoren seurakunnalle kuuluvassa Laajasalon Laajarannassa (Humalniementie 15) on yleiset saunavuorot, miehille keskiviikkoisin klo 15–20 ja naisille torstaisin klo 15–20. Ylälauteille mahtuu 4-5 kerrallaan, eli jos on vähän enemmän väkeä voi joutua vuoroaan voi odottamaan. Vapaaehtoinen saunamaksu 3 e maksetaan lippaaseen paikan päällä.


Paavalin seurakunta järjestää toisinaan saunailtoja yhteistyössä Sauna Hermannin kanssa (Hämeentie 63). Sauna ja pyyhe 5 e. Tarjoilut omakustanteisesti kioskista. Tänä vuonna saunomismahdollisuuksia on vielä yksi, 9.11. klo 16. Ilmoittaudu virastoon viikkoa ennen. Lisätiedot Pekka Tähtinen 09 2340 5442.

Vantaa

Ilolan seurakuntatalolle (Soittajankuja 1) kokoonnutaan naisten lenkkisaunaan joka kuukauden toisena torstaina klo 18. Iltapalaa on tarjolla 2 eurolla.


Länsimäen kirkolla (Kerokuja 9) Äijien saunaillassa on tarjolla sanaa ja saunaa rennolla otteella tiistaisin klo 18.30.


Kivistön kirkolla (Laavatie 2) miehet saunovat parillisten viikkojen keskiviikkona klo 18.30–21.


Korson kirkolla Kotkansiiven saunatilassa (Merikotkantie 4) miesten saunailtaa vietetään parittomien viikkojen torstaina klo 18–20. Naisten saunailtaa vietetään parillisten viikkojen torstaina klo 18–20.


Rekolan kirkolla (Kustaantie 22) on maanantaisin tarjolla maksutonta iltapalaa ja saunomismahdollisuus, miehet ja naiset saunovat vuoroissa. Ilta aloitetaan lyhyellä hartaudella. Tuo omat saunatarvikkeet. Ruokaa saa myös mukaan, jos sitä riittää. Kerran kuussa kirkkosalissa on klo 17.30 iltamessu, jolla on mahdollisuus aloittaa illanvietto. Tänä vuonna iltamessu on vielä 30.10. ja 18.12.


Tikkurilassa (Unikkotie 5aB, 5. krs) vietetään miesten saunailtaa joka kuukauden ensimmäinen tiistai klo 17.30–21. Tarjolla iltapalaa (5 e), oma pyyhe mukaan. Naisten saunailtaa vietetään joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona klo 17-20.30. Oma pyyhe mukaan. Itsenäisyyspäivän vuoksi joulukuussa poikkeusaikataulu: naisten saunailta on 13.12.

 

 

Juttua korjattu 2.11. klo 17. Naisten saunavuoro Kivistön kirkolla on lakkautettu.

 

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi