null ”Koskaan ei kannata luovuttaa” –  Kenialaisaktivistit osoittavat esimerkillään, että suurikin elämänmuutos on mahdollinen

Nairobilaisaktivisti Peris Lila asui aiemmin kaduilla ja käytti huumeita. Nykyään auttaa vastaavassa tilanteessa olevia nuoria. – Huumeiden käyttöä ei pidä koskaan aloittaa, oli elämäntilanne mikä tahansa.

Nairobilaisaktivisti Peris Lila asui aiemmin kaduilla ja käytti huumeita. Nykyään auttaa vastaavassa tilanteessa olevia nuoria. – Huumeiden käyttöä ei pidä koskaan aloittaa, oli elämäntilanne mikä tahansa.

Hyvä elämä

”Koskaan ei kannata luovuttaa” –  Kenialaisaktivistit osoittavat esimerkillään, että suurikin elämänmuutos on mahdollinen

Helinä Rautavaaran museossa Espoossa on auennut From Zero to Hero -näyttely, jossa on esillä aktivistien elämään liittyviä esineitä. 

Noin neljä vuotta ­sitten Kenian pääkaupungissa Nairobissa asuvan ­Peris ­Lilan elämä sai ­uuden käänteen, kun tämä nuori nainen tutustui Undugu-järjestössä työskentelevään Joseph Nandwaan. Undugu-järjestö auttaa kaduilla asuvia lapsia ja nuoria irrottautumaan rikos- ja päihdekierteestä ja rakentamaan itselleen parempaa elämää.

Järjestön tuella Lila pääsi eroon huumeista ja sai hankittua itselleen ja kahdelle lapselleen, ny­kyään 10-vuotiaalle Theresa ­Thalialle ja 6-vuotiaalle Tiffany Tanialle, ­oikean kodin.

Elämänmuutos on aina mahdollinen, vaikka oma elämäntilanne olisi juuri tällä hetkellä hankala.

Lila työskenteli tuolloin kaatopaikalla jätteiden lajittelussa. Se on Nairobissa haluttua työtä, eivätkä läheskään kaikki halukkaat saa töitä kaatopaikalta. Lila keräsi, lajitteli ja myi löytämiään jätteitä, kuten puuvillakankaan palasia ja metallia. Kaatopaikalta löytyi myös sopivia vaatteita lapsille. Toisinaan perhe söi kaatopaikalta löytynyttä ruokaa.

Hiljattain Lila menetti työnsä jätteiden lajittelussa. Tällä hetkellä hän elättää perhettään valmistamalla ja myymällä uppopaistettuja kananpaloja katukeittiössä. Kun Lila on töissä, lapset käyvät koulua.

Peris Lila työskenteli aiemmin kaatopaikalla. Hän on löytänyt sieltä esimerkiksi vaatteita lapsilleen. Joskus perhe söi kaatopaikalta löytynyttä ruokaa. 

Peris Lila työskenteli aiemmin kaatopaikalla. Hän on löytänyt sieltä esimerkiksi vaatteita lapsilleen. Joskus perhe söi kaatopaikalta löytynyttä ruokaa. 

Näyttelyn teema on toivo

Peris Lila toimii myös Undugu-järjestön aktivistina ja vertaistukena vaikeissa oloissa kasvaneille nuorille.

– Elämänmuutos on aina mahdollinen, vaikka oma elämäntilanne olisi juuri tällä hetkellä hankala. Koskaan ei kannata luovuttaa.

– Lisäksi haluan nuorten ymmärtävän, ettei huumeiden käyttöä pidä koskaan aloittaa, oli elämäntilanne mikä tahansa.

Lila ja kahdeksan muuta ­nuorta kenialaista aktivistia ovat yhdessä toimittaja ja dokumentaristi Kaisa Viitasen kanssa kuratoineet From ­Zero to Hero -näyttelyn, joka avautui maaliskuussa Helinä Rautavaaran museossa Espoossa.

Olen kristitty, mutta kun asuin kaduilla, minulla ei ollut aikaa miettiä Jumalaa.

Näyttelyn teemana on toivo.

– Näyttelyssä nuoret jakavat omasta elämästään puhuttelevalla tavalla. Heistä löytyy samastumiskohteita ja roolimalleja kaikille sukupuolille, kertoo Helinä Rautavaaran museon intendentti Katri ­Hirvonen-Nurmi.

Näyttelykävijä pääsee kurkistamaan kenialaisten elämään valokuvien ja aktivisteille kuuluvien esineiden kautta. Lisäksi näyttelyssä voi vierailla nairobilaisessa kynsistudiossa. Näyttelyssä on myös videoi­ta ja VR-lasit, joilla pääsee katsomaan, miltä Nairobin kaduilla näyttää.

Helinä Rautavaaran museon intendentti Katri Hirvonen-Nurmen mukaan From Zero to Hero -näyttelystä löytyy samastumiskohteita kaikille nuorille.  

Helinä Rautavaaran museon intendentti Katri Hirvonen-Nurmen mukaan From Zero to Hero -näyttelystä löytyy samastumiskohteita kaikille nuorille.  

Kenia on teknologian huippumaa

Kenia oli tärkeä paikka myös tutkimusmatkailija ja keräilijä Helinä Rautavaaralle. Vuonna 1998 menehtynyttä Rautavaaraa kiinnosti Keniassa maan edistyksellisyys. Keniasta puhutaankin usein teknologian huippumaana. Kenia esimerkiksi kehitti mobiilirahan, M-Pesan, huomattavasti ennen Eurooppaa.

Maailmanpankkiluokituksessa Kenia sijoittuu alemman keskitulotason valtioiden joukkoon. Maassa asuu yli 57 miljoonaa ihmistä, joista 5 miljoonaa Nairobissa. Erot rikkaiden ja köyhien välillä ovat maassa suuret. Kolmasosa maan asukkaista elää köyhyysrajan alapuolella.

Minulle hyvä elämä on sitä, että minulla ja lapsillani on riittävästi ruokaa ja vaatteita ja pystyn maksamaan koulun lukukausimaksut ja asuntomme vuokran.

Kun toipuminen huumeiden käytöstä on edennyt, Peris Lila on alkanut jälleen käydä kirkossa.

– Olen kristitty, mutta kun asuin kaduilla, minulla ei ollut aikaa miettiä Jumalaa. Nyt olen taas uskossa ja käyn lasteni kanssa sunnuntaisin jumalanpalveluksessa.

Lila toivoo, että hän pystyy jatkossakin elättämään itsensä ja lapsensa.

– Minulle hyvä elämä on sitä, että minulla ja lapsillani on riittävästi ruokaa ja vaatteita ja pystyn maksamaan koulun lukukausimaksut ja asuntomme vuokran. Toivottavasti Jumala auttaa minua kaikessa tässä.

Näyttelyn ovat toteuttaneet yhdessä Taksvärkki ry, Helinä Rautavaaran museo ja kenialainen Undugu Society of Kenya -kansalaisjärjestö ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroilla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.