null Orkestra Suoran Lähetyksen Dimitri Grönfors jätti yölliset klubikeikat ja keskittyi gospeliin: ”Suomen kansa rakastaa melankolista musiikkia”

Miska Nyman (vas.) ja Dimitri Grönfors alkoivat tehdä biisejä yhdessä parikymmentä vuotta sitten. Kuva Essi Storm.

Miska Nyman (vas.) ja Dimitri Grönfors alkoivat tehdä biisejä yhdessä parikymmentä vuotta sitten. Kuva Essi Storm.

Hyvä elämä

Orkestra Suoran Lähetyksen Dimitri Grönfors jätti yölliset klubikeikat ja keskittyi gospeliin: ”Suomen kansa rakastaa melankolista musiikkia”

Kari Tapion kanssa jäi kirkkokonsertti tekemättä.

Vielä vähän aikaa sitten Dimitri Grönfors sai laulamisesta ja soittamisesta elantonsa. Sitten tuli korona ja Grönforsin päähän tuli toisenlaisia ajatuksia.

Hän ja ystävänsä Miska Nyman toteuttivat pitkäaikaisen unelmansa.

– Perustimme DMD:n eli Dimitri Miska Duon. Maaliskuussa julkaisimme debyyttialbumimme Herra Sebaot. Olemme tehneet Miskan kanssa yli 20 vuotta biisejä yhdessä. Miska on loistava tekstittäjä ja sävelpuoli on minun vahvuuteni, Grönfors kertoo.

20 muusikkoa albumilla

Dimitri Grönfors on valmistunut muusikoksi Pop & Jazz Konservatoriosta. Herra Sebaot -albumin lauluja ja soittoa äänitettiin pääasiassa Grönforsin ja Nymanin työpaikan Suomen Romanifoorumin studiossa.

– Koko projekti on tehty omin käsin, mukaan lukien levyn kannet. Olen sillä tavalla ylpeä itsestäni, että opettelin sen, mitä en osannut. Katselin esimerkiksi tutoriaaleista, miten levyn kansia tehdään ja nyt levy on valmis, Grönfors kertoo iloisena.

Levyntekoprojekti kesti kolme vuotta. Se aloitettiin ensimmäisenä koronakeväänä. Tekemisen myötä projekti laajeni.

– Meidän piti tehdä albumista pieni, niin että siinä olisi ollut vain piano, basso ja laulu. Mutta levyllä onkin kaksikymmentä muusikkoa, muun muassa Jepa Lambert taustalaulajana ja Jukka Perko alttosaksofonissa, Grönfors sanoo.

Grönforsin mukaan Herra Sebaot -albumin balladivoittoinen hengellinen musiikki on kallellaan popin ja iskelmän suuntaan.

– Levymme on tummanpuhuva, melankolinen ja syvällinen. Siinä on yksi duuribiisi. Niitä voisi olla enemmän, mutta Suomen kansa rakastaa melankolista musiikkia. Kappaleissa on viuluja, pianoa ja haitarikin soi jossain biisissä.

Grönfors kuuluu helluntaiseurakuntaan ja Nyman vapaaseurakuntaan. DMD on esiintynyt muutaman kerran Nymanin seurakunnassa. Toiveena on, että duolle tulee lisää tilaisuuksia esiintyä.

Dimitri Grönforsin työhuone muuntuu toisinaan vaikka videokuvausstudioksi. Kuva Jussi Helttunen.

Dimitri Grönforsin työhuone muuntuu toisinaan vaikka videokuvausstudioksi. Kuva Jussi Helttunen.

Kari Tapio istui kuuntelemaan poikia

Dimitri Grönfors ja Miska Nyman alkoivat tehdä biisejä yhdessä 2000-luvun alkupuoliskolla. Silloin he lauloivat hengellistä musiikkia esittävissä ryhmissä. Tunnetuimmaksi niistä tuli Suora Lähetys -yhtye. Vuonna 2009 se voitti monikansallisen Ourvision-laulukilpailun.

Muutamaa vuotta myöhemmin Ilkka Vainio teki yhtyeen kanssa levytyssopimuksen. Gospel jäi taka-alalle. Säveltäjä Esa Nieminen alkoi tehdä biisejä ja seuraavaksi julkaistiin yhtyeen iskelmälevy.

Suora Lähetys oli päässyt samaan talliin laulaja Kari Tapion kanssa. Vainio pyysi häntä kuuntelemaan uutta yhtyettä, jonka ”pojat ovat kovia laulamaan”.

Eräänä iltana Ravintola Bottalla Suora Lähetys oli valmiina esittämään Kari Tapiolle Virran Olan sydän -kappaleensa.

– Kari Tapio tuli yläkertaan ja avasi oven. Kun hän astui sisään, kaikki nousivat seisomaan. Häntä kunnioitettiin niin paljon. Sitten Kari Tapio kävi istumaan ja me lauloimme, Grönfors kertoo.

Laulun jälkeen yhtyeen jäsenet menivät maestron pöytään istumaan. Kari Tapio sanoi heille: ”Pojat, me tulemme vielä tekemään yhteistyötä. Tehdään kirkkokonsertti yhdessä”.

– Mutta tapaamisestamme ei mennyt kauan, kun hän menehtyi. Kirkkokonsertti hänen kanssaan jäi tekemättä, Grönfors kertoo.

Myöhemmin Suora Lähetys esiintyi toisissa juhlissa. Siellä Grönfors tapasi Joona ja Jani Jalkasen. He kysyivät Suora Lähetys -yhtyettä esiintymään isänsä muistokonserttiin Tampere-talolle.

Grönfors sanoi kyllä, mutta hän esitti toiveen kappaleesta. He halusivat laulaa konsertissa Kari Tapion itsensäkin levyttämän Olen kuullut on kaupunki tuolla.

– Kari Tapion pojat sanoivat, että he olisivat toivoneet meidän esittävän juuri sen saman laulun.

Suora Lähetys on vuosien varrella toiminut monen suomalaisartistin taustabändinä. Pisimpään yhtye keikkaili Samuli Edelmannin kanssa vuodesta 2017 lähtien. Suora Lähetys -yhtyeestä tuli Orkestra Suora Lähetys. He tekivät yhdessä Käteni-levyn.

– Yhteistyö Samulin kanssa toi musiikin tekemiseen ammatillisen meiningin ja elätimme sillä itsemme. Meillä oli yhdeksänhenkinen bändi.

Takahuoneessa asiaa Samulille

Orkestra Suora Lähetys teki Samuli Edelmannin kanssa keikkaa viisi vuotta. Nykyisin Dimitri Grönfors työskentelee Suomen Romanifoorumissa media- ja viestintävastaavana ja opiskelee alan perustutkintoa. Miska Nyman työskentelee romanifoorumin väkivalta- ja rikostyön koordinaattorina.

Yhteistyö Edelmannin kanssa oli Grönforsin mielestä hienoa ja paikat, joissa he kiersivät, olivat ”pitkälti tosi mageita”. Mutta oli myös pimeitä klubeja.

– Klubit eivät olleet minun juttuni. Aloimme soittaa klubeissa yöllä kello kaksitoista ja ihmiset olivat humalassa. En enää halunnut olla sellaisessa ilmapiirissä. Sain siitä tarpeekseni, Grönfors kertoo.

– Olimme kirkkokiertueella vuonna 2021, kun sanoin Samulille takahuoneessa, että minä jään bändistä pois. Minun oli pakko laittaa Jumalan kanssa asiani kuntoon. Koronavuosien pysähtyminen sai minut miettimään, mikä elämässä on tärkeintä.

Miettimisen tuloksena syntyi gospelalbumi ja selväksi tuli, että Grönfors haluaa tehdä musiikkia loppuelämänsä tavalla tai toisella.

– Totta kai täytyy ottaa se huomioon, ettei gospelmusiikki elätä. Mutta minulla on päivätyö. Se on kuitenkin selvää, että haluan laulaa, tuottaa ja säveltää DMD:lle ja mahdollisesti muille artisteille. Luulen, että Luoja haluaa viedä minua siihen suuntaan.

Tältä kuulostaa DMD:n Mistä saan? -kappale:

Toista video

Suomen Romanifoorumi on Pasilassa. Dimitri Grönfors toimii siellä media- ja viestintävastaavana. Kuva Jussi Helttunen

Suomen Romanifoorumi on Pasilassa. Dimitri Grönfors toimii siellä media- ja viestintävastaavana. Kuva Jussi Helttunen


Mikä on romanifoorumi?

Suomen Romanifoorumi on vuonna 2007 perustettu romanijärjestöjen keskusliitto. Liiton tehtävänä on toimia jäsenjärjestöjensä edunvalvojana. Liiton tarkoituksena on valvoa Suomen lain mukaisten perusoikeuksien ja yhdenvertaisuuden toteutumista.

Foorumin tehtävänä on myös välittää tietoa ja rakentaa romanijärjestöjen välistä yhteistyötä niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.