null ”Erokiskan” kautta kauppareissulle? Näin voi tehdä Isossa Omenassa ja muuallakin pääkaupunkiseudulla

Tyypillisimmin eron ensiapupisteissä kysellään lasten asioiden järjestämisestä. Kuvan pariskunta ei liity juttuun.

Tyypillisimmin eron ensiapupisteissä kysellään lasten asioiden järjestämisestä. Kuvan pariskunta ei liity juttuun.

Ajankohtaista

”Erokiskan” kautta kauppareissulle? Näin voi tehdä Isossa Omenassa ja muuallakin pääkaupunkiseudulla

Espoon kaupungin järjestämään Eron ensiapupisteeseen voi kävellä ilman ajanvarausta.

Ihan äkkiä ei tulisi mieleen, että avioeroon liittyviä asioita voisi hoitaa arkisella ostosreissulla maanantai-iltapäivänä. Se on kuitenkin mahdollista Espoon Ison Omenan palvelutorilla, jossa voi piipahtaa eron ensiapupisteellä maanantai-iltapäivisin kello 14–17.45 välillä aina 24. kesäkuuta saakka. Myös Helsingistä ja Vantaalta löytyy vastaavaa toimintaa.

– Meitä on pisteellä kerrallaan kolmesta neljään ihmistä. Tarjolla on moniammatillista tukea ja osaamista aina tunteiden purkamisesta lasten asioiden järjestämiseen ja esimerkiksi turvallisuuskysymyksiin, kertoo perhetyön ohjaaja Outi Wenell.

Ison Omenan ”erokiska” on Espoon kaupungin järjestämä palvelu, joka toteutetaan yhteistyössä useiden eri toimijoiden kanssa. Outi Wenell on Espoon tuomiokirkkoseurakunnan perhetyönohjaaja. Eron ensiapupiste tarjoaa ohjausta ja neuvontaa erotilanteisiin moniammatillisen tiimin voimin. Ensiapupisteen kautta saa kontaktin Espoon kaupungin perheasioiden yksikköön, seurakuntaan, erilaisiin järjestöihin ja oikeusaputoimistoon.

– Asiakkaat lähestyvät meitä eron eri vaiheissa, eli eroajatuksissa, eron aikana ja sen jälkeen. Aina ei suinkaan ole tehty päätöstä lopullisesta erosta. Annamme tietoja myös palveluista, joiden avulla parisuhdetta voisi tukea. Pyrimme järjestämään myös erikseen konsultaatioaikoja asiakkaiden tarpeiden mukaan – edes sen yhden, Wenell kertoo.

Ero kannattaa käsitellä

Pikatapaamisessa voidaan käsitellä eroperheen erityiskysymyksiä, jotka varsin usein liittyvät lasten asioiden järjestämiseen, kuten huoltajuuteen, asumiseen tapaamiseen ja elatukseen. Yhtä hyvin eron ensiapupisteellä voi käydä, vaikka lopullista eropäätöstä ei ole vielä tehty.

Ensiapupisteessä saa puhua erosta paitsi käytännön, myös tunteiden tasolla. Ajanvarausta ei tarvita, ja ensiapupisteessä voi asioida nimettömänä ja myös yksin. Tavoitteena on sovinnollisuuden ja yhteistyövanhemmuuden edistäminen.

Joku taas saattaa kokea, että seitsemänkin vuoden jälkeen ero on omassa mielessä yhä kesken.
– Outi Wenell

Outi Wenell on sitä mieltä, ero pitkästä parisuhteesta on aina hyvä käsitellä läpi.

– Ero merkitsee usein paljon psyykkistä kipua, ja se heilauttaa elämää. Näin tapahtuu etenkin, jos eron toinen osapuoli on kaikessa hiljaisuudessa rakentanut koko elämänsä uusiksi toisen selän takana, kuten hankkinut asunnon ja uuden kumppanin, kertoo Wenell.

Erokriisi kestää tavallisesti kahdesta viiteen vuotta

Perheväkivaltaperheessä asunnon tai muun turvapaikan hankkiminen etukäteen saattaa olla välttämättömyys, jotta oma ja lasten turvallisuus voidaan taata kriittisellä hetkellä.

– Erokriisi kestää käsiteltynäkin kahdesta viiteen vuotta, mutta tämä on tietysti yksilöllistä. Joku taas saattaa kokea, että seitsemänkin vuoden jälkeen ero on omassa mielessä yhä kesken. Yleisesti ottaen, mitä sopuisammin ero käsitellään, sitä enemmän se auttaa molempien eteenpäin pääsemisessä. Samalla se auttaa myös lapsia erotilanteissa, Outi Wenell sanoo.

Hän on pitänyt myös eroseminaareja, ja lähes kaikki osallistujat ovat kokeneet, että niistä on ollut hyötyä.

Eron ensiapupisteellä käy muutamia asiakkaita joka kerta, kun se on avoinna. Espoon kaupunki on palkannut erosensitiivisen ohjaajan vakituiseksi työntekijäksi, joka toki tekee paljon muutakin kuin päivystää eron ensiapupisteellä. Yksityisiä keskusteluaikoja on mahdollisuus varata erikseen.

Eron ensiapupiste on toiminut Espoossa parisen vuotta, ja se palvelee myös puhelimitse maanantaisin kello 14–17 numerossa 046 877 3267.



Juttua päivitetty 29.5. kello 10.15: lisättiin tieto, että Outi Wenell on Espoon tuomiokirkkoseurakunnan perhetyönohjaaja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.