null Monien perheiden ongelmat ovat muuttuneet vaikeammiksi – ”Tällaista uupumusta en nähnyt vielä 10–15 vuotta sitten”, sanoo perhetyönohjaaja Outi Wenell

”Varmaan 95 prosenttia ihmisistä kokee, että keskusteleminen auttaa”, sanoo Espoon tuomiokirkkoseurakunnan perhetyönohjaaja Outi Wenell.

”Varmaan 95 prosenttia ihmisistä kokee, että keskusteleminen auttaa”, sanoo Espoon tuomiokirkkoseurakunnan perhetyönohjaaja Outi Wenell.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Monien perheiden ongelmat ovat muuttuneet vaikeammiksi – ”Tällaista uupumusta en nähnyt vielä 10–15 vuotta sitten”, sanoo perhetyönohjaaja Outi Wenell

Jokaisessa Espoon seurakunnassa on ainakin yksi perhetyöntekijä, joka tarjoaa ihmisille maksutonta keskusteluapua.

Välillä käy kivasti. Voi olla, että pariskunta ottaa yhteyttä seurakunnan perhetyöntekijään ja kertoo, että suhteessa on ongelmia. Sovitaan keskusteluaika.

– Mutta kun he tulevat paikalle, he sanovatkin, että tilanne on jo paljon helpompi. Joskus pelkkä yhteydenotto tekee sen, että pari alkaa puhua asioista keskenään, kertoo Espoon tuomiokirkkoseurakunnan perhetyönohjaaja Outi Wenell.

Kussakin Espoon seurakunnassa työskentelee ainakin yksi perhetyönohjaaja, joka tarjoaa keskusteluapua pariskunnille ja perheille.

Lisäksi Espoon seurakuntien yhteisessä perheasiain neuvottelukeskuksessa työskentelee perheneuvojia.

Työ jakautuu karkeasti niin, että perheneuvojat ottavat vaikeammat ja pitkäkestoisemmat tapaukset. Seurakuntien perhetyönohjaajat tapaavat ihmisiä korkeintaan kymmenen kertaa.

– Jos kyse on asioista, joissa me emme voi auttaa, kannattelemme ihmistä niin kauan, kunnes hän on päässyt toisenlaisen avun piiriin, Wenell kertoo.

Varmaan 95 prosenttia ihmisistä kokee, että keskusteleminen auttaa. 

Usein kymmenen kertaa riittää kuitenkin hyvin. Joskus parikin tapaamista voi murtaa lukkoja.

– Paikalla on puolueeton kolmas osapuoli, joka rauhoittaa tilanteen, kuuntelee ja sanoittaa sitä, mikä jää sanomatta. Tunteet laskevat ja kuuntelemiselle tulee tilaa. Tajutaan, ettei toinen halua pahaa, vaan että emme jonkin asian takia ole onnistuneet kuuntelemaan toisiamme, Wenell selittää.

– Varmaan 95 prosenttia ihmisistä kokee, että keskusteleminen auttaa.

Parisuhdekysymysten lisäksi Espoon seurakuntien perhetyönohjaajille tullaan juttelemaan esimerkiksi vanhemmuuteen liittyvistä asioista.

Keskusteluavun lisäksi perhetyönohjaajat järjestävät erilaisia kursseja, iltoja ja leirejä. Lähtökohtaisesti kaikki toiminta on maksutonta.

– Joissain tapauksissa esimerkiksi kurssimateriaaleista voi joutua maksamaan, mutta silloinkin kerromme, että taloudellinen puoli ei ole este. Seurakunnan toiminnassa kaikesta on mahdollista saada maksuvapautus. Jos rahaa ei ole, toiminta on maksutonta, Outi Wenell kertoo.

Wenellin mukaan keskusteluapua kaipaavien ihmisten määrä on kasvanut viime vuosina. Hänen työkalenterissaan oli pitkään tasaisesti parisataa tapaamista per vuosi. Viime vuonna tapaamisia oli 380.

Kursseilla ja leireillä on tapana mennä täyteen.

Osittain lisääntyneitä asiakasmääriä selittää se, että ihmiset tietävät nykyään paremmin, mitä on tarjolla. Esimerkiksi neuvoloissa osataan vinkata, että seurakuntakin tekee perhetyötä.

Nykyään perhe- ja kotiasiat kuuluvat yhä enemmän myös miehille, ja monet miehet yrittävät tehdä hirveästi puolisonsa, lastensa ja työnsä eteen. 

– Kokemukseni on myös, että viime vuosina monien ongelmat ovat muuttuneet paljon vaikeammiksi kuin aikaisemmin, Wenell sanoo.

– Johtuuko se sitten siitä, että vaikeiden asioiden kanssa ei ennen tultu juttelemaan, vai onko aika nyt sellainen, että perheet ja pariskunnat ovat kuormittuneempia?

Yksi uusi ilmiö on Wenellin mukaan myös se, että monet nuoret miehet ovat aivan lopussa.

– Nykyään perhe- ja kotiasiat kuuluvat yhä enemmän myös miehille, ja monet miehet yrittävät tehdä hirveästi puolisonsa, lastensa ja työnsä eteen. Vuorokaudessa on kuitenkin vain 24 tuntia. Tällaista uupumusta en nähnyt vielä 10–15 vuotta sitten.

Kun ihminen ottaa yhteyttä seurakunnan perhetyönohjaajaan, ensitapaaminen yritetään järjestää parin–kolmen viikon sisään. Joskus aika voi olla jo seuraavana päivänä.

– Meidät saa kiinni puhelimella. Jos emme pysty vastaamaan, soitamme takaisin. Jos ihminen ottaa sen askeleen, että ottaa meihin yhteyttä, meidän ei kuulu viivytellä.

Outi Wenell ei tiedä, kuinka suuri osa heidän asiakkaistaan on kirkon jäseniä.

– Me emme tiedä, kun emme kysy.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.