null Pääkirjoitus: Joulu näyttää meille Jumalan, joka on aivan toisenlainen kuin odottaisi

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Joulu näyttää meille Jumalan, joka on aivan toisenlainen kuin odottaisi

Koko maailmaa mullistava tapahtumaketju alkaa mahdollisimman pienestä.

Joukko paimenia paimentaa lampaita kedolla. Puuseppä on matkalla viimeisillään raskaana olevan kihlattunsa kanssa. Pariskunta ei löydä majapaikkaa pikkukaupungista. Lapsi syntyy eläinsuojassa. Ainakin siellä on lämmintä.

Perhe ei tosiaankaan kuulu maailman mahtaviin, eivät myöskään paimenet. He saavat kättensä työllä niukan elannon, josta on maksettava veroa enemmän kuin olisi varaa. Valtaa pitää kaukana Roomassa asuva keisari. Miehitysvallan sotilaat partioivat teillä ja kaduilla. He pitävät miekkansa terillä kansan kurissa ja herrojen pelossa.

Koko maailmaa mullistava tapahtumaketju alkaa mahdollisimman pienestä. Enkelien joukko kehottaa paimenia etsimään erikoista merkkiä: ”Te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä.” ­Jumala ei ilmesty ihmisille vallassa, voimassa ja kunniassa. ­Kauan odotettu Messias ei johda vapaussoturien joukkoa.

Jumalan valtakunta ei murtaudu maailmaan väkivalloin.

Kristinusko kertoo Jumalasta, joka on aivan toisenlainen kuin odottaisi. Hän sitoutuu siihen, mikä tässä maailmassa on erityisen pientä ja avutonta, ei suurta ja mahtavaa. Jumalan valtakunta ei murtaudu maailmaan väkivalloin vaan syntyy ja kasvaa rakkaudella. Jeesuskin tarvitsi äitinsä rakkautta ja suojaa.

Kun nyt elämme keskellä vuoden pimeintä aikaa, useimmat pääkaupunkiseudulla toivovat valkeaa joulua. Ikkunoille syttyvät kynttilät ja taloja ja katuja koristavat jouluvalot piristävät mieltä. Toisaalta tähtitaivaasta ei kaupunkien valomeren vuoksi näy kuin pieni osa. Siinä kohtaa paimenet olivat meitä onnekkaampia. Nyt joulukuuseen laitettava joulutähti muistuttaa meitä siitä, että kaksituhatta vuotta sitten Betlehemin taivaalla loisti aivan erityisen kirkas tähti.

Vaikka kaipaamme konkreettista valoa, vielä enemmän kaipaamme sitä valoa, joka valaisee sydämet ja tuo toivoa tämän maailman pimeyden keskelle. Siksi satoja vuosia ennen Jeesusta eläneen profeetan sanat Raamatun Jesajan kirjasta tuntuvat nyt erityisen koskettavilta. ”Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon.” Uskon, etten ole ainoa, joka tänä jouluna joulukirkossa panee kädet ristiin ja rukoilee rauhaa paitsi omaan sydämeensä ja läheisilleen myös ja erityisesti sinne, missä pimeys on niellyt kaiken valon.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tämä on evankeliumi Janne Saarikiven mukaan: ”Täytyypä nyt mennä Beetlehemiin asti katsomaan tätä juttua”

Hengellisyys

Ja tapahtui niinä päivinä, että työttömäksi jäänyt kielentutkija alkoi aikansa kuluksi suomentaa Uutta testamenttia suoraan alkukielestä. Tämä käännöstyö ei ollut ensimmäinen, eikä se varmaan ole viimeinenkään. Sen seurauksena syntyi uusi suomenkielinen versio jouluevankeliumista.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.