null Charles III voidellaan Jerusalemista tuodulla siunatulla öljyllä – kruunajaiset ovat läpeensä uskonnollinen seremonia

Charles III:n kruunajaisia vietetään 6. toukokuuta. Edellisistä kruunajaisista Lontoossa onkin aikaa: ne pidettiin vuonna 1953.

Charles III:n kruunajaisia vietetään 6. toukokuuta. Edellisistä kruunajaisista Lontoossa onkin aikaa: ne pidettiin vuonna 1953.

Ajankohtaista Hengellisyys

Charles III voidellaan Jerusalemista tuodulla siunatulla öljyllä – kruunajaiset ovat läpeensä uskonnollinen seremonia

Englannissa valmistaudutaan ensimmäisiin kruunajaisiin 70 vuoteen. Charles on nostanut esiin kysymyksen, pitäisikö myös muut uskonnot huomioida tapahtumassa.

Myös tasavaltalaisille on tarjolla ruudun täydeltä kuninkaallista jalokivien säihkettä, symboliikkaa ja historian havinaa, kun Lontoossa vietetään 6. toukokuuta Charles III:n kruunajaisia. Tapahtumalla on myös uskonnollisia ulottuvuuksia: onhan Ison-Britannian hallitsija aina myös anglikaanikirkon pää (Supreme Governor of the Church of England).

Kuten Vanhan testamentin kuninkaat, myös Yhdistyneen Kuningaskunnan hallitsijat ovat saaneet aina juhlallisen siunatulla öljyllä voitelun. Anglikaanikirkko ottaa kruunajaisista kaiken irti. Se muun muassa julkaisi ennen pääsiäistä rukouskirjan, jossa on rukouksia ja mietiskelyteksejä kruunajaispäivään asti ja jossa kansaa kannustetaan rukoilemaan kuninkaan, hänen puolisonsa ja kuninkaallisen perheen puolesta.

Kun kuningatar Elisabet II:n kruunajaisia vietettiin vuonna 1953 Westminster Abbeyssa, kuoro lauloi laulua, jonka teksti pohjautui Vanhan testamentin Kuninkaiden kirjaan ja kuningatar sai öljyllä voitelun. Canterburyn arkkipiispan toimittama öljyllä voitelu oli niin pyhä rituaali, ettei sitä näytetty kaikelle kansalle muutoin televisioidussa tilaisuudessa. Kruunajaisvalassaan Elisabet lupasi puolustaa kansaa ja turvata kirkon aseman.

Vielä ei ole tiedossa, näytetäänkö Charlesin saama öljyllä voitelu televisionkatsojille. Itse öljy on vuosisataisen perinteen mukaan valmistettu Jerusalemin Öljymäen oliiveista, joihin on lisätty erilaisia tuoksuvia ainesosia. Kruunajaisöljy siunattiin maaliskuussa Jerusalemin Pyhän haudan kirkossa seremoniassa, jonka toimittivat Jerusalemin partiarkka Teophilus III ja Jerusalemin anglikaaninen arkkipiispa Hosam Naoum. Myös kuningatarpuoliso Camilla saa osansa siunatusta öljystä.

Charles pohti, pitäisikö monarkin olla tulevaisuudessa Defender of Faith eikä Defender of the Faith.

Pian äitinsä kuoleman jälkeen pitämässään puheessa Charles puhui sitoutuneisuudestaan anglikaanikirkkoon ja sen uskoon. The Daily Mail -lehden mukaan Charles on nyt kuitenkin nostanut esiin kysymyksen, pitäisikö myös muiden uskontojen näkyä kruunajaisissa. Kysymys on relevantti: onhan kyseessä monikulttuurinen ja -uskontoinen maa, jonka pääministerikin on hindu.

Vallanvaihdos on palauttanut mieliin myös Charlesin lähes 30 vuoden takaisen, kohua herättäneen kommentin eräässä tv-haastattelussa. Tuolloin Charles pohti, pitäisikö monarkin olla tulevaisuudessa Defender of Faith eikä Defender of the Faith – siis julistautua ylipäätään uskon puolustajaksi, ei vain tietyn uskon.

Anglikaanikirkon johtajat ovat olleet vastahakoisia muiden uskontojen näkymiseen, ovathan kruunajaiset anglikaanikirkon seremonia. Entinen Britannian muslimineuvoston puheenjohtaja Sir Iqbal Sacranie sanoi, että on luontevaa, että kruunajaistilaisuuden rukoukset ovat anglikaanikirkon rukouksia, koska ne edustavat kuninkaan uskontoa. Hindujohtaja Prapid Gajjar oli samoilla linjoilla. Hänen mielestään mitään ongelmaa ei ole, onhan kyseessä kristillinen seremonia kristitylle kuninkaalle.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.