null Terttu Nikkilä haluaa auttaa, kun toisella on paha mieli – Huolituolissa sydän kevenee

Terttu Nikkilä on käynyt Mieli-yhdistyksen järjestämän tukihenkilökurssin.

Terttu Nikkilä on käynyt Mieli-yhdistyksen järjestämän tukihenkilökurssin.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Terttu Nikkilä haluaa auttaa, kun toisella on paha mieli – Huolituolissa sydän kevenee

Vantaan Rekolan seurakunnassa voi varata ajan vapaaehtoiselle kuuntelijalle.

Rekolan kirkolta löytyy aivan tavallisena tiistaipäivänä Huolituoli. Siihen voi istahtaa kuka tahansa, jonka mieltä painaa iso tai pieni murhe.

– Ihmisillä on huolia laidasta laitaan. Voi olla paha mieli ihmissuhteiden takia tai oman elämän asiat ovat solmussa. Huolituolissa tarjotaan ihmiselle mahdollisuus kohtaamiseen, jossa hän voi keventää sydäntään, kertoo Terttu Nikkilä.

Rekolan seurakunta on tuttu paikka Nikkilälle, joka on toiminut siellä vapaaehtoistyöntekijänä jo silloin, kun kirkkoherrana oli Jukka ­Yrjölä.

– Luin jumalanpalveluksissa raamatuntekstejä ja esirukouksia. Esirukoukset kirjoitin itse. Myös mieheni toimi esirukousten lukijana, ja yleensä minä olin kirjoittanut nekin. Pappi Vappu ­Olsbo aikoinaan opetti tekemään esirukouksia, Nikkilä muistelee.

Melkein kymmenen vuotta sitten Nikkilälle ehdotettiin, että hän voisi mennä seurakunnan vapaaehtoistoiminnan peruskurssille.

– Sanoin, että voin mennä, vaikka olen kyllä tehnyt 40 vuotta vapaaehtoistyötä. Olin toiminut vapaaehtoisena Suomen Punaisessa Ristissä, hän kertoo.

Puoli tuntia aikaa puhua

Vapaaehtoistoiminnan kurssi ei ollut turha, sillä Terttu Nikkilä löysi sieltä uuden vapaaehtoistyön. Peruskurssin jatkona Suomen mielenterveysseura eli nykyinen Mieli-yhdistys järjesti halukkaille tukihenkilökoulutuksen. Huolituoli-kouluttajana toimi suunnittelija Veli Kaukkila.

– Kävin koulutuksen ja minusta tuli Vantaan Mieli-yhdistyksen tukihenkilö, Nikkilä sanoo.

Hän alkoi pitää Mieli-yhdistyksen lanseeraamaa Huolituolia Rekolan kirkolla ja Asolan seurakuntatalolla.

– Ensin menin Asolan Silmukkaryhmään ja ilmoitin, että nyt on halukkaille tarjolla Huolituoli ja että jokaisella on puoli tuntia keskusteluaikaa. Minulla oli heti neljä keskustelua kahden tunnin aikana.

Luottamuksellisia keskusteluja

Huolituoliin varataan aika diakoniatyöntekijä Kaisa Aallolta tai Sannamari Niemeltä. Ajan voi varata kerran tai niin usein kuin kokee tarvitsevansa kuuntelijaa.

Jos varauksia ei ole, Nikkilä saattaa tulla tiistaisin Rekolan kirkolle ennen yhteisöruokailua ja kysyä joltakulta, että haluatko lähteä Huolituoliin. Yleensä joku on lähtenyt.

Nikkilä osallistuu Mieli-yhdistyksen järjestämään työnohjaukseen kerran kuukaudessa. Hän painottaa, että Huolituoli-keskustelut ovat luottamuksellisia. Tukihenkilöllä on vaitiolovelvollisuus.

– En anna kenellekään valmiita ratkaisuja. Ihminen itse on oman elämänsä paras asiantuntija. Mutta keskustelemalla asiakas voi löytää sen, miten asioita voi korjata.

Kuuntelijoita tarvitaan

Kuuntelijan rooli ei ollut Terttu Nikkilälle uusi asia, kun hän aloitti Huolituoli-toiminnan. Hän toimi aiemmin Mieli-yhdistyksen vapaaehtoistyöntekijänä Sekasin-chatissa.

Sekasin-chat on 12–29-vuotiaille tarkoitettu keskustelupalvelu, joka tukee mielen hyvinvointia ja mielenterveyden ongelmista selviämistä.

– Huolituolin kuuntelijana oleminen tuli minulle vähän kuin Sekasin-chatin kautta. Siinä näin, kuinka suuri tarve sille on, että joku kuuntelee. Sinne jonotettiin.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Vapaaehtoistyönä kahvittelu – Marita Kirjavainen kyläilee 91-vuotiaan Pirkko Kilpasen luona joka viikko

Hyvä elämä

Marita Kirjavainen ja Pirkko Kilpanen puivat säännöllisesti yhdessä päivänpolttavia asioita. Kilpaselle tapaamiset tuovat lievitystä yksinäisyyteen. Keikka-avun vapaaehtoiset auttavat muissakin arjen haasteissa.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.