null ”Ei partaveitsi saa koskea nasiirin tukkaa eikä partaa” – hiukset ovat edelleen yhteiskunnallisen kontrollin ja ulossulkemisen väline

Kolorismin vuoksi ruskeita hiuksia ympäri maailman yritetään vaalentaa, kiharoita suoristaa ja hiusten karkeutta silottaa.

Kolorismin vuoksi ruskeita hiuksia ympäri maailman yritetään vaalentaa, kiharoita suoristaa ja hiusten karkeutta silottaa.

Hyvä elämä

”Ei partaveitsi saa koskea nasiirin tukkaa eikä partaa” – hiukset ovat edelleen yhteiskunnallisen kontrollin ja ulossulkemisen väline

Hiukset on nähty monissa kulttuureissa myös seksuaalisuuden symbolina. 

Ohjeita, joilla säädellään hiusten leikkaamista, pesemistä, peittämistä ja muotoilua, löytyy eri uskontojen teksteistä. Usein säännökset koskevat naisia. Myös miesten ulkonäköön liittyviä ohjeita on runsaasti. Osa niistä määrittelee miehille soveliaan hiusten pituuden, useimmat käsittelevät parran muotoilua.

Vanhasta testamentista löytyy useita pitkätukkaisia miehiä. Heistä tunnetuin on Simson, joka oli niin vahva, että pystyi repimään leijonan hengiltä paljain käsin. Simsonin voi­mien lähde olivat hänen pitkät hiuksensa. Simson oli nasiiri eli askeettilupauksen tehnyt henkilö. Nasiiri­lupauksessa sitouduttiin siihen, että ”ei partaveitsi saa koskea nasiirin tukkaa eikä partaa” (4. Moos. 6:5). Simson kuitenkin menetti hiuksensa ja voimansa, kun hänen rakastettunsa Delila leikkasi ne pois.

Upeat kutrit oli myös kuningas Daavidin pojalla Absalomilla. Hän ajatti tuuheat hiuksensa kerran vuodessa. Hiukset koituivat myös Absalomin kohtaloksi. Hän jäi kuohkeasta kuontalostaan kiinni puiden oksiin, ja viholliset keihästivät hänet.

Antiikin lääketieteessä hiusten pituus vaikutti suvun jatkamiseen

Apostoli Paavalin mukaan oli luonnon laki, että naisilla oli pitkät hiukset ja miehillä ly­hyet. Paavalin mielipiteeseen on todennäköisesti vaikuttanut antiikin ajan uskomus, että ihmisen sukupuolirauhaset sijaitsivat aivoissa. Miehillä piti olla lyhyet hiukset, jotta siemenneste ei varastoituisi pitkiin hiuksiin. Naisilla taas tuli olla pitkät hiukset, koska uskomusten mukaan siemenneste imeytyi hiusten välityksellä sikiöön. Mitä tuuheammat ja pidemmät hiukset, sen hedelmällisempi nainen.

Seksuaalimoraalin vuoksi antiikin naisten piti peittää päänsä julkisissa tiloissa. Etenkin naimisissa oleville naisille pään peittäminen oli tärkeää. Vain prostituoidut kulkivat kaupungilla hiukset hulmuten.

Paavalin mukaan naisten tuli rukoilla pää peitettynä. Katolisessa ja ortodoksisessa kirkossa perinne on jatkunut tähän päivään saakka. Myös ortodoksijuutalaiset naiset ja musliminaiset peittävät päänsä siveyssääntöjen vuoksi.

Kulttuurinen vallankäyttö näkyy myös hiuksissa

Vaaleaa hiusten väriä tavoitellaan joka puolella maailmaa. Se johtuu koloristisesta eli luokittelevasta ajatusmallista, jossa valkoinen iho, kasvonpiirteet ja hiukset arvotetaan muita korkeammalle. Tämä on johtanut siihen, että ruskeita hiuksia ympäri maailman yritetään vaalentaa, kiharoita suoristaa ja hiusten karkeutta silottaa.

Vuonna 2021 laulaja Chisu esiintyi Vain elämää -ohjelmassa lettikampauk­sessa. Chisu pyysi kampaustaan anteeksi sosiaalisessa mediassa jo ennen ohjelman esittämistä televisiossa. ­Chisun anteeksipyyntö liittyy keskusteluun kulttuurisesta omimisesta ja vallankäytöstä. Tämä tarkoittaa sitä, että enemmistöön kuuluva henkilö ottaa omaan käyttöönsä vähemmistökulttuurin tapoja tai piirteitä ja hyötyy niistä. Afrohiukset ja niihin liittyvät  lettikampauk­set, kuten corn row -letit ja pikkuletit on usein tuomittu valtaväestön ­taholta ­epäsiisteiksi.

Lähteet: ortodoksi.net, Mona Eid (toim.): Kiharoita – Kirjoituksia hiuksista (S&S 2023) ja Yudit Kornberg Greenberg: The Body in Religion – Cross-Cultural Perspectives (Bloomsbury 2018).

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.