null Vapaaehtoistyönä kahvittelu – Marita Kirjavainen kyläilee 91-vuotiaan Pirkko Kilpasen luona joka viikko

Juttu luistaa Pirkko Kilpasella ja Länsi-Vantaan keikka-avun vapaaehtoisella Marita Kirjavaisella.

Juttu luistaa Pirkko Kilpasella ja Länsi-Vantaan keikka-avun vapaaehtoisella Marita Kirjavaisella.

Hyvä elämä

Vapaaehtoistyönä kahvittelu – Marita Kirjavainen kyläilee 91-vuotiaan Pirkko Kilpasen luona joka viikko

Marita Kirjavainen ja Pirkko Kilpanen puivat säännöllisesti yhdessä päivänpolttavia asioita. Kilpaselle tapaamiset tuovat lievitystä yksinäisyyteen. Keikka-avun vapaaehtoiset auttavat muissakin arjen haasteissa.

Kun Marita Kirjavainen jäi eläkkeelle reilu vuosi sitten, elämään tuli luppoaikaa. Niinpä hän alkoi etsiä vapaaehtoistyötä. Kirjavainen hakeutui mukaan Vantaankosken seurakunnan perustamaan Länsi-Vantaan keikka-apuun, koska se vaikutti sopivan mutkattomalta vapaaehtoistoiminnalta.

Ensimmäisenä tehtävänä oli toimia juttuseurana Myyrmäessä asuvalle Pirkko Kilpaselle.

– Olen käynyt tapaamassa Pirkkoa kerran viikossa viime syksystä lähtien. Yleensä juomme kahvit, kerromme kuulumiset ja parannamme maailmaa. Juttelemme paljon päivänpolttavista asioista, kuten Putinista ja Turkin maanjäristyksestä, Kirjavainen kertoo.

Kilpaselle mukavan ja huumorintajuisen juttukaverin saaminen on ollut tervetullutta.

– Tunnen oloni välillä tosi yksinäiseksi. Tyttäreni asuu Parkanossa, ja hän pääsee käymään vain joka toinen viikko. Kotihoitajat kyllä kulkevat luonani aamuin ja illoin, mutta käynnit ovat nopeita, koska heillä on kiire toiseen paikkaan.

Kilpanen käyttää paljon erilaisia sanontoja ja hän sanoo odottavansa Kirjavaisen käyntejä kuin lehmä kesää.

– On aina kiva nähdä. Juttu luistaa hyvin eikä meille tule hiljaista hetkeä.

Kirjavainen kokee tehtävänsä tärkeäksi, koska tietää, miten paljon yksinäisyydestä kärsiviä vanhuksia on. Vaikka kyseessä on eri paikkoihin suuntautuva keikka-apu, hän on halunnut käydä vain yhden ja saman ihmisen luona. Kirjavaiselle ja Kilpaselle on muodostunut niin hyvä yhteys.

Eläkkeellä oleva Marita Kirjavainen kokee vapaaehtoistyön tärkeäksi, kun näin voi tuottaa toiselle ihmiselle iloa.

Eläkkeellä oleva Marita Kirjavainen kokee vapaaehtoistyön tärkeäksi, kun näin voi tuottaa toiselle ihmiselle iloa.

Apua voisi antaa nykyistä useammalle

Yli 65-vuotiaille suunnattu Länsi-Vantaan keikka-apu alkoi Vantaankosken seurakunnassa viime vuonna. Tämän vuoden alussa toiminta laajeni Hämeenkylän seurakuntaan. Seurakunnat toimivat yhteistyössä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ja Punaisen Ristin Länsi-Vantaan osaston kanssa.

Keikka-apu toimii vapaaehtoisten voimin. Hankekoordinaattori Jutta Hakala kertoo vapaaehtoisia olevan nyt 40, kun tänä vuonna saatiin mukaan vielä 12 uutta.

Iäkäs ihminen voi tarvita kotona apua vaikka kukkamultien vaihtamisessa tai kakun leipomisessa

– Osa asiakkaista tilaa jo apua säännöllisesti, mutta pystyisimme auttamaan nykyistä useampaa ikäihmistä. Vapaaehtoiset käyvät nyt myös hoivakodeissa vanhusten juttuseurana. Lisäksi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella toimiva vanhusten kotihoito tilaa heitä asiakkaidensa avuksi.

Kyse on yhdessä tekemisestä

Keikka-avun vapaaehtoiset auttavat arjen pienissä haasteissa. Kyse on yhdessä tekemisestä. Vapaaehtoisen voi tilata seuraksi kauppareissulle tai tueksi lääkärikäynnille. Hänen kanssaan voi keskustella, käydä ulkoilemassa, opetella käyttämään tietokonetta ja osallistua tapahtumiin.

– Iäkäs ihminen voi tarvita kotona apua vaikka kukkamultien vaihtamisessa tai kakun leipomisessa, Hakala sanoo.

– Tavoitteena on tukea ja vahvistaa ikäihmisen toimintakykyä ja vähentää näin samalla yksinäisyyttä. Meillä on ollut esikuvana HelsinkiMission vastaavanlainen toiminta.

Länsi-Vantaan keikka-apu sai Jutta Hakalan mukaan alkunsa siitä, kun Vantaankosken seurakunnan työntekijät soittelivat koronapandemian aikana neljän seinän sisälle pakotetuille ikäihmisille. Monissa puheluissa tuli esiin tarve saada kotiin tämän tyyppistä apua.

– Vapaaehtoiseksi hakevat haastatellaan, että saamme tietää muun muassa siitä, millaista osaamista heiltä löytyy ja miten paljon aikaa kukin haluaa käyttää keikka-apuun. Sen jälkeen heidät koulutetaan tehtävään. Annamme vapaaehtoisille tarpeen tullen taustatukea, ja järjestämme heille myös työnohjausta.

Keikka-apua voi tilata täältä tai soittamalla keikka-avun puhelinpäivystykseen. Päivystysnumerossa 09 830 6405 vastataan tiistaisin kello 9–11.

– Varauksen tekeminen on helppoa, mutta jos ei itse kykene tilaamaan keikka-apua, sen voi tehdä henkilön puolesta myös omainen tai hoiva-alan työntekijä. Vapaaehtoinen tulee apuun ilmaiseksi, ja takaamme sen, että auttaja on luotettava.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.